REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Republikanec, ki nadzoruje kibernetsko varnost Pentagona objavil svojo šifro za Gmail in telefon

Republikanec, ki nadzoruje kibernetsko varnost Pentagona objavil svojo šifro za Gmail in telefonMo Brooks in njegov nesrečen tvit... Vir: Twitter

Član ameriškega predstavniškega doma Mo Brooks se je na Twitterju razpisal zaradi tožbe, ki jo je s strani demokratskega kongresnika Erica Swalwella dobil kot eden od domnevno odgovornih za vpad Trumpovih protestnikov v Kapitol 6. januarja letos.

Kurir naj bi pošto izročil kar njegovi soprogi, pri tem pa naj bi dostavljavec prekršil tudi nekatere zakone, ki veljajo v zvezni ameriški državi Alabama.

Kazen za to naj bi bila leto dni zapora in 6000 dolarjev, je hudomušno tvitnil poslanec iz vrst republikancev in k tvitu priložil sliko ekrana svojega računalnika z odprto stranjo zakona.

»GROZLJIVO, Swalwellova ekipa je storila KAZNIVO DEJANJE, ker so se nezakonito prikradli V MOJO HIŠO in nadlegovali mojo soprogo! Zakon Alabame 13A-7-2: kaznivo dejanje prve stopnje. Leto v zaporu. Kazen 6000 dolarjev,« je republikanec Brooks zapisal o demokratih, ki so vložili obtožbo.

Toda pri tem ni opazil, da je imel levo zgoraj na sliki, ki jo je objavil na Twitterju na robu ekrana zalepljen tudi rumeni listek s številko PIN, najverjetneje za mobilni telefon in zraven napisano tudi svojo šifro za dostop do računa za Gmail.

Iz tožbe, ki jo je dobil, se je najprej norčeval, toda ko je ugotovil, kaj je naredil, mu verjetno ni bilo več do smeha…

Na ta način bi namreč lahko do njegovega osebnega poštnega računa dostopal praktično vsak, v primeru razkrite šifre pa bi hekerji lahko poskusili vdreti še na kakšno spletno stran, do katere je dostopal kongresnik iz Alabame.

Ko je Brooks ugotovil, kaj je naredil, je sicer takoj zbrisal svoj nesrečen tvit in zamenjal sliko s takšno, kjer je bil listek zakrit, toda slika, ki jo je objavil na svojem kongresnem računu, je bila vidna še ves dan in tako na voljo vsem.

Še bolj nerodno pa je, da je ta član predstavniškega doma prav tisti, ki vodi pododbor predstavniškega doma za nadzor kibernetske varnosti - Pentagona

Oglasil se je tudi odvetnik Eric Swalwell in zatrdil, da njihov kurir ni prekršil nobenega zakona in da sploh ni niti poskusil vstopiti v hišo.

Zaradi vpada privržencev tedanjega ameriškega predsednika v poslopje ameriškega kongresa 6. januarja, v katerem je umrlo pet oseb, je bilo v ZDA po neuspešni ustavni obtožbi Donalda Trumpa obtoženih še okoli 450 oseb.

Ob tem dogodku pa je nekatere zaskrbelo tudi dejstvo, da je isti politik, ki je tako neprevidno izdal svetu svoje osebne podatke, ki jih je delil s službenega računa, hkrati drugi človek senatnega odbora za znanost, vesolje in tehnologijo...

Delite članek