REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nehajte, to ni igra!«: zaradi opozorila iz Auschwitza mora biti vse, ki to počnejo, sram

»Nehajte, to ni igra!«: zaradi opozorila iz Auschwitza mora biti vse, ki to počnejo, sramVir: AUSCHWITZMUSEUM / Twitter

Spominski center Auschwitz je obiskovalce pozval, naj prenehajo pozirati za potrebe »osebkov«  na tirih železniške proge, po katerih so bile žrtve dovažane med drugo svetovno vojno v zloglasno koncentracijsko taborišče.

Številni turisti so namreč pred kratkim objavili svoje fotografije, ki kažejo, kako poskakujejo ali lovijo težo po tirnicah pred Spominskim muzejem Auschwitz, zaradi česar so se osupli in obupani zaposleni v muzeju obrnili na Twitter, navaja New York Post.

»Ko pridete v Muzej Auschwitz, se spomnite, da ste na mestu, kjer je bilo ubitih več kot milijon ljudi. Spoštujte spomin nanje. Obstajajo boljši kraji, kjer se lahko naučite, kako hoditi po brvi od mesta, ki simbolizira deportacijo več sto tisoč ljudi v njihovo smrt«, piše v sporočilu, ki ga je muzej objavil preko družbenih omrežij.

Poziv je naletel na pozitiven odziv večine uporabnikov svetovnega spleta ...

Izkazalo se je, da mnoge obiskovalce motijo dejanja nekaterih posameznikov, ki se znotraj ostalin nekdanjega taborišča smrti obnašajo, kakor da bi bili v Disneylandu.

Na žalost to ni prvič, da so fotografije, ki so bile objavljene na socialnih omrežij iz tega spominskega obeležja - povzročile polemiko.

Vesela Breanna Mitchell, vir: Twitter

Leta 2014 je Breanna Mitchell objavila fotografijo iz Auschwitza, ob kateri je postavila »veselega smeška«, emotikon, ki simbolizira nasmeh, zaradi česar se je našla na udaru javnosti, ki ji je hudo zamerila, ker se je na prizorišču največje tragedije v moderni zgodovini tako skrajno nespoštljivo obnašala do žrtev.

Iz Muzeja so ob tem spomnili, da je bilo prav 22. marca leta 1933 odprto prvo uradno koncentracijsko taborišče v nacistični Nemčiji na mestu opuščene tovarne smodnika in streliva v bližini mesta Dachau, 16 km od Münchna. Sprva je bilo ustanovljene za politične nasprotnike stranke NSDAP nacističnega vodje Adolfa Hitlerja.

Komentarji