REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je en pes po srhljivem umoru novinarke sprožil plaz, ki je pripeljal do največje politične drame na Malti

Kako je en pes po srhljivem umoru novinarke sprožil plaz, ki je pripeljal do največje politične drame na MaltiPremier Malte Joseph Muscat in umorjena novinarka. Vir: Twitter
V središču pozornosti je razvpiti umor raziskovalne novinarke, ki je bila umorjena pred dvema letoma, potem ko je nekdo nastavil bombo pod njen avto.

Teden aretacij, odstopov in politične drame kakšno generacije Maltežanov ne pomnijo, se morda ne bi zgodil, če ne bi bilo policijskega psa po imenu Peter, piše britanski Guardian.

Španjel izostrenega voha je 13. novembra preverjal potnike na letu v Carigrad in pozornost policistov usmeril na enega moškega. Cariniki so nato v njegovi prtljagi odkrili 210.000 evrov gotovine.

Takoj so se obrnili na enoto za gospodarski kriminal, dan kasneje pa je ta incident privedel do aretacije taksista Melvina Theuma.

Med policijskim zasliševanjem je taksist policistom podal šokantno priznanje, da je bil posrednik pri načrtovanju brutalnega uboja malteške novinarke Daphne Caruana Galizie.

Zdaj se je zaradi tega priznanja najmanjša država EU znašla sredi največjih političnih pretresov od šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko je postala neodvisna.

Caruana Galizia poročala, da sta nekdanji minister za energetiko (zdaj minister za turizem) Konrad Mizzi in šef kabineta malteškega premierja Keith Schembri uporabljala tajna »offshore« podjetja za nezakonite posle.

V središču pozornosti je grozljivi atentat na raziskovalno novinarko, ki je bila umorjena 16. oktobra pred dvema letoma, potem ko je nekdo nastavil bombo pod njen avto.

Osem mesecev preden so jo brutalno usmrtili, je Caruana Galizia poročala, da sta takratni minister za energetiko (zdaj minister za turizem) Konrad Mizzi in šef kabineta malteškega premierja Keith Schembri uporabljala tajna »offshore« podjetja, preden sta nastopila vsak svojo funkcijo.

Oba politika sta zanikala obtožbe, da bi prejemala denar za koruptivne in nezakonite posle, vendar sta se njuni imeni pojavili v Panamskih dokumentih, ki so razkrili, kako so se evropska podjetja in posamezniki z računi v tej davčni oazi izogibali plačevanju davkov v Evropi.

Kljub temu je novinarka prav zaradi Mizzija in Schembrija postala tarča podpornika laburistične vlade Josepha Muscata.

Premier Malte Joseph Muscat in zahteve Maltežanov, da se razkrije, kdo je naročil umor priljubljene novinarke. Vir: Twitter

Trije moški, obtoženi, da so bili neposredni izvajalci naročenega umora, torej podtikanja bombe, čakajo na sojenje, toda do tega tedna se je zdelo, da se preiskava glede ugotavljanja naročnika umora novinarke nikamor ne premakne, čeprav je policija trdila, da je izvedela ime domnevnega posrednika.

Prestrašen za svojo varnost v zaporu, je zahteval, da ga izpustijo na prostost, saj naj bi v zameno pravosodnim oblastem dal dokaze o naročnikih umora.

In potem je sledila aretacija Theuma.

Očitno v strahu za svojo varnost v zaporu, je zahteval, da ga izpustijo na prostost, saj naj bi v zameno pravosodnim oblastem dal pristne dokaze o pravih naročnikih umora novinarke Galizie.

Domnevno naj bi imel v rokah močne dokaze proti neposrednim naročnikom - posnetek pogovora med njimi in dokazilo o izplačilu denarne »nagrade« za usmrtitev novinarke.

Theuma je priznal tudi, da je osebno najel tri kriminalce, ki so izdelali eksploziv in pod avtomobil novinarke postavili ter sprožili bombo.

Ni mu uspelo ubežati roki pravice: oligarh Yorgen Fenech. Vir: Facebook

Nato naj bi prav Theuma malteško policijo pripeljal na sled enega najbogatejših poslovnežev Yorgena Fenecha, ki mu je policija prejšnjo sredo zjutraj preprečila, da bi s svojo pregrešno drago jahto zapustil državo in tako poskusil ubežati roki pravice.

Gre za direktorja in solastnika poslovne skupine Electrogas, ki ji je leta 2013 malteška vlada podelila koncesijo za gradnjo več milijonov evrov vredne nove plinske elektrarne na otoku.

Prijetje Fenecha je predstavljalo prvi veliki met malteške policije po dolgem tavanju v temi, še posebej po tem, ko je Fenech zaprosil za pravno imuniteto v zameno za pričanje, saj je prav Schembrija označil za morilca, oziroma snovalca in naročnika umora.

Fenech je preiskovalcem povedal, da je imel glavno vlogo pri umoru novinarke prav Schembri.

Nato je vlada, navkljub prvotnim premierjevim obljubam, v preteklih dneh zavrnila Fenechovo prošnjo za imuniteto v zameno za razkritje vseh informacij o primeru.

Schembri, sicer blizek prijatelj premierja Josepha Muscata, je bil prav tako aretiran zaradi povezav z umorom. Naposled je končal za rešetkami, toda ne za dolgo ...

Potem ko je preiskava »potrkala« tudi na njegova vrata, je bil premier Muscat prisiljen ta konec tedna napovedati svoj odstop ...

Joseph Muscat, ki ga volivci na množičnih protestih pozivajo k odstopu, bo na položaju najverjetneje ostal do sredine januarja, ko bo vladajoča laburistična stranka volila novega predsednika.

Spomnimo, novinarka Galizia je februarja leta 2017, torej osem mesecev preden je umrla v eksploziji avtomobila, v svojem blogu pisala o skrivnostnem podjetju v Dubaju, imenovanem 17 Black Limited, ki naj bi bilo tesno povezano z malteškimi politiki.

Obremenilnih dokazov zoper imenovane sicer ni predložila, prav tako ji ni uspelo ugotoviti, kdo je dejanski lastnik omenjenega podjetja.

Reutersova preiskava pa je pozneje povezala skrite niti in kot lastnika identificirala prav 38-letnega malteškega oligarha Fenecha.

Malteški premier Joseph Muscat je v torek, v zadnjem poskusu, da si »reši obraz in kožo« ponudil, da bi lahko domnevnega posrednika (Theuma) pri umoru Caruane Galizie pomilostil, če bo sodeloval s pravosodjem in bodo njegove informacije privedle do pravega naročnika umora do režima kritične novinarke.

Toda po zadnjih odkritjih in priznanjih vpletenih ni več dvoma, da je politična kariera Muscata, kljub njegovim političnim povezavam s številnimi nekoč vplivnimi politiki v svetu – končana.

Maltežani sicer z vztrajnimi in gnevnimi protesti pred stavbo vlade in parlamenta že dolgo časa zahtevajo njegov odstop, kar je do zdaj ves čas zavračal.

Pronicljiva novinarka je med drugim pisala o korupciji v vrstah malteške vlade in podjetnikov ter njihovi vpletenosti v afero Panamski dokumenti.

Vpletenost v korupcijo je novinarka očitala tudi premierju Muscatu in njegovi družini.

BBC poroča, da je Fenech, obtožen za sostorilstvo pri umoru raziskovalne novinarke, v soboto zvečer pred sodiščem v Valletti sicer zavrnil krivdo tako, da se je izrekel za »nedolžnega«.

Hkrati je bila pod plaščem noči iz pripora izpuščena na prostost tudi premierjeva »desna roka« - Keith Schembri.

To je še posebej naletelo na ogorčenje in jezo družine umorjene novinarke, o čem sta podala izjavi tako sinova kot njena sestra.

Malteški premier Joseph Muscat, ki ga volivci na množičnih protestih pozivajo k odstopu, bo na položaju najverjetneje ostal do sredine januarja, ko bo vladajoča laburistična stranka volila novega predsednika, so po poročanju malteških medijev povedali v stranki.

45-letnik premierski položaj zaseda od leta 2013.

V času njegovega vodenja vlade ima Malta visoko gospodarsko rast in nizko brezposelnost, po drugi strani pa je deležen očitkov, da si oči zatiska pred korupcijo, ki se je razpasla v vseh sferah družbe.

Množični protesti pred vladno palačo v Valletti. Vir: Twitter

Situacija na Malti tako ostaja še naprej skrajno negotova, še posebej po tem, ko so poslanci vladajoče Laburistične stranke v nedeljo podprli premierja Josepha Muscata, katerega položaj je pretresla politična kriza, ki jo je sprožila preiskava umora preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia.

Laburisti so izrazili soglasno podporo premierju in njegovim odločitvam, poroča AP. Medtem je skoraj 20.000 ljudi znova protestiralo z zahtevo po takojšnjem odstopu tako Muscata kot njegove vlade.

Pritisk na Muscata, da odstopi, iz dneva v dan narašča tako v javnosti kot znotraj stranke, potem ko je preiskava umora Galizie privedla do obtožnice zoper premožnega poslovneža Fenecha, ki naj bi gojil tesne vezi z najvišjimi uradniki v državi, poroča Reuters.

Delite članek