REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podjetja v Nemčiji želijo izvedeti, ali so njihovi delavci cepljeni. Bo nemškemu primeru sledila Slovenija?

Podjetja v Nemčiji želijo izvedeti, ali so njihovi delavci cepljeni. Bo nemškemu primeru sledila Slovenija?Tako delodajalci kot delavci v Nemčiji bi radi vedeli, če so sodelavci cepljeni ali ne. Vir: Twitter

Nemška vlada razmišlja, da bi začasno omilila pravila o zasebnosti podatkov, da bi podjetjem pomagala ugotoviti, ali so bili njihovi delavci cepljeni proti koronavirusni bolezni covid-19, so v sredo razkrili v vročo razpravo vpleteni ministri v Berlinu.

Številne države zdravstvene delavce in delavce v javnem sektorju že zavezujejo k cepljenju, nekatera podjetja, zlasti v ZDA, so medtem začela zahtevati od svojih zaposlenih, da naj se cepijo, poudarja agencija HINA.

»V vladi so se razvnele ostre razprave« glede odločitve o omilitvi pravil, ki ščitijo zasebnost zaposlenih, kar se tiče dejstva, ali so se že cepili ali ne, je razkril gospodarski mnister.

Toda Nemčija ima zaradi zgodovine nacističnega in komunističnega (v nekdanji Vzhodni Nemčiji) državnega nadzora nad državljani stroge zakone, ki urejajo zasebnost podatkov, kar pomeni, da podjetja zaenkrat nimajo pravice vpogleda v zdravstvene podatke, ki se nanašajo na zaposlene delavce.

Po drugi strani, nemška podjetja vztrajajo, da lahko delavce vprašajo, ali so bili cepljeni, vlada pa jim zaradi ponovnega povečanja števila okuženih gre nasproti in poskuša doseči, da se cepi čim več ljudi.

Skoraj 61 odstotkov prebivalstva je prejelo oba odmerka, 65 odstotkov pa vsaj enega.

Gospodarski minister Peter Altmaier je dejal, da vlada preučuje, ali lahko podjetjem dovoli, da poizvedujejo oziroma sprašujejo delavce o cepljenju.

Dejal je, da v okviru koalicijske vlade o tem perečem vprašanju potekajo težki pogovori, zlasti med ministrom za delo Hubertusom Heiljem iz vrst socialdemokratov (SPD) in ministrom za zdravje Jensom Spahnom iz kvote krščanskih demokratov.

Dejstvo je, da se tudi »mnogi delavci sprašujejo, ali so bili njihovi kolegi cepljeni,« je poudaril Heil za televizijo ARD.

Opozoril je, da se dobro zaveda, da mnoge delavce zanima, ali so bili njihovi sodelavci cepljeni, vendar zakon o zaščiti zasebnosti zaenkrat poizvedovanja o tem delodajalcem ne dovoljuje.

Izjeme so bile sicer že uvedene, da bi se restavracijam omogočilo ponovno odpiranje, zato morajo osebje in gostje dokazati, da so bodisi prebolevniki bodisi cepljeni ali pa da so bili negativni na PCR testiranju.

Ob vsem tem se je v Berlinu tudi ta konec tedna več tisoč ljudi udeležilo prepovedanih protestov proti cepljenju in omejitvam zaradi koronavirusa SARS-CoV-2.

Glede na dejstvo, da je Nemčija za vladnike na Slovenskem pogosto zgled za pomembne odločitve ali dopolnitve in spremembe domače zakonodaje, je na mestu vprašanje, ali bodo šli po stopinjah vlade v Berlinu tudi glede poizvedovanja delodajalcev in sodelavcev v podjetju o podatkih, ali je neka oseba cepljena ali ne.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek