REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kijev spet izsiljuje Zahod: Ne skoparite z orožjem ali ne bo nič iz protiofenzive

Kijev spet izsiljuje Zahod: Ne skoparite z orožjem ali ne bo nič iz protiofenziveZavračanje ali odlaganje dobave sodobnega orožja ukrajinskim oboroženim silam je neposredna spodbuda za podaljšanje konflikta, je dejal sekretar Sveta za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine Aleksej Danilov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Danilov prizna, da ga je osupnilo, ker zahodni mediji začenjajo spreminjati način poročanja, prvič pa je mogoče slišati tudi o neuspehu ukrajinske ofenzive in zdesetkanem stanju ukrajinskih sil.

Nepripravljenost Zahoda, da Ukrajini dostavi sodobno orožje in praksa »doziranja vojaške pomoči« nam ne omogočata doseganja želenih ciljev, je dejal sekretar Sveta za nacionalno varnost in obrambo te države Aleksej Danilov.

»Praksa obročnega doziranja vojaške pomoči Ukrajini iz strahu, da ne bi povzročili iritacijo (Rusije), je v osnovi lažna. Zavrnitev ali prelaganje dobave sodobnega orožja ukrajinskim oboroženim silam na poznejši čas je neposredna spodbuda za podaljšanje konflikta (na nedoločen čas),« je opozoril Danilov v avtorskem članku v Ukrajinski Pravdi.

Danilov prizna, da ga je osupnilo, ker zahodni mediji začenjajo spreminjati način poročanja.

Prvič je namreč mogoče slišati tudi o neuspehu ukrajinske ofenzive in zdesetkanem stanju ukrajinskih sil, ki promovirajo teze o neuspehu ukrajinske protiofenzive in nenehnem padcu bojne učinkovitosti oboroženih sil Ukrajine.

»Propagirajo se omejeni viri Ukrajine za vodenje vojne, preračunani le na tedne in mesece, pa tudi potreba po hitrem končanju konflikta, tudi če Rusija obdrži svoje nove regije,« je Danilov kritiziral poročanje nekaterih medijev z Zahoda.

V zvezi s tem, meni Danilov, morajo zahodne države za uresničitev ukrajinske »formule miru« sprejeti vrsto ukrepov: uzakoniti dolgoročno vojaško pomoč Ukrajini, nevtralizirati trend »utrujenosti od vojne«, soglasno sprejeti »formulo ukrajinske zmage«, ki temelji na »politični odgovornosti« zahodnih partnerjev Ukrajine...

In da se ponovno načrtujejo povezani ukrepi, zahteva Danilov, sekretar ukrajinskega Sveta za nacionalno varnost in obrambo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek dejal, da Moskva ostaja odprta za pogovore s Kijevom.

Putin je Ukrajino pozval, naj »ne pleše na tujo melodijo« v kontekstu komentarjev ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na temo pogajanj med Rusijo in Ukrajino, češ »za tango sta potrebna dva.«

Ruski voditelj je ob tem spomnil, da je prav ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podpisal odlok o prepovedi pogajanj z Rusijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek