REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stoltenberg: NATO bo Ukrajini dovolil, da napada Rusijo z letali F-16

Stoltenberg: NATO bo Ukrajini dovolil, da napada Rusijo z letali F-16Stoltenberg ni navedel, kdaj naj bi vlada v Kijevu lahko prejela obljubljena letala, saj se bo vsaka članica Nata, ki se je zavezala, da jih bo dobavila Ukrajini, o tem odločila sama. Vir: Posnetek zaslona, X

Ko jih bodo Ukrajinci dobili, bodo lahko uporabili bojna letala F-16 proti vojaškim ciljem znotraj Rusije, je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

To je povedal v intervjuju za Radio Svoboda (RFE), medij, ki ga financira ameriška vlada, ki naj bi bil predvajan v petek.

Glede na vnaprej objavljene posnetke poveljnik Nata trdi, da ima »Ukrajina pravico do samoobrambe pred rusko agresijo«, kar bi vključevalo »napade na legitimne ruske vojaške cilje zunaj Ukrajine«.

Stoltenberg ni navedel, kdaj naj bi vlada v Kijevu lahko prejela obljubljena letala, saj se bo vsaka članica Nata, ki se je zavezala, da jih bo dobavila Ukrajini, o tem odločila sama.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob tem obtožil Peking, da ustvarja številne grožnje zavezništvu: »Kitajska se nezakonito približuje Natu.

NATO ne prihaja v Azijo, ampak Kitajska prihaja k nam.

Vidimo jih v Afriki. Vidimo jih na polih. Vidimo, da poskušajo zavzeti kritično infrastrukturo

Medtem ko pokrovitelji ukrajinske vojne iz NATO država želijo, da bi letala šla v akcijo čim prej, ta bodo učinkovitejša, če bodo piloti dobro usposobljeni in bo na voljo dovolj vzdrževalnih in podpornih posadk, pravi Stoltenberg.

»Zato menim, da moramo poslušati vojaške strokovnjake, da bomo vedeli, kdaj bomo pripravljeni ali kdaj bodo zavezniki pripravljeni začeti pošiljati in dostavljati F-16,« je dejal in dodal, »čim prej, tem bolje.«

Ukrajina že dolgo zahteva letala F-16 za boj proti ruski zračni premoči.

Danska in Nizozemska sta obljubili, da bosta poslali nekaj svojih letal, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pa je dejal, da jih je skupno 42.

Prvi ukrajinski piloti, usposobljeni na Zahodu, so decembra zaključili usposabljanje v Združenem kraljestvu.

Ta reaktivna letala ameriške izdelave bi zaradi svoje zasnove lahko imela težave z delovanjem na ukrajinskih vzletno-pristajalnih stezah, kar je spodbudilo špekulacije, da bodo namesto tega letela iz Poljske, ali baltskih držav.

Rusija je večkrat opozorila, da bi takšna dejanja zaostrila spopad in lahko ustvarila celo grožnjo jedrske vojne, saj je F- 16 Romunije sposoben dostaviti gravitacijske bombe B61.

»Torej, če bi eno od teh letal vzletelo iz države Nata - kaj bi to bilo?

Napad (Nata) na Rusijo.

Ne bom opisal, kaj bi se lahko zgodilo naslednje,« je opozoril Dmitrij Medvedjev, nekdanji ruski predsednik in namestnik vodje ruskega Sveta za nacionalno varnost v intervjuju v četrtek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek