REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Onesposobljeni pred napadom: Ruski S-400 uničil češkega »vampirja«, s katerim so Ukrajinci hoteli pobijati civiliste

Onesposobljeni pred napadom: Ruski S-400 uničil češkega »vampirja«, s katerim so Ukrajinci hoteli pobijati civilisteS-400

Ruska vojska je zadela ukrajinski večcevni raketometni sistem Vampire, češke proizvodnje, ki ga je odkril ruski dron skat (morski bič).

»Vampir« se je ravno pripravljal na napad na Belgorod, je sporočil proizvajalec drona, koncern Kalašnikov.

»Na območju posebne vojaške operacije (SVO) je brezpilotno letalo skat-350M, ki ga je proizvedel Iževski letalski obrat, zaznalo češki večcevni raketometni sistem RM-70 vampire ukrajinskih oboroženih sil, ki se je na ozemlju Harkovske regije pripravljal na obstreljevanje Belgoroda v Rusiji. Koordinate sovražnikove namestitve, pridobljene zahvaljujoč brezpilotnemu letalniku, so nemudoma poslali ruskemu ministrstvo za obrambo,« je poudarilo podjetje.

Kot je navedeno, je bojno vozilo zaradi raketnega napada dobilo kritične poškodbe in je bilo onesposobljeno, med njegovo posadko pa so ubiti in ranjeni.

Kot so v koncernu še navedli, je Skat zaznal sovražnikov raketni sistem, medtem ko je bil na meji dovoljenega časa letenja, vendar mu to ni preprečilo varne vrnitve na vzletno točko in normalen pristanek.

»Kalašnikov« je še povedal, da je brezpilotno letalo namenjeno opazovanju iz zraka, pa tudi iskanju predmetov v optičnem in infrardečem območju.

Večina ruskih medijev poudarja zasluge Skata, ki je opazil namero vojakov ukrajinskega neonacističnega režima, nekaterim pa ni ušla podrobnost da so »vampirja« zadeli kar s protizračno raketo sistema S-400.

Opremljen je z dnevnimi in termovizijskimi kamerami. Naprava ima izboljšane aerodinamične lastnosti, povečano mehansko trdnost strukture krila in krmilnih elementov, kar pozitivno vpliva na zanesljivost delovanja.

Med predsedniškimi volitvami v Rusiji so ukrajinske oborožene sile začele z množičnimi napadi na stanovanjska območja Belgoroda in regije.

Kot je v ponedeljek zjutraj povedal regionalni minister za zdravje Andrej Ikonnikov, je bilo od 12. marca v granatiranju ukrajinskih oboroženih sil ubitih 11 ljudi, dodatnih 82 prebivalcev pa je bilo ranjenih.

Pojasnil je, da je bilo hospitaliziranih 42 ljudi, med njimi dva otroka. Devet ljudi je v resnem, a stabilnem stanju.

Večina ruskih medijev poudarja zasluge Skata, ki je opazil namero vojakov ukrajinskega neonacističnega režima, nekaterim pa ni ušla podrobnost, da so »vampirja« zadeli kar s protizračno raketo sistema S-400.

Ta podatek je mogoče najti v videu, ki prikazuje uničenje raketnega sistema. V njem piše tudi, da je bilo več ukrajinskih vojakov težje ranjenih.

Rosijska gazeta piše o zanimivi podrobnosti, ki so jo na kanalu Telegrama sporočili  »Vojaški dopisniki ruske pomladi«.

Sistem, ki je nameraval napasti Belgorod, naj bi zadel kar sistem zračne obrambe S-400.

Protiletalski sistem običajno sestreli sovražne rakete na nebu. Toda tokrat je S-400 »prestregel« kar večcevni raketometni sistem.

Sistem zračne obrambe (S-400, opomba V. K.) je bil že od začetka zasnovan z možnostjo zadevanja ciljev tudi na tleh.

Med posebno vojaško operacijo v Ukrajini (SVO) so to možnost začeli izvajati v celoti in S-400 tako spremenili v še bolj mogočno orožje, dodaja Rosijska gazeta.

Spomnimo, RM-70 vampire so odkrili vojaki ruske garde z brezpilotnim letalom in na tarčo usmerili raketni sistem S-400.

Ukrajinsko namerno obstreljevanje civilistov je nekaj običajnega in ga Ukrajina izvaja od leta 2014.

V zadnjih dveh letih je bilo samo v Donecki ljudski republiki ubitih blizu 5000 civilistov, v letih 2014-2021 pa samo v Donecku več kot 3.000 civilistov.

Primeri, da so bili napadalci sami kaznovani, tik preden so uresničili svojo namero, so redki. Tokrat se je to zgodilo in preprečena je bila možnost žrtev med civilisti.

Belgorodske oblasti nameravajo evakuirati na varno devet tisoč otrok iz obmejnih občin v druge regije.

»Zaradi obstreljevanja selimo veliko število vasi. Načrtujemo odstranitev približno devet tisoč otrok iz Belgoroda, regije Belgorod, okrožja Šebekinski in Grajvoronski. Dvaindvajsetega marca bo 1200 otrok odšlo v Penzo, Tambov in Kalugo. Naslednje bo na vrsti je Stavropolsko ozemlje, sistem je bil zgrajen,« je dejal vodja regije Vjačeslav Gladkov na seji predsedstva generalnega sveta Združene Rusije.

Guvernerjeve besede citira tiskovna agencija TASS.

Prej so šole v obmejnih občinah prevedli na pouk na daljavo. Približno 600 prebivalcev okrožja Grajvoronski je nameščenih v centrih za začasno bivanje.

Primeri, da so bili napadalci sami kaznovani, tik preden so uresničili svojo namero, so redki.

Tokrat se je to zgodilo in tako je bila preprečena možnost žrtev med civilisti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek