REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samoproglašen »predsednik«, odstranjen z mesta predsednika skupščine, objet z mafijaši – a toplo sprejet v Evropi

Samoproglašen »predsednik«, odstranjen z mesta predsednika skupščine, objet z mafijaši – a toplo sprejet v EvropiGuaidó, pripadnik kolumbijske mafije in Trump

Samoproglašeni »predsednik« Venezuele Juan Guaido je bil v začetku leta odstranjen z mesta predsednika nacionalne skupščine. Kljub temu ga v Evropi še vedno sprejemajo kot »predsednika«.

Nadomestil ga je poslanec Luis Parra s podporo stranke predsednika Nicolasa Madura in več opozicijskimi poslanci.

Franklin Duarte in Jose Gregorio Noriega sta bila istočasno izvoljena za prvega in drugega podpredsednika skupščine.

Nacionalno skupščino za razliko od ustavodajne nadzoruje opozicija, vendar Guaido niti tu očitno nima več dovolj  podpore.

ZDA z zaveznicami sicer Guaida in opozicijske stranke v Venezueli tudi finančno podpirajo, istočasno pa z ostrimi ukrepi onemogočajo delovanje venezuelskega gospodarstva.

Guaido se je ob tem precej kompromitiral tudi, ko se je slikal objet s pripadniki kolumbijske mafije, ob ilegalnem prehodu meje države.

Guaido z pripadnikoma kolumbijske mafije
Guaido s pripadnikoma kolumbijske mafije. Vir: Twitter

Kljub temu pa so v Bruslju toplo sprejeli vodjo venezuelske opozicije Juana Guaidoja, ki si prizadeva pridobiti mednarodno podporo za volitve, s katerimi bi z oblasti v Venezueli odstranili predsednika Nicolasa Madura.

Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele, za katerega se je razglasil pred letom dni, priznava približno 50 držav, med njimi ZDA.

Evropska komisija tega njegovega dejanja ni priznala, temveč ga ima za legitimnega predsednika venezuelskega parlamenta, v katerem ima večino opozicija – kljub temu, da je dejansko odstranjen s položaja, kar priča o kaotičnosti celotne situacije.

Venezuelskega politika so v Bruslju sprejeli visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell ter drugi predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta, ki so mu izrazili podporo.

Guaido je pred srečanji s predstavniki EU za radio BBC dejal, da išče podporo za izvedbo svobodnih in poštenih volitev ter boj proti diktaturi v Venezueli.

V Evropskem parlamentu je vodja venezuelske opozicije danes zahteval nove sankcije EU proti Maduru.

»Imate možnosti, da pritisnete na Venezuelo. Svobodni svet mora razglasiti nove sankcije proti diktaturi v Venezueli,« je pozval Guaido.

Čeprav mu je Madurova vlada prepovedala potovanja v tujino, je Guaido med turnejo že obiskal Kolumbijo in Veliko Britanijo, nadaljeval pa jo bo na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu in Španiji.

Zakaj se rad objema z mafijaši, pa ni pojasnil vse do danes.

Delite članek