REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tretjina pakistanskih pilotov leti z lažnimi pilotskimi spričevali – nekateri tudi v tujini…

Tretjina pakistanskih pilotov leti z lažnimi pilotskimi spričevali – nekateri tudi v tujini…Tretjina pakistanskih pilotov brez spričeval. Vir: Statista
Za Pakistan je značilno veliko število letalskih nesreč, nestrokovnost pilotov pa je bila še posebej očitna ob zadnjem primeru, ko sta pilota pristajala brez izvlečenih koles.

Preiskava nedavne nesreče potniškega letala blizu Karačija 22. maja letos, v kateri je umrlo 98 ljudi, je pokazala, da na domačih letalskih linijah leti 860 pilotov in da ima 262 med njimi – lažna pilotska spričevala.

Nekateri od teh pilotov letijo tudi na mednarodnih poletih.

Minister za letalstvo Ghulam Sarwar Khan je dejal, da so omenjeni piloti za opravljanje testov najeli »nekoga drugega« in da zato niso kvalificirani za letenje.

Pakistanska Agencija za civilno letalstvo je zato prepovedala delo vsem pilotom z lažnimi spričevali.

Za Pakistan je značilno veliko število letalskih nesreč, nestrokovnost pilotov pa je bila še posebej očitna ob zadnjem primeru, ko sta se pilota med pristajanjem tako zavzeto zapletla v pogovor o koronavirusu, da sta najprej z Airbusom A320 poskusila pristati iz prevelike višine, nato pa celo pristati brez izvlečenih koles.

Zato sta poškodovala motorja na letalu, ki je nato strmoglavilo na naseljeno predmestje in ni uspel narediti še enega kroga nad letališčem.

Delite članek