REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samocenzura predsednice Evropske komisije: Izbrisali stavek o več kot 100.000 ubitih častnikih ukrajinske vojske!

Samocenzura predsednice Evropske komisije: Izbrisali stavek o več kot 100.000 ubitih častnikih ukrajinske vojske!Cenzurirana: šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru v sredo povedala, da naj bi doslej v vojni v Ukrajini umrlo že več kot 100.000 »častnikov« ukrajinske vojske in 20.000 civilistov.

Ukrajinska vojska se je doslej izogibala podajanju natančnih podatkov o lastnih izgubah z argumentom, da bi te številke dale Rusiji prednost.

Evropska komisija se je pozneje opravičila in dodala, da so bili predstavljeni podatki »napačni«, saj naj bi v oceno všteli tako ranjene kot mrtve.

Po drugi strani pa nekateri analitiki ocenjujejo, da so bili prvotni podatki predsednice EK zagotovo pravi ali zelo blizu realni sliki, še več, ker je omenila le »častnike« so podatki o pravih ukrajinskih izgubah dejansko celo bistveno višji.

Takšne ocene potrjujejo tudi ameriški obveščevalni podatki.

Še junija je vlada v Kijevu priznala, da izgublja dnevno od 100 do 200 vojakov, toda boji so se medtem še intenzivirali.

Do julija je ameriška vohunska agencija CIA ocenjevala, da je Rusija izgubila do 15.000 vojakov, nato pa so v zadnjem času oziroma v začetku novembra spremenili ocene v 100.000 izgub na ukrajinski in 100.000 na ruski strani.

Ob tem je potrebno vedeti, da je v tem času ukrajinska vojska izvajala ofenzivne operacije, v katerih je vedno več žrtev, ruska pa se je celo umikala.

Je pa simptomatično, da Evropska komisija takoj cenzurira šefico EK, ko ta pove kaj resničnega,

Je pa simptomatično, da Evropska komisija takoj cenzurira šefico EK, ko ta pove kaj resničnega.

Medtem se namreč mesta, kot so Bahmut, ki je v primežu ruskih sil spreminjajo v prave klavnice, kar kažejo posnetki s fronte.

Bolnišnice v tem mestu so polne, reke ranjencev prihajajo neprestano...

Dana Spinant, namestnica glavne tiskovne predstavnice in direktorica za politično komuniciranje Evropske komisije se je ob tem zahvalila »tistim, ki so opozorili na netočnost v zvezi s številkami v prejšnji različici tega videa.«

»Uporabljena ocena iz zunanjih virov bi se morala nanašati na žrtve, torej tako ubitih kot ranjenih, in naj bi pokazala brutalnost Rusije,« je v zagovor predsednice EK sporočila Dana Spinant.

Brutalnost... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Dmitrij Medvedjev, namestnik predsednika Varnostnega sveta Rusije pa je tvitnil, da so ameriški gospodarji Divjo Ursulo pozvali, naj se nemudoma distancira od lastne izjave.

»Videti je precej ponižujoče. To ni Evropska unija, ampak le 51. ameriška država,« je hudomušno sklenil Medvedjev.

Zadevni stavek von der Leynove so nato umaknili iz transkripta na spletni strani Evropske komisije in iz posnetka njenega govora, kljub temu pa je ta že zaokrožil po svetu.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega generalštaba ni želel komentirati navedenih številk, vendar je ponovil, da bo Rusija zaradi svojih dejanj v Ukrajini kaznovana.

Von der Leynova je med drugim zatrdila, da bo Evropska unija ustanovila posebno sodišče, ki naj bi sodilo krivcem za »zločin agresije na Ukrajino,« torej za to, da je ruska vojska prestopila ukrajinsko mejo in začela invazijo.

Kako EU namerava to storiti, je ostalo nejasno, takšno sodišče pa tudi ne bi imelo nobenega mednarodnega mandata.

Osupljiva je tudi uporaba dvojnih kriterijev šefice Evropske komisije.

Združene države Amerike so namreč po drugi svetovni izvršile več sto napadov, invazij in prevratov v številnih državah po svetu, ne da bi bili zato ameriški vojaki, poveljniki ali predsedniki kadarkoli obtoženi »agresije.«

O tem seveda obstajajo številni dokazi, zadevo je komentiral tudi slavni ameriški filozof Noam Chomsky:

Res pa je, da takšni pozivi - kot je včerajšnji von der Leynove - zgolj oddaljujejo možnosti za pogajanja med Washingtonom, režimom v Kijevu in Moskvo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek