REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stopnjevanje norosti? Dramatično opozorilo finskega generala: »Čakali smo na VOJNO z Rusijo desetletja!«

Stopnjevanje norosti? Dramatično opozorilo finskega generala: »Čakali smo na VOJNO z Rusijo desetletja!«Finska si zelo želi vojne z Rusijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Finska se že desetletja pripravlja na ruski napad in bi, če bi do tega prišlo, zagotovila močan odpor, je v sredo dejal poveljnik oboroženih sil države Timo Kivinen.

Skandinavska država je zgradila velik vojaški arzenal, a poleg vojaške opreme general Kivinen pravi, da je ključni dejavnik to, da bi bili Finci v primeru napada Rusov motivirani za boj.

»Najpomembnejša obrambna linija je tista med ušesi, kar pravkar dokazuje vojna v Ukrajini,« je v intervjuju dejal Kivinen.

V 40. letih prejšnjega stoletja se je Finska dvakrat bojevala proti svoji vzhodni sosedi, s katero si deli 1300-kilometrsko mejo.

Zaradi strahu, da bi Rusija lahko napadla Finsko podobno kot Ukrajino 24. februarja, je doslej nevtralna Finska zaprosila za vstop v NATO pakt.

Od druge svetovne vojne je Finska poskrbela za dobro oskrbljenost svoje vojske s sodobnim orožjem.

»Sistematično smo razvijali našo vojaško obrambo za tovrstno vojno, ki se dogaja v Ukrajini, z množično uporabo ognjene moči, oboroženih in zračnih sil,« je dejal Kivinen.

Nato je dodal: »Ukrajina je prevelik zalogaj (za Rusijo), a Finska bi tudi bila.«

Približno 100.000 Fincev je bilo ubitih med dvema vojnama, ki ju je Finska vodila proti Sovjetski zvezi, in izgubila desetino svojega ozemlja.

5,5-milijonska država razpolaga z vojno silo okoli 280.000 vojakov in z 870.000 usposobljenimi rezervisti.

Obvezna vojaška služba v Finski ni bila ukinjena za moške kot v mnogih drugih zahodnih državah po koncu hladne vojne.

Država ima tudi manevrirne rakete z dosegom do 370 kilometrov in je v tem segmentu med najboljšimi v Evropi. Za obrambo namenja 2 odstotka svojega BDP-ja, kar je višja raven od številnih držav članic Nata.

Finska je pri ameriškem obrambnem velikanu Lockheed Martin naročila štiri nove vojne ladje in 64 lovskih letal F-35. Načrtuje tudi naročilo do 2000 brezpilotnih letal in protiletalske opreme.

Med prednostnimi nalogami sedanje finske vlade je tudi izgradnja ograj na meji z Rusijo.

Približno 82 odstotkov anketiranih je 18. maja v raziskavi za Ministrstvo za obrambo dejalo, da bi bili prostovoljci v nacionalni obrambi, če bi bila Finska napadena.

Toda prizadevanju Finske in Švedske za vstop v NATO nasprotuje Turčija, članica zavezništva.

Ankara obtožuje Helsinke in Stockholm, da podpirata kurdske skrajneže in embargo na orožje Turčiji.

Delite članek