REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Polmesec in zvezda: Erdoğan napovedal gradnjo »turškega Pentagona«, novega sedeža obrambnega ministrstva

Polmesec in zvezda: Erdoğan napovedal gradnjo »turškega Pentagona«, novega sedeža obrambnega ministrstvaAmbiciozno: Turška različica Pentagona, ki naj bi vlila strah v kosti sovražnikom Turčije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je razkril načrte o gradnji velikanskega kompleksa »Polmesec in zvezda«, ki bo novi sedež turškega obrambnega ministrstva.

Zahtevna gradnja naj bi bila dokončana maja 2023, tik pred splošnimi volitvami v Turčiji.

»Tukaj bomo zgradili objekt, ki bo našim sovražnikom vzbudil strah, našim prijateljem pa zaupanje,« je ob napovedi gradnje turške različice ameriškega Pentagona dejal Erdoğan.

Zaradi agende intervencij in skomin po tujih ozemljih, politike nakupa orožja, nesoglasij s sosedami, predvsem Grčijo, tuji mediji ambiciozni projekt turškega predsednika vidijo nekoliko drugače - zdi se namreč, da kaže na to, da Erdoğan v resnici premišljuje, kako naj Turčiji dolgoročno zagotovi avtonomijo navkljub članstvu v zvezi NATO.

Kompleks, ki so ga uporabniki družbenih omrežij že poimenovali »turški Pentagon«, bo sestavljalo več stavb s skupno površino 0,88 kvadratnih kilometrov, kar je večja površina od 0,6 kvadratnega kilometra stavbe ameriškega obrambnega ministrstva, poroča Sputnik.

V stavbi naj bi bilo zaposlenih 15.000 ljudi.

Tridimenzionalna predstavitev objekta kaže, da bodo v središču kompleksa stavbe v obliki polmeseca in zvezde, podobne zastavi Turčije.

Vhodni in vadbeni center bosta v obliki zvezde, notranje dvorišče pa bo ograjeno s polmesecem, kjer bodo organizirane različne slovesnosti.

Turčija v zadnjem času vse bolj krepi svojo obrambo in vodi precej samosvojo politiko, s katero si želi pridobiti večjo vlogo, podobno tisti, ki jo je imela v času Otomanskega imperija.

To pa sproža tudi napetosti s sosednjimi državami, predvsem Grčijo in Ciprom, pa tudi Egiptom in Izraelom, ZDA in občasno tudi z Rusijo.

Delite članek