REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svarilo Seymourja Hersha: Blinken zagovarja neskončno prelivanje krvi v Ukrajini

Svarilo Seymourja Hersha: Blinken zagovarja neskončno prelivanje krvi v UkrajiniPravo sporočilo ameriškega zunanjega ministra je: Sovražim Ruse in naj se kri lije v potokih, je neposreden ameriški novinar. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški državni sekretar Antony Blinken zagovarja neskončno prelivanje krvi v Ukrajini, a tudi sovraštvo do Rusije, je v članku z naslovom Blinkenova bojna himna, objavljenem na platformi Substack, zapisal veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva in Pulitzerjev nagrajenec Seymour Hersh.

Med komentiranjem Blinkenovega govora 2. junija v Helsinkih ob vstopu Finske v blok NATO, je Hersh dejal, da divja zavezanost tega kariernega jastreba vojni v Ukrajini dobiva nove razsežnosti – znova je zavrnil možnost kakršnih koli pogajanj o prekinitvi ognja, navkljub dejstvu, da je premirje nujno potrebno za preživetje tako ukrajinski vojski kot državljanom.

V luči napovedi, da bodo številne države v prihodnjih dneh pozvale k prekinitvi sovražnosti, je Blinken namreč izjavil, da »prekinitev ognja, ki preprosto zamrzne obstoječe frontne črte in omogoči Putinu, da konsolidira svoje sile na ozemlju, ki ga je zasedel, in nato počitek, da se znova oboroži in znova napade - to ni pravičen in trajen mir. To je Potemkinov mir. To bi legitimiziralo rusko grabljenje zemlje. To bi nagradilo agresorja in kaznovalo žrtev.«

Hersh se ob tem sprašuje, ali se ameriški državni sekretar zaveda pomena mednarodnih mirovnih sil, pri čemer primerja konflikt na tleh nekdanje Jugoslavije, torej »sovraštvo med Srbi, Hrvati in muslimani« z občutki, ki vladajo med Rusi in Ukrajinci.

»Blinkenovo pravo sporočilo je: Sovražim Ruse in naj kri lije v potokih,« je neposreden Hersh.

Ameriški državni sekretar je namreč navzočim v Helsinkih pojasnil, da ima poboj tudi svetlo plat: Rusija je danes veliko slabša kot pred začetkom vojne – vojaško, gospodarsko, geopolitično.

Blinken je zatrdil še, da je medtem Evropska unija enotnejša kot kdaj koli prej (saj je Ukrajini dostavila več kot 75 milijard dolarjev in sprejela več kot osem milijonov beguncev).

Hersh po drugi strani poudarja, da so ukrajinske sosede, ki so vznemirjene zaradi navala beguncev, čeprav so sovražno nastrojene do Rusije, od ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega skrivaj zahtevale, naj konča vojno.

Ob tem Rusija še zdaleč ni izolirana, kot trdi šef dimplomacije ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Nasprotno, vse več držav je na strani Moskve, še posebej pa se ta trend krepi v Afriki, poudarja Hersh.

»Povsem realno je, da ima ameriški državni sekretar zaradi svojega mednarodnega vpliva obveznost, da ne zmanjšuje verodostojnosti ZDA z lažnim predstavljanjem stanja v svetu.

Druga razlaga (Blinkenovih zlaganih trditev) je, da je svet, ki podpira ameriško moč, svet, ki obstaja samo v njegovih očeh,« dodaja Hersh.

Pravi primer tega so, kot pravi novinar, Blinkenove besede, da je Evropa »hitro in odločno zavrnila (poceni) ruske energente«.

Za po vrhu pa je Nemčija »nemudoma odpovedala plinovod Severni tok 2,« je prikrojil resnico ameriški državni sekretar, ki je ob tem odmislil dejstva, da je bil plinovod v Baltskem morju v letu 2022 tarča sabotaže, ki naj bi je načrtovala prav Bidnova administracija skupaj z nekaterimi zaveznicami iz NATO bloka.

Res je, ugotavlja Hersch, da sta nemški kancler Olaf Scholz in Nemčija minulo zimo preživela brez ruskega plina le po zaslugi velikih zalog, toplejše zime in milijardnih državnih subvencij nemškim gospodinjstvom in korporacijam.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek