REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»S širitvijo NATO pakta ste Rusijo potisnili v kot«: Kitajski diplomat razkril, kaj je končni cilj Zahoda

»S širitvijo NATO pakta ste Rusijo potisnili v kot«: Kitajski diplomat razkril, kaj je končni cilj ZahodaSvarilo iz Pekinga: »Kitajska ne bo dovolila ZDA izvajati 'zakone džungle' v mednarodnih odnosih!« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kitajska je Združene države Amerike označila za »glavno gonilo« ukrajinske krize in Washington obtožila, da je s širitvijo NATO pakta stisnil Rusijo v kot.

»Imperij laži je pobudnik in glavni požigalec ukrajinske krize«, saj sta hegemonija in moč ZDA »največji izziv za napredek in miroljuben razvoj človeške civilizacije,« je snel (diplomatske) rokavice Zhang Hanhui, kitajski veleposlanik v Moskvi v intervjuju za tiskovno agencijo TASS.

ZDA je obtožil, da so z nenehnim širjenjem Nata Rusijo pahnile na rob in hkrati pomagale pučističnim silam v Ukrajini na račun tistih, ki so bile naklonjene Moskvi.

»Kot sprožilec, glavni hujskač in pobudnik ukrajinske krize je Washington ne le uvedel sankcije brez primere proti Rusiji, ampak tudi še naprej oskrbuje Ukrajino z orožjem in vojaško opremo,« je opozoril Zhang.

»Končni cilj je izčrpati in zlomiti Rusijo z dolgotrajno vojno in brutalnimi sankcijami,« je dodal veleposlanik.

»Združene države se niso naučile lekcije iz svoje spodletele vojne v Ukrajini in poskušajo sprožiti enako na Tajvanu; toda Washington bo tu doživel hud poraz,« je prepričan kitajski veleposlanik v Rusiji.

Visoki kitajski diplomat je v isti sapi poudaril, da je Tajvan sestavni del Kitajske.

»Današnja Kitajska ni tista Kitajska izpred sto let, ki je bila revna in šibka in so drugi odločali o njeni usodi,« je izpostavil Zhang.

»Kitajska ne bo dovolila ZDA izvajati 'zakone džungle' v mednarodnih odnosih,« je posvaril Belo hišo in Pentagon kitajski veleposlanik v Rusiji Zhang Hanhui.

»ZDA se bodo soočile s hudim porazom, če se bodo vmešavale v domače zadeve Kitajske,« je dodal.

Zhang je v sredo dejal, da so kitajsko-ruski odnosi »vstopili v najboljše obdobje v zgodovini, z najvišjo stopnjo medsebojnega zaupanja in interakcije ter največjim strateškim pomenom«.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je februarja srečal s predsednikom Kitajske Xi Jinpingom v Pekingu.

Državnika sta ob tej priložnosti pozdravila »strateško partnerstvo, ki ne pozna meja«.

Putin je prav tako obsodil nedavni obisk predsednice ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajpeju.

Poudaril je, da želi ameriški predsednik Joe Biden s taktikam, ki jih uporablja v Ukrajini in Tajvanu »oživiti miselnost hladne vojne, da bi obvladal tako Kitajsko kot Rusijo ter povzročil veliko rivalstvo med svetovnimi super silami in konflikt«.

Delite članek