REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruske podmornice na čudnih krajih, NATO v težavah: »Medtem ko smo gledali stran, je Moskva zgradila podvodno silo!«

Ruske podmornice na čudnih krajih, NATO v težavah: »Medtem ko smo gledali stran, je Moskva zgradila podvodno silo!«Kako dobro je Rusija vzdrževala svojo podvodno floto, ostaja vprašanje, vendar je zaskrbljenost Zahoda glede podvodnega arzenala Moskve, opazna. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ruska mornarica je prestala udarce v vojni z Ukrajino, vključno s potopitvijo ladje »Moskva«, paradne ladje Črnomorske flote, v prvih dneh vojne.

Ampak navkljub težavam površinske flote se prava grožnja, ki jo Rusija predstavlja za NATO, skriva v globinah.

Večina ruskih pomorskih naložb je osredotočena na njeno visokotehnološko podmorniško floto. Ruske podmornice veljajo za mogočno silo, saj so ZDA skupaj z zaveznicami v Natu ta segment zanemarile, piše Newsweek.

Kako dobro je Rusija vzdrževala svojo podvodno floto, ostaja vprašanje, vendar je zaskrbljenost Zahoda glede podvodnega arzenala Moskve, opazna.

»Od leta 2014 Rusija vlaga v svoje podvodne zmogljivosti, predvsem v podmornice. Obstaja več ruskih konvencionalnih in jedrskih podmornic, ki so bile dane v uporabo v zadnjem desetletju,« je za Newsweek povedal upokojeni admiral Igor Kabanenko, nekdanji prvi namestnik načelnika obrambe Ukrajine in načelnik štaba ukrajinske mornarice.

Kako dobro je Rusija vzdrževala svojo podvodno floto, ostaja vprašanje, vendar je zaskrbljenost Zahoda glede podvodnega arzenala Moskve, opazna.

Sestavlja ga 11 podmornic z balističnimi raketami in jedrskimi bojnmi glavami.

Rusija ima tudi lastne podmornice z jedrskimi manevrirnimi raketami, vključno s podmornicami razreda Jasen.

Medtem so Natove zmogljivosti za boj proti podmornicam »atrofirale od hladne vojne«, saj se je »pozornost preusmerila drugam,« poudarja Nick Childs, višji sodelavec za pomorske sile na Mednarodnem inštitutu za strateške študije.

Vstop Finske v Severnoatlantsko zavezništvo, na obzorju pa tudi članstvo Švedske, je v ospredje postavil vprašanje ruskih podmornic.

Vključitev nordijskih držav v NATO ne širi samo meje, ki si jo zavezništvo deli z Rusijo, ampak ogroža varnost njenih kritičnih pomorskih baz.

»Polotok Kola, kjer ima Rusija sedež svoje ključne Severne flote in velik del svojega jedrskega odvračilnega arzenala, je bil vedno najpomembnejše vojaško območje za Sovjetsko zvezo in današnjo Rusijo,« pravi Mark Grove, predavatelj na Centru za pomorske študije na britanskem Kraljevem mornariškem kolidžu Dartmouth.

Ta arktična regija bi lahko ponovno postala frontna črta, saj se odnosi med Natom in Moskvo vse bolj zaostrujejo.

»Širitev Nata v glavah Rusov nedvomno povzroča zaskrbljenost glede trajnosti in varnosti teh objektov, pa tudi same severne flote,« je dejal Grove.

Vključitev Finske in Švedske v NATO, ta blok potiska še bližje polotoku.

To bi lahko pomenilo, da ruske podmorniške baze postanejo tarča »potencialnega topništva dolgega dosega,« pravi Graeme Herd iz Evropskega centra za varnostne študije George K. Marshall.

Toda isto načelo velja tudi za rusko Baltsko floto s sedežem v Kaliningradu, ruski regiji, ki je stisnjena med Poljsko in Litvo.

Nordijska širitev Nata je imela »velik učinek« na tem območju, je dejal Grove, saj je spremenila Baltik v »NATO jezero«.

»Zaradi tega se ruska Baltska flota zdi ranljiva,« je dodal.

Vojna v Ukrajini torej spreminja pomorske razmere, ne le v Črnem morju, ampak tudi v Barentsovem morju okoli polotoka Kola, severnem Atlantiku in Baltskem morju. A to so »pomembne in potencialno dolgotrajne spremembe«, opozarja Kabanenko.

V tem kontekstu so zavezniki na Zahodu dojeli, da so se ruske podmornice premikale po »čudnih rutah«, ki so odstopale od poteh, ki bi jih pričakovali zahodni obrambni uradniki, je med obiskom v Washingtonu sredi aprila opozoril britanski obrambni minister Ben Wallace.

Dejal je, da je Združeno kraljestvo sledilo plovbi ruskih podmornic v severnem Atlantiku, Irskem in Severnem morju, »česar drugače ne bi storilo«.

Ruske podmornice na jedrski pogon so opazili tudi »ob obali ZDA in v Sredozemlju ter drugod vzdolž evropskega obrobja,« je za Newsweek povedal Michael Petersen, direktor Ruskega inštituta za pomorske študije na ameriški vojni fakulteti.

A ruske podmornice niso le strateško jedrsko odvračalno sredstvo.

Nastaja tudi nova podmorniška vojna, pravijo strokovnjaki, kar vzbuja strah pred »vojskovanjem na morskem dnu«.

Tony Radakin, poveljnik oboroženih sil Velike Britanije je v začetku leta opozoril, da bi Moskva lahko »izpostavila tveganju in potencialno izkoristila svetovni informacijski sistem, a to so podmorski kabli v oceanih in morjih po vsem svetu«.

Januarja je v pogovoru za londonski Times Radakin poudaril, da je prišlo do »povečanja ruskih podmorskih in podvodnih dejavnosti« in da je Rusija »povečala sposobnost ogrožanja teh podvodnih kablov in njihovega morebitnega izkoriščanja«.

Ta nova taktika je zakoreninjena v spremembah v ruskem vojaškem razmišljanju na začetku 21. stoletja.

»Spoznali so, da preprosto ne morejo tekmovati z Zahodom glede obsega, zato so razvili idejo o integriranem vojskovanju,« je za Newsweek povedal britanski politik in strokovnjak za rusko vojaško strategijo Bob Seely.

Rusija je želela omiliti vojaško asimetrijo, zato je razvijala nove zmogljivosti tam, kjer bi lahko spodkopala zahodno vojaško prevlado, zato je začela ciljati na internetne kable in cevovode, je dodal Seely.

»Spoznali so, da preprosto ne morejo tekmovati z Zahodom glede obsega, zato so razvili idejo o integriranem vojskovanju.«

Zdi se, da ruske podmornice vse bolj nadzorujejo območja v Severnem morju, vključno z operacijami črpanja nafte, je za Newsweek povedal Paul van Hooft, višji strateški analitik pri haaškem Centru za strateške študije.

Podmorsko vojskovanje je področje, v katerega je Rusija »vložila znatne količine denarja«, je dejal Childs ob osredotočanju na tehnologijo, kot so podmornice za posebne misije.

To je tudi področje, na katerem se voditeljem Nata »šele sedaj svita, da se morajo podvizati, da bi se zoperstavili takim grožnjam,« je dejal Childs.

Sodobni svet je odvisen od podvodnih kablov, ki so izven vidnega polja, vendar so izjemnega pomena, je dejal Grove.

Glede na vse večjo zaskrbljenost glede podvodnih optičnih povezav in energetskih cevovodov po lanski eksploziji plinovoda Severni tok, strokovnjaki pravijo, da so zahodni voditelji končno spoznali, da je grožnja resnična in prisotna.

Februarja je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg napovedal ustanovitev celice za koordinacijo kritične podmorske infrastrukture.

»V odgovor so Natove zaveznice močno povečale svojo vojaško prisotnost okoli ključne infrastrukture, vključno z ladjami in patruljnimi letali,« piše v sporočilu za javnost.

Možnost podvodne bitke s podmornicami, vse večja uporaba podvodne tehnologije brez posadke in asimetrično bojevanje bi morala NATO hudo skrbeti, pravijo strokovnjaki.

Na splošno so Natove mornarice »skupaj bistveno močnejše od ruskih«, vendar je protipodmorniško bojevanje v vseh oblikah »zahteven posel«, je dejal Childs.

V zadnjih letih je prišlo do usklajene spremembe zavesti o Natu, pravijo strokovnjaki.

V času odnosov med dvema vojaškima blokoma iz obdobja hladne vojne je bilo »najbolj vroče pod vodo,« je spomnil strateški analitik Frederik Mertens za Newsweek.

Vendar pa so po napetostih iz 20. stoletja države Nata odvrnile pogled od vojne pod valovi, pravijo strokovnjaki. Toda Moskva ni.

V zadnjih 30 letih države Nata o tem »niso posebej razmišljale«, je dodal Mertensov kolega Paul van Hooft, pri čemer niti niso zmogle preučiti potencialnih nasprotnikov.

Čeprav Rusija takrat ni mogla proizvesti večjega števila naprednih podmornic, je Moskva investirala v nove modele.

Kljub sorazmerno majhnemu številu podmornic v Rusiji, te predstavljajo tisto, kar je znano kot tako imenovani »množilec sile«, je dodal Grove, kar pomeni, da ima lahko ruska flota pomemben »strateški učinek nesorazmeren tem majhnem številu«.

V zadnjih letih so »mornarice Nata porabile veliko časa in truda za oživitev svojih veščin podmorniškega bojevanja,« je poudaril Childs.

To vključuje pobude, kot so nova pomorska patruljna letala, ki imajo dobre zmogljivosti za sledenje podmornicam.

Kljub temu ima NATO še vedno težave pri sledenju celo majhnemu številu ruskih podmornic v daljšem časovnem obdobju, svarijo zahodni strokovnjaki, čeprav so mnenja o tem, kako dobro je NATO zdaj pripravljen na boj proti enemu najmočnejših ruskih vojaških orožij, deljena.

Po počasnejšem začetku nekateri strokovnjaki menijo, da je NATO sedaj enak ali morda celo presega ruske podmorniške zmogljivosti.

Toda Moskva je dojela, »da nismo dovolj vlagali v to področje, zato morda izvaja pritisk na te šibke točke,« je dodal Paul van Hooft.

Pošiljanje podmornic v svetovne oceane opominja Zahod na posledice neposrednega spopada z Rusijo zaradi Ukrajine in opozarja, da lahko Moskva neposredno ogrozi mesta kjerkoli v ZDA, je razpravo v Newsweeku sklenil višji strateški analitik pri haaškem Centru za strateške študije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek