REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji uradnik Pentagona: Zelenski je v vojni s svojimi generali, Zalužni kriv za sabotažo?

Nekdanji uradnik Pentagona: Zelenski je v vojni s svojimi generali, Zalužni kriv za sabotažo?Ukrajinski predsednik je s svojimi propadlimi vojaškimi akcijami izgubil podporo generalov, opozarja nekdanji uradnik ameriškega ministrstva za obrambo. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je v vojni s svojimi generali, v prvi vrsti z vrhovnim poveljnikom vojske generalom Valerijem Zalužnim, ki je stanje na fronti pred kratkim primerjal z zastojem iz prve svetovne vojne in s tem ogrozil svojega šefa, piše Stephen Bryen, nekdanji uradnik Pentagona.

Komentarji Zalužnega, da bi se morala Ukrajina pripraviti na dolgotrajni zastoj na bojišču, so neposredno spodkopali stalne zahteve Zelenskega po vedno več denarja od Zahoda.

Poleg tega je Zalužni posredno povedal, da bo prihodnost za Ukrajino boleča in da so pogajanja z Moskvo (ki jih Zelenski odločno zavrača) edini izhod.

V tej luči je treba gledati tudi na smrt majorja Genadija Častjakova, pomočnika in prijatelja generala Zalužnega, ki je umrl v še vedno nepojasnjenih okoliščinah.

Zgodilo se je več stvari, ki bi lahko posredno kazale, da je bila smrt majorja Častjakova »politični atentat z namenom poslati sporočilo Zalužnu, da bi on lahko bil naslednji,« pravi Bryen.

Prvi je spregovoril poljski general Waldemar Skrzypczak, ki je Zalužnega neposredno obtožil »sabotaže«.

»Zalužnemu bi odvzel položaj zaradi napak v poveljevanju. Če je on odgovoren za to spodletelo ofenzivo, bi to štel za sabotažo, ne za napako. Če moj poveljnik napade sovražnika tam, kjer je najmočnejši, je to zločin,« je povedal v intervjuju in Zalužnemu očital sejanje panike v Natu, a priznal, da je »vojna izgubljena«.

Po tem se je oglasil Aleksej Arestovič, nekdanji svetovalec Zelenskega, ki je nekdanjega šefa obtožil »razčlovečenja« Rusov in dejal, da bo tudi sam kandidiral na predsedniških volitvah, če jih bo Zelenski sploh razpisal.

Ukrajinski predsednik pa je dejal, da volitev ne bo, dokler traja spopad, kar spodkopava trditve poveljstva NATO bloka, da je Ukrajina demokratična država.

Poleg tega Zelenski vztraja, da bo Ukrajina zmagala v spopadu z Rusijo, čeprav je ofenziva spodletela.

Ukrajinske sile so utrpele velike izgube v Zaporožju, Zelenski je kljub nasprotovanju generalov ponovno začel neuspešno bitko za Bahmut (zdaj Artjomovsk) in zavoljo obrambe Avdejevke tvega izgubo strateško pomembnega železniškega križišča Kupjansk.

Po Bryenu je ukrajinski predsednik najbrž izgubil podporo svojih najvišjih generalov, toda ali je to dovolj, da bi se izsilile spremembe v ukrajinskem vodstvu?

Ameriški vojaški strokovnjak opozarja, da je glavna grožnja Zelenskemu vodja Glavne obveščevalne uprave Budanov, ki je »sposoben voditi zaroto generalov« in sprožiti novi puč v Kijevu. Vir: Posnetek zaslona.

Na to vprašanje je težko odgovoriti. Veliko je odvisno od rezultatov na fronti, ukrajinski vojski pa po Bryenovih besedah ​​obupno primanjkuje ljudi.

»Drugi del enačbe je podpora ukrajinskim vojaškim in notranjim obveščevalnim operacijam. Generalni direktorat za obveščevalno službo (GUR MO) je ukrajinska vojaška obveščevalna agencija, ki jo vodi general Kiril Budanov. Civilna obveščevalna služba je znana kot SSU in je naslednica ruskega KGB-ja, ki ga vodi Vasilj Maljuk. Če obstaja resnična grožnja Zelenskemu, bi lahko prišla od Budanova, kakršno koli zavezništvo med njim in ukrajinskimi generali pa bi lahko prisililo Zelenskega, da pristane na pogajanja z Rusijo ali celo privede do njegove odstavitve.«

Jasno je, da je trenutni trend dogodkov slab za Zelenskega in Ukrajino.

Vojaki na terenu to že vedo.

Videti je treba, ali bo Zelenski čakal na neizogibno, sklene nekdanji uradnik Pentagona.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek