REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Tistim, ki prejemajo socialno pomoč, se rojevajo nekvalitetni otroci in to je potrebno preprečiti!«

»Tistim, ki prejemajo socialno pomoč, se rojevajo nekvalitetni otroci in to je potrebno preprečiti!«Revne otroke revni starši sploh ne bi smeli spočeti, če bo uveljavljena socialna politika vodilne ukrajinske poslanke. Vir: Pexels

Da je narod »glup« in da država deli denar povsem po nepotrebnem brezposelnim in študentom je nedavno povedal slovenski poslanec Zmago Jelinčič in v Sloveniji zaradi na skrivaj posnete izjave požel val kritik.

Toda podobne izjave so med desno usmerjenimi politiki v Evropi vse bolj pogoste, kar je v zadnjem času že postal zaskrbljujoč trend.

»Nekakovostni otroci se rodijo tistim, ki prejemajo nadomestilo za brezposelnost« - tega ni navedel nihče drug, temveč namestnica vladajoče stranke Ukrajine »Služabnik ljudstva« in vodja odbora centralne rade (vrhovnega sveta oziroma enodomnega ukrajinskega parlamenta) za socialno politiko Galina Tretyakova.

Galina Tertjakova - ukrajinska poslanka Vir:Twitter
Vodja odbora za socialno politiko ukrajinskega parlamenta Galina Tretyakova: »Nekakovostni otroci se rodijo tistim, ki prejemajo nadomestilo za brezposelnost.« Vir: Twitter

Da bi bilo siromašne potrebno eliminirati iz družbe in da bi samo zaposleni morali imeti pravico do otrok je ob tem povedala povsem javno, pri tem pa je na prvo mesto postavila »skrb za javna sredstva« in potrebo, da se družba reši ljudi, ki prejemajo državno podporo.

Izjave Tretyakove kršijo temeljna določila mednarodne deklaracije o človekovih pravicah, ustavo Ukrajine ter vrsto drugih mednarodnih  aktov in konvencij.

 »Ko dajemo državna sredstva družinam z nezaposlenimi otroci, potem rojevajo otroke, ne da bi jim omogočili enake pravice ali izobraževanje, pač pa da bi starši dobili socialno pomoč – in tedaj dobimo otroke zelo slabe kvalitete, ki bodo v prihodnosti, enako kot njihovi starši, trošili javen denar,« je pojasnila.

Tretyakova je prav tako navedla primer Singapurja, kjer so sterilizirali ženske brez visoke izobrazbe.

Na njeno izjavo se je takoj odzvala stalna komisija Sveta zveze sindikatov Ukrajine za vprašanje spolne enakopravnosti.

Predstavniki komisije so pozvali predsednika parlamenta Ukrajine, da Tretyakovo odstrani z mesta vodje odbora za socialno politiko zaradi njene sramotne in nehumane izjave.

Vir: Twitter

Vsi imajo pravico do svobodne odločitve za spočetje in rojstvo otrok, ne glede na socialni status.

Podobne politike, ki jih v današnjem času zagovarja predstavnica vladajoče stranke v Ukrajini, so izvajali v času nacističnega tretjega rajha v Evropi.

Izjave Tretyakove namreč kršijo temeljna določila mednarodne deklaracije o človekovih pravicah, ustavo Ukrajine ter vrsto drugih mednarodnih aktov in konvencij, so opozorili predstavniki sindikatov.

Delite članek