REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pozabljeni v Evropi: Razmere za 10.000 afganistanskih beguncev v Nemčiji, med njimi 2000 nosečnic, vse težje

Pozabljeni v Evropi: Razmere za 10.000 afganistanskih beguncev v Nemčiji, med njimi 2000 nosečnic, vse težjePoveljnik - Ramstein

Namestitev 10.000 afganistanskih beguncev, vključno s približno 2.000 nosečnicami v Nemčiji po kaotičnem odhodu ameriške vojske iz Afganistana se je pokazala kot veliko težja, kot se je zdelo v začetku operacije.

Objekti ob letalski bazi Ramstein v Nemčiji so vse manj primerni za bivanje tako velkega števila begincev in med njimi številni mater z otroki in nosečnic.

Nočne temperature vse bolj padajo proti ledišču, v šotorih, kjer so begunci nameščeni, pa je vse hladneje.

Ameriški vir, ki pozna situacijo, jo je za CNN opisal kot "grozno".

Afganistanskim materam v Ramsteinu se je rodilo že 22 dojenčkov, to število pa se bo kmalu povečalo.

Približno dve tretjini od 3.000 žensk, ki so tam nastanjene, je nosečih in za njih skrbi medicinsko osebje iz Ramsteina in drugih oporišč.

Čeprav je to eno od največjih ameriških oporišč v Evropi, Ramstein nikoli ni bil zasnovan za namestitev tako velikega števila prebivalstva, še posebej, če so v ZDA bolje opremljeni in večji objekti.

Eden od virov je Afganistance v Ramsteinu označil za "pozabljenih 10", saj se je poudarek premaknil s skoraj 10.000, ki so v Nemčiji še vedno obtičali, na približno 53.000 evakuiranih Afganistancev, ki so že nastanjeni v osmih vojaških oporiščih po ZDA.

Ramstein na družbenih omrežjih že imenujejo "začasno humanitarno mesto."

Ramstein na družbenih omrežjih imenujejo "začasno humanitarno mesto".

Afganistanske družine, nekatere s kar 20 moškimi, ženskami in otroki, naj bi bile v bazi, po sporazumu z Nemčijo le 10 dni za pregled in obdelavo podatkov, je dejal poveljnik evropskega poveljstva general Tod Wolters.

Toda sedaj so preostali Afganistanci v Nemčiji že nekaj tednov in bodo ostali še dlje, potem ko so bili potrjen primer ošpic, malarije in še nekaterih bolezni med afganistansko populacijo v ZDA.

Evakuacije v ZDA zato ne bo najmanj do 9. oktobra, morda pa še dlje. Ogrevanih je sicer dve tretjini šotorov, vendar to ne bo dovolj v primeru zime.

 

Delite članek