REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrtonosne pelargonije: Strokovnjak o novih Geranijah, ki so postale prezahtevne za ukrajinsko zračno obrambo

Smrtonosne pelargonije: Strokovnjak o novih Geranijah, ki so postale prezahtevne za ukrajinsko zračno obramboSmrtonosne pelargonije - droni Geran so dobili ime po lepem cvetju

V noči na 11. februar je rusko t. i. »lebdeče strelivo« napadlo ukrajinske vojaške cilje v regijah Dnepropetrovsk, Nikolajev in Odesa ter v Kijevu.

Ukrajinsko zračno izvidovanje je naštelo 45 ruskih brezpilotnih letal, ki so sodelovala v napadu.

Sodeč po številnih eksplozijah, o katerih poročajo na internetu, je večina brezpilotnih letal zavedla ukrajinsko protizračno obrambo in dosegla svoje cilje.

Ruski vojaški strokovnjak Vladislav Šurigin je spregovoril o novi modifikaciji ruskih dronov Geran (geranija po naše, pa tudi pelargonija), ki uspešneje obide sovražnikovo protizračno obrambo.

Po njegovih besedah ukrajinski mediji in blogerji z zaskrbljenostjo pišejo, da so se ruske Geranije močno izboljšale: povečali sta se hitrost in doseg zrakoplovov, začeli so leteti po zapletenih trajektorijah in spreminjati smeri.

Pogosto je mogoče ugotoviti, kam droni letijo, šele ko so že na zaključni bojni poti. Geranije v ciljnem območju izvajajo še dodatne manevre izogibanja protizračni obrambi.

Če so bile še prejšnje poletje Geranije standardna tarča nemških topovskih protiletalskih sistemov Gepard, je danes učinkovitost teh protiletalskih topov »padla za red velikosti«.

Ukrajinska protizračna obramba je zdaj, da bi se zaščitila pred novimi Geranijami, prisiljena povečati število protiletalskih sistemov ob vsakem varovanem objektu.

»In to posledično vodi do potrebe po oslabitvi drugih smeri,« je zaključil Šurigin.

Povečati število protiletalskih sistemov ob vsakem varovanem objektu zaradi novih modifikacij novih ruskih letečih pelargonij pa je v kontekstu zmanjšanja zahodne dobave orožja za Ukrajino težka naloga.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek