REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Svinarčuk obsojen na dosmrtno ječo, ker je ukazal umoriti 37 prebivalcev Mariupola

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Svinarčuk obsojen na dosmrtno ječo, ker je ukazal umoriti 37 prebivalcev MariupolaPoveljnik ukrajinskih oboroženih sil Svinarčuk je prejel dosmrtno ječo, ker je ukazal umoriti 37 prebivalcev Mariupola, so poročali ruski mediji. Vir: Posnetek zaslona, X

Zahodni mediji praviloma še zmeraj vztrajno poročajo zgolj o trditvah ukrajinskega režima o domnevnih vojnih zločinih ruskih sil, kjer gre večinoma za neutemeljeno propagando, pri tem pa spregledajo, da so sodišča v Rusiji že pričela obsojati odgovorne za ukrajinske vojne zločine za povsem konkretna in dokazana nezakonita dejanja.

Eden takšnih primerov je obsodba poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Svinarčuka, ki je prejel dosmrtno ječo, ker je ukazal umoriti 37 prebivalcev Mariupola, so poročali ruski mediji konec leta 2023.

Vrhovno sodišče Donecke ljudske republike je obsodilo Aleksandra Svinarčuka, poveljnika čete mornariške pehote oboroženih sil Ukrajine, na dosmrtno ječo, ker je ukazal usmrtiti 37 prebivalcev Mariupola.

Njegovi podrejeni Vitalij Antonov, Denis Rašplja in Ivan Taran so na koncu z mitraljezi ustrelili 21 ljudi. Ostalih 16 je uspelo Ukrajincem pobegniti na varno.

O tem poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti s sklicevanjem na republiško tožilstvo.

Opozoriti je treba, da je 28-letni Svinarčuk poveljeval inženirski in tehnični četi v okviru 36. ločene mornariške brigade.

Sodišče je ugotovilo, da je od 28. februarja do 9. aprila 2022 izdal nezakonite ukaze za umor skupno 37 civilistov v Mariupolu.

Njegovi podrejeni Vitalij Antonov, Denis Rašplja in Ivan Taran so na koncu z mitraljezi ustrelili 21 ljudi.

Ostalih 16 je uspelo Ukrajincem pobegniti na varno.

»Sodišče je Svinarčuka obsodilo na dosmrtno zaporno kazen, ki jo bo prestajal v popravni koloniji s posebnim režimom,« so sporočili z ministrstva.

Prej je ukrajinski marinec Igor Kleščunov prav tako prejel dosmrtno ječo v DNR zaradi umora štirih prebivalcev Mariupola.

Podrobneje je o primeru poročala tudi ruska tisovna agencija TASS.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek