REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Princesa Diana se obrača v grobu: Donald Trump v uporabo znova uvedel mednarodno prepovedane protipehotne mine

Princesa Diana se obrača v grobu: Donald Trump v uporabo znova uvedel mednarodno prepovedane protipehotne mine

Pokojna britanska princesa Diana je dolga leta vodila kampanjo za prepoved zloglasnih protipehotnih min. Na koncu je uspela, prepovedane so bile z mednarodno konvencijo.

Nekatere velike države ji niso pristopile, toda nekdanji ameriški predsednik je njihovo uporabo v ameriški vojski prepovedal.

Toda sedaj je to barbarsko orožje vojski v uporabo znova prepustil Donald Trump.

Sedaj je to barbarsko orožje vojski v uporabo znova prepustil Donald Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki seveda zelo rad razveljavlja vse, kar je naredil prejšnji predsednik Barack Obama, pa je ukaz razveljavil.

In ameriški vojski znova dovolil uporabo – min.  

Trump je razveljavil odredbo iz leta 2014, s katero je Barack Obama prepovedal uporabo, proizvodnjo, skladiščenje in transport protipehotnih min.

Po oceni aktualnega predsednika ZDA namreč »prepoved predstavlja nesprejemljivo tveganje za ameriške vojaške sile«, je v petek sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham.

Mine

»Kopenske mine so pomembno orožje, ki ga morajo imeti naše sile na razpolago, da bi zagotovile uspehe misij in da bi zmanjšale tveganje za sile,« je na tiskovni konferenci tik pred uradno razglasitvijo izjavil obrambni minister Mark Esper.

V skladu z novimi pravili bo ameriška vojska lahko uporabljala mine, »v izjemnih okoliščinah«, vključno s »prihodnjimi morebitnimi spopadi«.

Te mine namreč v največjem številu primerov nediskriminatorno škodijo civilistom in jih ubijajo in pohabljajo še dolga leta po koncu spopadov.

Pravilo izključuje mine, ki nimajo funkcije, ki jim omogoča, da se po 30 dneh samodejno izključijo ali samouničijo.

Ta poteza je celo vojaške strokovnjake pustila brez besed.

»ZDA skoraj 30 let niso uporabljale min na bojiščih - od leta 1991,« je za Vox dejala izvršna direktorica združenja za nadzor orožja Daryl Kimball.

Odločitev je sprožila bes mirovnih aktivistov in skupin, kot je Amnesty International, ki so v sporočilu za javnost Trumpov ukaz obsodili kot »ogromen korak nazaj« in opozorili na mednarodno konvencijo iz leta 1997, ki je uporabo protipehotnih min v spopadih prepovedala.

Te mine namreč v največjem številu primerov nediskriminatorno škodijo civilistom in jih ubijajo in pohabljajo še dolga leta po koncu spopadov.

Od veljavnosti prepovedi protipehotnih min je umrlo več kot 130.000 ljudi, po večini od civilistov.

Delite članek