REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Razodetje« New York Timesa: Nacistični simboli na fronti v Ukrajini

»Razodetje« New York Timesa: Nacistični simboli na fronti v UkrajiniDva v enem: Na čeladi Totenkopf, na rokavu - črno sonce. Fotografijo je, glede na spletno stran Gettyja fotograf John Moore posnel februarja 2023 na ukrajinski strani fronte. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ameriški New York Times v novem članku z naslovom »Nacistični simboli na ukrajinskih frontnih črtah izpostavljajo kočljiva zgodovinska vprašanja« odkrito priznava, da so »ukrajinska vlada in NATO zaveznice« od začetka ruske posebne vojaške operacije »objavile in nato tiho izbrisale« tri fotografije ukrajinskih vojakov z (neo)nacističnimi simboli.

Ena fotografija, ki jo je ukrajinsko obrambno ministrstvo objavilo na Twitterju, prikazuje vojaka, ki počiva v rovu, medtem ko je na njegovem trebuhu vidna značka s simbolom lobanje Totenkopf.

»Na vsaki fotografiji so Ukrajinci v uniformah nosili značke s simboli, ki jih je nacistična Nemčija naredila za zloglasne in so od takrat postali del ikonografije skrajnih desničarskih skupin,« razkriva ameriški časnik.

Ena fotografija, ki jo je ukrajinsko obrambno ministrstvo objavilo na Twitterju, denimo prikazuje vojaka, ki počiva v rovu, medtem ko je na njegovem trebuhu vidna značka s simbolom lobanje Totenkopf, ki jo je, kot poudarja New York Times, ustvarila »razvpita nacistična enota, ki je med drugo svetovno vojno izvajala hude vojne zločine in varovala koncentracijska taborišča.«

Ukrajinska državna agencija za izredne razmere je prejšnji mesec na Instagramu objavila fotografijo reševalca, ki nosi simbol črnega sonca, znan tudi kot Sonnenrad, ki je, kot spominja New York Times, »krasil« grad Heinricha Himmlerja, nacističnega generala in vodje SS; newyorški časnik dodaja, da je Črno sonce postalo zelo priljubljeno med neonacisti in rasisti.

Podobno fotografijo je delil tudi uradni račun Nata na Twitterju, dodaja New York Times in spomni, da sta bili obe fotografiji kmalu po objavi izbrisani.

Vendar je teh primerov veliko več.

Predsednik Ukrajine je na lanski dan zmage nad fašizmom delil fotografijo ukrajinskega vojaka, na kateri je jasno viden simbol Totenkopf:

Raziskovalni novinar Moss Robeson pa je v začetku leta poročal, da ukrajinski »Militarist«, matična družba znamke »M-TAC«, proizvajalca znamenitih olivno-zelenih oblačil Vladimirja Zelenskega, ponuja široko paleto blaga z omenjenimi in drugimi nacističnimi simboli.

»Vplivneži«, ki radi nosijo zadevna oblačila pa na družbenih omrežjih delijo slike, na katerih pozdravljajo z nacističnim pozdravom ali so neposredno povezani s skrajnimi desnosučnimi skupinami.

SS tankovska divizija »Mrtvaška glava« (nemško: SS-Panzer-Division »Totenkopf«), znana tudi kot divizija oklepnih grenadirjev ali preprosto SS divizija »Mrtvaška glava«, je bila ena od 38 divizij Waffen-SS med II. svetovno vojno. Divizija je razvpita zaradi svojega simbola in dejstva, da je bila večina njene prvotne sestave SS-Totenkopfbande (stražarji koncentracijskih taborišč SS). Divizija je bila ustanovljena oktobra 1939 in je sodelovala v napadu na Francijo (kjer je utrpela velike izgube zaradi fanatizma in nezadostne usposobljenosti ljudstva), bojevala se je na vzhodni fronti (s katastrofalnimi izgubami pri Demjansku), na Poljskem 1944 in Madžarskem ob koncu vojne. Divizija je znana tudi po brutalnih vojnih zločinih, ki so jih zagrešili njeni pripadniki. Totenkopf je sicer nemška beseda za simbol lobanje in prekrižanih kosti, ta nacistični simbol pa je stalnica v bližini Zelenskega, kot kaže zgornja fotografija. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

O razmerah razširjenosti tega pojava (neonacizma v Ukrajini) je dovolj zgovorno dejstvo, da je tudi v ponudbi agencije Getty naključno mogoče najti fotografijo ukrajinskega rezervista, na rokavu katerega je jasno viden simbol črnega sonca.

Poleg tega New York Times piše, da je med pogovorom z enim od novinarjev časnika sam tiskovni predstavnik ukrajinske vojske za medije nosil emblem z variacijo simbola Totenkopf, znamke »Reich« (še ena hčerinska družba prej omenjenega »Militarista«).

Ameriški časnik piše, da se nacistični simboli »zdaj redno pojavljajo na uniformah ukrajinskih vojakov, ki se borijo na prvih frontnih črtah, vključno z vojaki, ki pravijo, da ti simboli predstavljajo ukrajinsko suverenost in ponos, ne pa nacizem.«

Da pa ta »ponos« ni nič drugega kot nacizem, nakazuje, čeprav morda nezavedno, tudi sam New York Times.

New York Times prav tako ugotavlja, da so »celo judovske skupine in organizacije za boj proti sovraštvu, ki so tradicionalno obsojale« uporabo takšnih simbolov, zdaj »večinoma tiho,« vendar v tem ne vidijo nobene težave - ker menijo, da bi objava teh neprijetnih dejstev pomenila »sprejemanje ruske propagande.« To pa zato, ker je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin ob začetku ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini, kot razlog za le to, navedel boj proti nacizmu.

»Takšne podobe doslej niso zmanjšale mednarodne podpore vojni. Vendar so bili diplomati, zahodni novinarji in aktivisti postavljeni v težak položaj: pritegnitev pozornosti k tem simbolom tvega prispevanje k ruski propagandi, medtem ko molk o tem vprašanju omogoča, da se še bolj razširi,« piše New York Times.

In s tem tudi sam prispeva k mentalni gimnastiki Zahoda in osrednjih zahodnih medijev, ki nacizma v Ukrajini preprosto – nočejo videti.

Skupni imenovalec takega stališča poda sam New York Times, češ da je tudi resnica (o globoko zakoreninjenem neonacizmu v Ukrajini) »ruska propaganda«, če gre v škodo Ukrajine.

»Problematično« je (samo) to, pravi za New York Times Michael Colborn iz raziskovalne agencije Bellingkett, (ki jo Larry C. Johnson, nekdanji operativec ameriške agencije CIA in protiterorističnega oddelka zunanjega ministrstva ZDA obtožuje »širjenja propagande za račun MI6«), da ta pojav (ukrajinskega neonacizma) »spodkopava podporo Ukrajini.«

Čeprav v isti sapi priznava, da Ukrajina že vrsto let trpi zaradi skrajnih desničarskih skupin, ki širijo sovraštvo in diskriminacijo, New York Times navaja, da so se ti »ekstremisti« med svojimi operacijami v Donbasu od leta 2014 naprej izkazali - za »junake«.

New York Times in njegovi sogovorniki očitno imajo neko posebno definicijo »junaštva«, če upoštevamo pričevanje nekdanje ukrajinske diplomatke Olge Suharevskaje o pobojih in mučenju proruskega civilnega prebivalstva, ki so se dogajala v Donbasu v obdobju, ko sta bila Kijev in Zahod zavezana mirovnim sporazumom iz Minska, da jim zagotovita mir in varnost.

Vendar tudi to ni največji podvig miselne gimnastike ameriškega časnika in njegovih sogovornikov.

Ukrajinski zgodovinar Igor Kozlovski je za New York Times povedal, da imajo nacistični simboli edinstven pomen v kontekstu Ukrajine in jih je treba razlagati glede na to, kako jih vidijo Ukrajinci.

Ne pa glede na to, kako so bili uporabljeni drugje.

Da različne skupine uporabljajo simbole drugih skupin na svoje načine, ni novo odkritje - navsezadnje so nemški nacisti preoblikovali svastiko, ki je v drugih delih sveta simbolizirala druge reči.

Anton Gerashchenko (Geraščenko), svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve in eden od ustanoviteljev razvpite baze tarč - nasprotnikov ukrajinskih nacionalistov, cinično imenovane Mirotvorec (Mirovnik), je požel posmeh in kritike na družbenih omrežjih, ker tudi sam odkrito poveličuje nacizem, kljub nezadostnem poskusu, da nacistične simbole zakrije. Gerashchenko je namreč objavil fotografijo mame, ki je oblekla uniformo (sicer ovešeno z nacističnimi simboli), da bi maščevala svojega na fronti padlega 19-letnega sina. Gerashchenko je, ko je ugotovil, da simbol nacistične mrtvaške glave ni dobro prikril - sporni tvit izbrisal. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vendar se ta koncept, ki ga zagovarja ukrajinski zgodovinar, težko lahko izkoristi za obrambo uporabe (neo)nacističnih simbolov v Ukrajini, saj so, kot piše New York Times, ukrajinski nacionalisti pod Stepanom Bandero z vsem srcem sprejeli nacistični režim Adolfa Hitlerja in nato »sodelovali v grozodejstvih nad judovskimi in poljskimi civilisti.«

Poveličevanje lika in dejanj nacističnega zločinca Stepana Bandere še danes povzroča negodovanje Poljske, sicer ene najbolj gorečih zagovornic ukrajinskega spora z Rusijo.

Po drugi strani, kot kaže video posnetek (tvit zgoraj) intervjuja z namestnikom ukrajinskega zunanjega ministra, visoki uradniki Zelenskega še vedno goreče zanikajo, da bi bil Bandera zločinec.

Hkrati taisti visoki uradnik režima Zelenskega holokavst dobesedno opravičuje z besedami, češ »bila je vojna«…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek