REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neutemeljeni izgoni: »Ni dokazov o vpletenosti ruskih agentov v eksplozijo vojaškega skladišča«

Neutemeljeni izgoni: »Ni dokazov o vpletenosti ruskih agentov v eksplozijo vojaškega skladišča«Zeman in preiskovalci v Salisburyju. Vir: Twitter

Češka in Rusija sta te dni zelo zaostrili odnose.

Prag je Moskvo obtožil, da je odgovorna za eksplozijo v vojaškem skladišču leta 2014 in izgnal 18 ruskih diplomatov, takoj zatem pa je Rusija te obtožbe označila za neverodostojne in izgnala 20 čeških diplomatov, kar je Češko nato zelo »presenetilo.«

'Ni dokazov, da sta bila ta agenta v področju Vrbetice,' je opozoril Zeman.

Izgoni diplomatov so se nato po istem kopitu pričeli dogajati tudi v drugih državah.

Češka je tudi ostale članice zveze NATO namreč pozvala, da naj izženejo ruske diplomate.

Takšno zahtevo je dobila tudi Slovenija.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so odgovorili, da so solidarni s Češko kot zavezniško, partnersko in prijateljsko državo.

»Pozivamo h kolektivnemu ravnanju držav zveze NATO in EU, da bi prišlo do solidarnostnega izgona,« je že včeraj tudi Slovenijo k izgonu ruskih diplomatov pozval češki začasni zunanji minister Jan Hamaček.

Z ministrstva za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar, niso želeli neposredno odgovoriti na vprašanje, ali bo Slovenija sledila pozivu Češke.

Zeman Miloš
Miloš Zeman. Vir: Twitter

Toda sedaj se je oglasil češki predsednik Miloš Zeman in dejal, da – ni dokazov o vpletenosti ruskih agentov v eksplozijo v vojaškem skladišču v Vrbeticah leta 2014.

Preiskava tega dogodka je trajala več let, pred dnevi pa je češka vlada obtožila Rusijo, da je odgovorna za eksplozijo.

Moskva je vpletenost zanikala.

Vendar pa sedaj češki predsednik trdi, da dokazov za rusko vpletenost ni.

Češki predsednik trdi, da dokazov o ruski vpletenosti ni.

Češki predsednik je pozval tudi k temeljiti preiskavi tega incidenta, ki je zelo zaostril odnose ne samo med Češko in Rusijo, pač pa tudi med zvezo NATO in Rusijo.

S svojim izrednim nastopom na televiziji je Miloš Zeman prekinil molk o tem škandalu, ki je glavna tema v Češki že teden dni.

Zeman je dejal, da je čakal nekaj časa, da bi lahko spregovoril »s hladno glavo« in da je pred nastopom naredil tudi »analizo« dogajanja.

»Delamo z dvema preiskovalnima teorijama: prva in originalna je, da je do eksplozije prišlo zaradi nestrokovnega ravnanja z eksplozivom, druga pa, da je šlo za operacijo tujih obveščevalcev,« je Zeman dejal za televizijo Prima.

Toda doslej češka obveščevalna služba BIS še ni podala nobenega konkretnega dokaza o vpletenosti Rusije ali njenih agentov, je poudaril Zeman.

Tudi omenjanje dveh ruskih agentov naj bi bilo neverodostojno.

»Ni dokazov, da sta bila ta agenta v področju Vrbetice,« je opozoril Zeman.

Ista agenta pa naj bi bila po dosedanjih navedbah zahodnih in čeških virov odgovorna tudi za zastrupitev Skripalov v Salisburyju v Angliji in še nekaj podobnih operacij...

Vir: Twitter

Kljub temu predsednik Češke ocenjuje, da možnost o vpletenosti Rusije ni potrebno vzeti preveč lahko, pač pa je potrebno vse raziskati.

Vendar pa so se nato pojavile obtožbe, da je Zeman preveč naklonjen Rusiji.

Takoj po njegovem govoru se je na praškem gradu pojavil napis VELEIZDAJA.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da celoten zahod živi v »fantazijskem svetu« ter zahod obtožil za nov val protiruske histerije.

Avtorji predsednika države obtožujejo, da dela za interese tuje, sovražne sile.

Sam pa trdi, da v poročilu BIS-a, češke tajne službe, ni neizodbitnih dokazov o ruski vpletenosti, ki jih je navajala češka vlada ob izgonu ruskih diplomatov.

Povsem mogoče je, da so v ozadju napadov na Rusijo predvsem ekonomski interesi.

Češka vlada je nato ob zaostrovanju diplomatskega spora z Rusijo namreč sporočila, da bo rusko državno jedrsko agencijo Rosatom izločila iz več milijard evrov vrednega razpisa za gradnjo novega bloka jedrske elektrarne Dukovany na jugovzhodu Češke.

Češka pa prav tako ne bo kupila učinkovitega ruskega cepiva proti novemu koronavirusu Sputnik V.

Prav to bi lahko bili, skupaj z interesi ZDA, da Prag zaostri odnose z Rusijo, morda pravi razlogi za nenadne češke obtožbe.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da celoten zahod živi v »fantazijskem svetu« ter zahod obtožil za nov val protiruske histerije.

Orožje, ki je leta 2014 eksplodiralo v v vojaškem skladišču v Vrbeticah je bilo sicer namenjeno v Bolgarijo.

Delite članek