REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

TV5 Monde: Ukrajinci izropali trupla tujih plačancev, mnogi zaradi kaosa zapuščajo ukrajinsko vojsko

TV5 Monde: Ukrajinci izropali trupla tujih plačancev, mnogi zaradi kaosa zapuščajo ukrajinsko vojskoRuski tank in hrvaški plačanec, ki je v ruskem ujetništvu in ga - po sojenju - najbrž čaka smrtna kazen. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Veliko število nekdanjih ameriških vojakov, plačancev, ki so se pridružili tako imenovani mednarodni legiji tujcev in se borijo na strani Kijeva, zapušča fronto in Ukrajino.

Čašo je prelilo dejstvo, da je, kot trdijo, ukrajinska vojska oropala njihove padle tovariše, poroča francoska TV5 Monde.

Tudi drugi mediji že opisujejo podobne zgodbe.

Na primer celo AP (spodaj), ki (ob večinoma proukrajinskem navijanju v ostalih člankih) prinaša pričevanje ukrajinskega vojaka, ki je priznal, da bi se mu na fronti zaradi obstreljevanja že zmešalo, če se ne bi drogiral z marihuano.

Po poročanju francoskega televizijskega kanala pa se tujci, »ki so se prišli borit na strani ukrajinskih sil, soočajo z razočaranjem.«

Veliko število nekdanjih ameriških vojakov, ki so se pridružili tako imenovani mednarodni legiji tujcev in se borijo na strani Kijeva, zapušča fronto in Ukrajino.

Navajajo, da »ne gre vse tako, kot so si zamislili, do te mere, da so se nekateri odločili opustiti svoje poslanstvo.«

Tako nekdanji ameriški vojaki ne skrivajo razočaranja, kritizirajo »pomanjkanje vodstva« in »prenos lažnih informacij skozi verigo poveljevanja«

»Pravkar smo se vrnili z misije. V boju smo popolnoma zaman in po nepotrebnem izgubili štiri naše fante, vse informacije, ki smo jih dobili, so bile lažne«, je dejal eden od njih.

Američani so povedali, da je ukrajinska vojska, ko so umrli njihovi tovariši, oropala mrtve, »vzela jim je denar, telefone, torbe, dokumente«.

Do trupel sploh niso mogli, kremirali so jih skupaj z ostalimi vojaki.

Po mnenju tujih legionarjev ukrajinsko vodstvo »ne bo oklevalo, da bi jih žrtvovalo zaradi slave.«

»Situacija je res slaba, nihče nas ne posluša. Nihče se ne boji umreti, vendar nočemo umreti na ukaz slabega poveljstva in brez razloga«, je dejal en vojak.

Soočeni s to obupno situacijo, so se številni tuji prostovoljci na ukrajinski strani pogosto preprosto odločili oditi domov.

Dve tretjini vojakov iz enote, ki jo je intervjuvala francoska televizijska ekipa, je zahtevala prerazporeditev, a niso dobili dovoljenja.

Zato so sami pričeli zapuščati položaje. 

Da je situacija slaba, kaže tudi izjava ujetega ukrajinskega vojaka, ki je dejal, da je padlo pol borcev, s katerimi je odšel skupaj v boj.

Drugi opozarjajo, da so bitke strašne zaradi premoči ruskega topništva.

In da je v primerjavi z bitkami v Afganistanu ali Iraku Ukrajina »pekel na zemlji.«

To dokazuje tudi posnetek nesrečneža, ukrajinskega nacista kot jih imenujejo ruski borci, ki je zaradi obstreljevanja celo poletel.

Ukrajinski vojski po zadnjih poročilih zmanjkuje tako starega sovjetskega kot tudi zahodnega streliva.

Medtem pa se na njihovih položajih, kot poročajo ruski kanali, odvija disco.

Spomnimo, rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je število plačancev v Ukrajini v štirih tednih zmanjšalo z 2741 na 2192, uničenih je bilo 335 militantov, število nato prispelih tujih plačancev pa ni pokrilo izgub.

Samo v zadnjih štirih tednih je bilo ubitih 21 ameriških plačancev.

Ujete čakajo sojenja ter nato tudi smrtne kazni.

Nekatere padle plačance njihovi ukrajinski kolegi na bojišču niti ne zakopljejo ali pa jih preprosto zažgejo, s čemer otežijo identifikacijo.

Število plačancev so ruski viri predstavili javnosti.

Tudi iz bivše »Juge« je lepo število plačancev na frontah v Ukrajini, predvsem Hrvatov, Albancev in Bošnjakov.

Nekatri Srbi se borijo na strani ruskih sil.

Zanimivo je, da iz Slovenije, vsaj za zdaj, še ni zabeleženih plačancev, ki bi se borili na strani Ukrajine.

Pohvalno.

Delite članek