REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán: »Nočem izgubiti države zaradi idiota Zelenskega, ki je zagrešil masaker sredi Evrope - in to z Rusijo!«

Orbán: »Nočem izgubiti države zaradi idiota Zelenskega, ki je zagrešil masaker sredi Evrope - in to z Rusijo!«Orbán Zelenskemu: »Ne želim izgubiti svoje države zaradi idiota, ki je zakrivil masaker sredi Evrope!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Med Kijevom in Budimpešto se bije huda diplomatska vojna, med katero so si visoki predstavniki obeh držav izmenjali hude žalitve in podvomili o duševnem zdravju nasprotnikov.

Vse je začel predsednik madžarskega parlamenta László Kövér, ki je obsodil odnos predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega do drugih narodov in držav.

»Ne spomnim se, da bi se voditelj države, ki potrebuje pomoč, izrazil proti komurkoli tako, kot je to storil predsednik Zelenski, ne le proti Madžarski, ampak celo proti nemškemu kanclerju,« je Kövér izpostavil v intervjuju za madžarsko televizijo Hir.

Predsednik madžarskega parlamenta je poudaril, da tisti, ki potrebujejo pomoč, ne grozijo, ampak jo običajno vljudno prosijo in se ne poslužujejo zahtev in groženj.

Agresivne zahteve Zelenskega po tuji pomoči so lahko posledica njegovih »osebnih duševnih težav«, je dodal Kövér.

László Kövér
László Kövér. Vir: Telegram

»Groziti je treba sovražnikom, ne tistim, ki jih želite za prijatelje. Gre za nekakšno osebno psihično težavo in ne vem, kaj bi lahko storili glede tega,« je opozoril Kövér, kot poroča v Evropski uniji in tudi Sloveniji cenzurirani RT.

Te izjave so povzročile nekaj živčnih zlomov v Kijevu, pri čemer so različni uradniki kot po tekočem traku zmerjali Madžarsko kot celoto in samega Kövérja.

Namestnik vodje kabineta ukrajinskega predsednika Andrej Sibig je podvomil o Kövérjevem duševnem zdravju.

»Osla spoznaš po ušesih, norca pa po blebetanju« in »Kratek um ima dolg jezik« - je na Facebooku zapisal Sibig in kritiziral »nesprejemljive, zlobne pripombe podpovprečnih politikov kot je vodja madžarskega parlamenta.«

Podoben odgovor je dalo ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve, ki je od Kövérja celo zahtevalo, da pokaže dokaze o lastnem duševnem zdravju.

»Nadaljnja ocena Kövérjevih besed je neposredno odvisna od ocene iz njegove zdravstvene dokumentacije,« je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega ministrstva za zunanje zadeve Oleg Nikolenko.

Uradnik je Madžarsko obtožil tudi, da »trdovratno« in še naprej »obmetuje z blatom Ukrajino in briše ruske zločine«, obenem pa je namignil, da se je država »večkrat« v zgodovini znašla na strani »zla«.

V vročo razpravo se je naposled zapletel tudi šef madžarske diplomacije.

Toda madžarski minister za zunanje zadeve Péter Szijjártó je podprl predsednika parlamenta Lászla Kövérja.

Szijjártó se je odzval na napade iz Kijeva z opozorilom, da »nas (Madžare) ukrajinski politiki nenehno ... provocirajo, lažejo in nas poskušajo omalovaževati ... Lászlo Kövér ima popolnoma prav (glede duševnih težav #Zelenskega), čeprav so Ukrajinci zaradi tega razburjeni.«

Tako je še zunanji minister Madžarske prilil olja na ogenj z izjavo, da ima ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski res »duševne težave«.

Iz Budimpešte so prav tako sporočili režimu v Kijevu, da se madžarska vlada ne bo opravičila Ukrajini za besede predsednika madžarskega parlamenta Lászla Kövérja.

Zelenski in Orbán  Vir: Twitter
Orbán Zelenskemu: »Ne želim izgubiti svoje države zaradi idiota, ki je zakrivil masaker sredi Evrope!« Vir: Twitter, posnetek zaslona

Kijev je večkrat kritiziral Madžarsko zaradi zaznave pomanjkanja podpore v konfliktu z Rusijo, pa tudi zaradi nepripravljenosti Budimpešte, da prekine gospodarske vezi z Moskvo.

Madžarska je sicer močno odvisna od ruske nafte in plina, premier Viktor Orbán pa se je uspel izboriti za to, da se embargo nafte v EU omeji le na dostavo nafte po morju in da se tudi patriarha Kirila, ki so ga najprej želeli sankcionirati, izključi s »črnega seznama« sankcioniranih posameznikov.

Ti njegovi dosežki pa so precej razbesneli tako Kijev kot Bruselj.

Tim Anderson, direktor Centra za protihegemonske študije, je potrdil, da se je Viktor Orbán sam odzval na izzive iz Kijeva in kritike Zelenskega.

Orbán je namreč dejal: »Res me ne zanimajo Združene države in Ukrajina. Po narodnosti sem Madžar in ne želim izgubiti svoje države zaradi idiota, ki je naredil masaker sredi Evrope. In to s kom? Z Rusijo!«

Vmes je pod radarji osrednjih medijev švignila novica, češ da bo več držav EU poklicalo madžarske veleposlanike na zagovor, potem ko je madžarski zunanji minister vztrajal, da ima ukrajinski predsednik Zelenski težave z duševnim zdravjem, namesto da bi se opravičil za podobno izjavo predsednika madžarskega parlamenta.

Bo enako storila tudi Slovenija?

Ali pa se bo tokrat - vzdržala?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek