REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Popolna polomija: Kar 70 ali celo več odstotkov ameriških »nevidnih F-35« neposobnih za boj!

Popolna polomija: Kar 70 ali celo več odstotkov ameriških »nevidnih F-35« neposobnih za boj!Ne le, da ima flota F-35 stopnjo polne bojne zmogljivosti približno 30 odstotkov, stopnja polne bojne zmogljivosti F-35B mornariške pehote je marca 2023 znašala pičlih 15,5 odstotka! Vir: Posnetek zaslona, X

Poročilo ameriškega vladnega urada za odgovornost (GAO) o letalih F-35, objavljeno septembra 2023, je razkrilo šokantno statistiko o tem, kako nepripravljeni so ameriški bombniški lovci F-35, ki stanejo na stotine milijard dolarjev, za pravi boj.

Pravzaprav poročilo nakazuje, da je morda sposobnih za boj le od 15 do 30 odstotkov F-35.

Če bi prebrali tipičen medijski članek, bi morda verjeli, da je v povprečju približno 55 odstotkov letal F-35 bojno sposobnih. Vendar se motite.

Ko povprečen človek vidi sporočilo, da je 55 odstotkov bojnih letal F-35 »sposobnih za misijo«, domneva, da je zmogljivost za misijo enakovredna bojni zmogljivosti.

A so pri tem zavedeni.

Prevara je v tem, kako urad za program F-35 in ameriško obrambno ministrstvo definirata izraz »mission capable« (»sposoben za misijo«).

Izkazalo se je, da definicija ameriškega ministrstva za obrambo »mission capable« ne pomeni »pripravljenosti na boj«.

Poročilo ameriškega vladnega urada za odgovornost (GAO) o letalih F-35, objavljeno septembra 2023, je razkrilo šokantno statistiko o tem, kako nepripravljeni so F-35, ki stanejo na stotine milijard dolarjev, za pravi boj. Pravzaprav poročilo nakazuje, da je morda sposobnih za boj le od 15 do 30 odstotkov F-35.

To pomeni, da lahko letalo leti in opravi vsaj eno bojno nalogo. Torej je letalo, ki je označeno kot sposobno bojne naloge, lahko ali pa tudi ni sposobno neke vrste boja.

Namesto tega bi lahko bila misija, ki bi jo lahko opravil, testna ali učna misija ali kakšna druga nebojna misija.

In tudi če se šteje za primernega za testiranje ali usposabljanje, morda ne bo zmožen izvajati celotnega obsega testiranja ali usposabljanja, ki bi ga pričakovali od popolnoma delujočega letala.

Prav tako je letalo lahko klasificirano kot sposobno za misijo, tudi če je sposobno izvajati le del bojnih nalog, ki jih mora izvesti.

Posledično je v vojaško-industrijskem kompleksu in Kongresu »sposoben za misijo« zelo dvoumen izraz, ki omogoča številne manipulacije meritev odgovornosti.

In to nam pove zelo malo. Vendar je vredno omeniti, da je flota F-35 pri 55-odstotni bojni zmogljivosti močno zaostala za programskimi cilji, ki so 90 odstotkov za F-35A (zračne sile), 85 odstotkov za F-35B (mornariška pehota) in F-35C (mornarica).

Z drugimi besedami, celotna flota F-35 še zdaleč ni dosegla svojega cilja, da bi lahko sploh kaj naredila.

Vendar pa obstaja še ena metrika, ki je bolj uporabna: »polna bojna zmogljivost.« Izkazalo se je, da mora biti F-35 sposoben opravljati vse misije, za katere je sklenjen pogodba, vključno z bojnimi misijami, nadzorom, usposabljanjem, testiranjem, razkazovanjem sile itd.

Ta metrika ni pogosto javno objavljena, toda v primeru F-35 je nadzorni organ GAO izdelal podrobno poročilo o težavah in vprašanjih v zvezi z F-35, vključno s tem, kako je flota F-35 videti s stališča in perspektive »polne bojne zmogljivosti.«

Ogenj F-35
Ogenj v motorju F-35. Vir: Posnetek zaslona, X

Celo za tiste, ki so glede F-35 realisti, so rezultati šokantni.

Ne le, da ima flota F-35 stopnjo polne bojne zmogljivosti približno 30 odstotkov (glej tabelo na 96. strani poročila), stopnja polne bojne zmogljivosti F-35B mornariške pehote pa je marca 2023 znašala pičlih 15,5 odstotka!Poleg tega celotna bojna zmogljivost letala ni pokazatelj, kako dobro letalo opravlja svoje naloge.

Ne le, da ima flota F-35 stopnjo polne bojne zmogljivosti približno 30 odstotkov (glej stran 96 poročila), stopnja polne bojne zmogljivosti F-35B mornariške pehote pa je marca 2023 znašala pičlih 15,5 odstotka!

Podrobnejši podatki o polni bojni pripravljenosti niso bili objavljeni, a glede na nenehne težave programa, vključno z nezanesljivimi motorji, ki so še premalo razviti, je zelo malo verjetno, da bi se stanje v zadnjem letu izboljšalo.

Letalo F-35, na primer, se lahko šteje za sposobno izvajati misije zračne podpore od blizu, čeprav je F-35 pravo nasprotje letala za zračno podporo od blizu in ni sposobno izvajati prave zračne podpore od blizu.

Toda glede na nezanesljivost F-35 je govoriti o polni zmožnosti izpolnjevanja nalog na ravneh, ki se približujejo celo 50 odstotkom, nekaj takega kot so neuresničljive sanje.

In nemogoče je ne omeniti, da razvoj programa F-35/Joint Strike Fighter (skupni udarni borec) poteka že od leta 1994 in je stal milijarde dolarjev.

To nas pripelje nazaj k vprašanju, koliko od več kot 600 letal F-35, dobavljenih ameriški vojski, lahko zagotovi pomembne, netrivialne bojne zmogljivosti.

Odgovor je, da res ne vemo.

Če pa združimo krhkost F-35 z njegovo zelo nizko operativno zmogljivostjo in pogostostjo bojnih poletov, jih verjetno ni veliko.

Še posebej, če se spomnimo, koliko desetletij in milijard dolarjev so vložili vanj.

Vendar bodo še naprej vlagali milijarde dolarjev v program F-35, ki zamuja že »več kot desetletje in za 183 milijard dolarjev presega načrte«, dokler bo pri obrambnih naročilih prevladoval incestuozni odnos med obrambnimi izvajalci, vojsko in Kongresom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek