REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Osupljivo: na protestih po vsem svetu izstopa en lik - Joker

Osupljivo: na protestih po vsem svetu izstopa en lik - JokerJocker

V mestih po vsem svetu med protestniki, ki so se zaradi različnih vzrokov podali na ulice, vse bolj izstopa en sam lik srhljivo belega obraza z razvlečenimi živo rdečimi ustnicami - Joker.

Umetniki iz Libanona in Iraka dodajajo tega filmskega negativca na editirane slike s protestov, ki jih nato objavljajo na družbenih omrežjih.

V Čilu je pri spomeniku v Santiagu nekdo z barvnim razpršilcem napisal »vsi smo klovni«, v Hongkongu pa se mladina masovno preoblači v Jokerja, v znak protesta zaradi vladnega odloka proti nošenju mask.

Joker se je pojavil na protestih tudi v Boliviji, Egiptu, Iranu in Španiji, na Tajskem, zato se zastavlja vprašanje, zakaj protestniki z različnih koncih sveta svoj navdih najdejo v psihopatskem morilcu iz filmskega seriala o Batmanu?

»Joker smo vsi mi. Bejrut je nov Gotham City,« je razložil za CNN libanonski ulični umetnik Mohamed Kabbani.

V filmu »Joker« je Gotham City mesto, zasičeno z zločini, hudo obremenjeno tudi zaradi vrzeli med bogatimi in revnimi, nakar zgodba sledi notranji preobrazbi meščana Arthurja Flecka v – hudobca, Jokerja.

»Ta boj moči, ki se kaže med navadnimi ljudmi in odtujeno elito se popolnoma sklada s protesti v Libanonu. Takšno je stanje v libanonski družbi v tem trenutku, veliko je potlačenih ljudi, ki so zelo frustrirani in v obupu iščejo kanček upanja,« poudarja Kabbani, ki z bratom riše na ulicah Bejruta lik Jokerja in nato na družbena omrežja nalaga fotografije.

Protesti v Libanonu - Kabbanijev Joker z Molotovljevim koktajlom. Vir: Twitter

Vendar nista edina, ki sta navdih našla v kontroverznem filmskem junaku.

Tudi 28-letna Cynthia Aboujaoude se je pojavila na protestih v Bejrutu našemljena kot Joker.

Jokerja na dveh celinah, v Bejrutu in Santiagu: Cynthia Aboujaoude (levo) in Valentina Alvarez (desno) . Vir: Twitter

​»Preprosto se mi je to zdelo prav. To je bilo edino, kar mi je v tistem trenutku padlo na pamet, kot način, da 'povem' svoje sporočilo. Prebivalci Libanona čutijo enako razočaranje, kot je to bilo poosebljeno v Jokerju. Življenje nas zdaj uči samo lagati in varati, da bi preživeli, ker ni druge izbire, ampak to ni življenje, ki si ga želim,« pravi Cynithia.

V Čilu, kjer ljudje protestirajo zaradi zasoljenih cen, nizkega življenjskega standarda, bednih pokojnin in obupne zdravstvene oskrbe, se je med protestniki prav tako pojavil tudi lik Jokerja.

Valentina Alvarez, psihologinja, redno hodi na demonstracije in pravi, da že od konca oktobra videva ljudi, oblečene in naličene kot Joker.

Tudi sama je začutila željo, da se napravi v Jokerja.

»Našemiti se v Jokerja je odgovor na bolezen naše družbe. Joker je napačno razumljen lik, ranljiv in zavržen. Čilenci, tisti, ki ne spadajo v privilegiran razred, kar je večina od nas, se počutijo enako,« je razkrila Valentina Alvarez za CNN.

Bejrut in Pariz (sliki, zgoraj), Teheran in Tajska (fotografiji spodaj) - vsepovsod je stalnica lik filmskega Jokerja

Joker je postal simbol, opozorilo skorumpirani družbi, kako zanemarjanje najbolj ranljivih kategorij lahko povzroči grozljive posledice.

Eden od razlogov, zakaj protestniki množično prevzemajo lik Jokerja, je, da pošljejo signal ljudem na oblasti - da so na dnu in naj pazijo, kaj bodo naslednje storili.

»Eden od razlogov, zakaj protestniki množično prevzemajo lik Jokerja, je, da pošljejo signal ljudem na oblasti. To, kar počnejo, ko si za proteste nadenejo odbita oblačila, si namažejo ličila in rdečo šminko na obraz ali si preprosto poveznejo masko Jokerja, je tisto, kar sporočajo vladam bodisi v Hongkongu bodisi Libanonu, torej, da so povsem na dnu in da naj oblasti zato dobro pazijo, kaj bodo naslednje storile,« pojasnjuje raziskovalec Andreas Beer z univerze Martin Luther v Hale-Wittenbergu.

Nato opozori, da se je prevzemanje lika Jokerja doslej po vsem svetu pokazalo kot dokaj učinkovit način, da se naposled sliši in vidi glas protestnikov.

Joker v Hongkongu. Vir: Twitter

Pa vendar je lik priljubljenega negativca odprt za interpretacije - medtem ko ljudje iz Libanona, Čila in drugod sebe vidijo kot Jokerja, nekateri protestniki proti brexitu v Londonu predstavljajo premierja Borisa Johnsona - ki že dolgo zagovarja izstop Velike Britanije iz Evropske unije - kot srhljivega klovna.

V Borisu Johnsonu nasprotniki brexita vidijo hudobnega Jokerja. Gotham City, desno.

Ker so številni protesti, ki trenutno potekajo po vsem svetu povezani tudi z nasiljem, so nekateri kritiki obtožili protestnike, ki so si prisvojili lik Jokerja, da so to storili zato, da razpihujejo kaos in uničenje.

Gotham City od Brazila do Združenega kraljestva. Vir: Wikipedia in Twitter

Toda ljudje, ki se na protestih našemijo v omenjenega negativca, poudarjajo, da sporočilo, ki ga želijo poslati oblastem in svetu, ne bi smeli jemati dobesedno.

Čeprav je bil Joker v prejšnjih filmih o Batmanu prikazan kot nasilen in destruktiven, Aboujaoude opozarja, da se ona ne identificira s tem Jokerjem.

Kabbani, na čigavih slikah je mogoče videti Jokerja z Molotovljevim koktajlom v roki, poudarja, da je njegovo umetnost treba jemati takšno kot je – kot preprosto obliko izražanja.

»Ko rečem 'prevzemite ulice', to zagotovo ne pomeni z nasiljem. Naš protest, protesti v Libanonu so povezani z mirom in harmonijo. Besede so močnejše od orožja,« sklene Kabbani.

Delite članek