REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Raziskava: na posledice okužbe s koronavirusom lahko zelo vpliva tudi vaša krvna skupina

Raziskava: na posledice okužbe s koronavirusom lahko zelo vpliva tudi vaša krvna skupinaTesti krvi. Vir: Pexells

Nova študija je pokazala, da pacienti s krvno skupino 0 ali B preživijo manj časa v enotah intenzivne nege in manj pogosto potrebujejo respiratorje ali ventilatorje.

Prav tako je manjša verjetnost, da jih bo prizadela odpoved delovanja ledvic.

Nekaj podobnega je pokazala tudi še ena podobna študija. Obe pa sta bili v ponedeljek objavljeni v žurnalu Blood Advances.

Prva med njimi je preučevala podatke 95 kritično bolnih zaradi Covida-19, ki so jih v kanadskem Vancouverju sprejeli v bolnišnice med februarjem in aprilom.

Podobne raziskave so v preteklosti dokazale, da so ljudje s krvno skupino 0 manj podvrženi tudi okužbam virusa SARS-a, ki ima 80 odstotkov genov enakih kot novi koronavirus.

Ugotovili so, da so tisti s krvno skupino 0 v povprečju v intenzivnih oddelkih bolnišnic preživeli v povprečju 4,5 dni manj kot pacienti s krvno skupino A ali AB.

Zadnji dve skupini sta v oddelkih intenzivne nege preživela v povprečju 13,5 dni.

Znanstveniki pa niso ugotovili povezave med celotnim obdobjem nege v bolnišnicah in krvno skupino.

Vendar so ugotovili, da je samo 61 odstotkov tistih s krvno skupino 0 ali B potrebovalo ventilatorje, v primerjavi s 84 odstotki s krvno skupino A ali AB.

Pacienti s krvnimi skupinami A ali AB so tudi veliko pogosteje potreboval dializo, ki ledvicam pomaga izločevati toksine iz krvi.

»Pacienti s tema dvema skupinama krvi imajo veliko več možnosti, da jih prizadene disfunkcija organov kot pa tisti s krvnima skupinama 0 ali B,« je zapisano v študiji.

Transfuzija krvi Vir:Pexels
Transfuzija krvi. Vir: Pexels

Podobna študija iz junija je ugotovila isto povezavo: pacienti v Italiji in Španiji s krvno skupino 0 so imeli 50 odstotkov manj možnosti za to, da dobijo hudo obliko koronavirusne infekcije, torej da potrebujejo tudi pomoč ventilatorjev, kot pa pacienti z drugimi krvnimi skupinami.

Druga nova študija pa je ugotovila, da imajo ljudje s krvno skupino 0 manj možnosti , da dobijo koronavirus v primerjavi z ljudmi z drugimi krvnimi skupinami.

Raziskovalci so v tej študiji preiskali okoli pol milijona ljudi, ki so bili testirani na Covid-19 med poznim februarjem in julijem.

Med okoli 4600 osebami, ki so bile pozitivne na koronavirus jih je 38,4 odstotka imelo krvno skupino 0.

»Krvna skupina 0 je močno povezana z manjšo možnostjo okužbe,« so zapisali avtorji študije. Podobno dejstvo dokazujeta tudi študiji iz New Yorka in Wuhana.

To je nižje od povprečja krvne skupine 0 na Danskem, kjer ima 41,7 odstotkov med 2,2 milijoni Dancev krvno skupino 0.

»Krvna skupina 0 je močno povezana z manjšo možnostjo okužbe,« so zapisali avtorji študije.

Podobno dejstvo dokazujeta tudi študiji iz New Yorka in Wuhana.

V splošnem je vrsta krvi odvisna od prisotnosti A ali AB antigenskih proteinov na površini celic krvi. Podedujemo jo od staršev. Vendar ljudje s skupino 0 nimajo antigenov v krvi.

Gre za najbolj pogosto skupino, ki jo ima v ZDA na primer 48 odstotkov ljudi.

Podobne raziskave so v preteklosti dokazale, da so ljudje s krvno skupino 0 manj podvrženi tudi okužbam virusa SARS-a, ki ima 80 odstotkov genov enakih kot novi koronavirus.

Kljub temu pa se na »zaščito« krvne skupine ne smemo preveč zanašati, kajti po mnenju nekaterih drugih zdravnikov tudi ta faktor ni pomembnejši od na primer starosti, povezanih bolezni in podobno.

Če imate krvno skupino A to zato še ni razlog za paniko, če imate 0, pa to še ne  pomeni, da lahko brez skrbi posedate po barih in imate bližnje in ter nezaščitene stike z drugimi.

Delite članek