REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanja danska ministrica za integracije obtožena zaradi ločevanja družin prosilcev za azil

Nekdanja danska ministrica za integracije obtožena zaradi ločevanja družin prosilcev za azilInger Støjberg. Vir: Twitter

Na Danskem se je zoper nekdanjo ministrico Inger Støjberg začel zgodovinski postopek ustavne obtožbe zaradi njenih kršitev pravic prosilcev za mednarodno zaščito leta 2016.

Inger Støjberg je obtožena, da je zapovedala nezakonito ločevanje mladih družin in s tem kršila dansko zakonodajo.

Gre za prvi takšen postopek v zadnjih treh desetletjih in drugi v zadnjih sto letih.

Inger Støjberg sicer vztraja, da ni naredila nič narobe.

Postavila je tudi posebno spletno stran, na kateri tistim, ki plačajo za dostop do vsebin pojasnjuje svoje odločitve.

Med letoma 2015 in 2016 je Støjbergova kot ministrica za imigracije v desnosučni danski vladi sprejela okoli 100 ukrepov, ki so bili usmerjeni proti vstopu beguncev v državo.

Poleg opozorilnih reklam v tujih časnikih, ki so odvračale begunce, češ da naj ne poskusijo vstopiti na Dansko, ker bodo zavrnjeni, je sprejela tudi vrsto ukrepov, zaradi katerih so jo kritizirali tudi v Visokem komisariatu za begunce OZN.

Ona pa je po sprejemu petdesetega restriktivnega ukrepa praznovala – s torto.

Med spornimi so bili dekreti o zaplembi osebne lastnine beguncev in načrt pošiljanja tujih kriminalcev na neobljuden otok v Baltskem morju.

Posebna kršitev so bile ločitve družin beguncev.

Ministrica je ukazala ločevanje vseh poročenih parov, kjer sta bila eden ali dve osebi mladoletni. Na ta način so ločili 23 družin, nekatere z otroci.

Zdaj obtožena danska ministrica je v času, ko je bila na oblasti, ukazala ločevanje vseh poročenih parov, kjer sta bila eden ali dve osebi mladoletni.

Na ta način so ločili 23 družin, nekatere z otroci.

Med njimi je bil tudi par iz Sirije, kjer so ločili sedemnajstletno Rimaz Alkayal od njenega moža, 26-letnega Alnourja Alwana.

Ločeno sta živela štiri mesece, kljub temu, da je bila Rimaz noseča.

Sporne odločitve je sprejemala posebna »komisija za navodila«, ki je odločala pod taktirko Inger Støjberg, kljub temu, da so jo uradniki ministrstva opozarjali, da krši zakonodajo.

Delite članek