REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jonhson bil proti zapiranju, ker »umirajo samo starejši od 80«, a sredi pandemije je želel vsak teden obiskovati kraljico

Jonhson bil proti zapiranju, ker »umirajo samo starejši od 80«, a sredi pandemije je želel vsak teden obiskovati kraljicoKraljica Elizabeta II. in Boris Johnson. Vir: Twitter

Velika Britanija se je 19. julija »odprla« in odpravila skoraj vse omejitve zaradi covida-19.

»Če ne sedaj, kdaj potem?« se je javno spraševal britanski predsednik vlade Boris Johnson.

Kritiki pa ocenjujejo, da gre za tvegano potezo, ki bo prinesla nova zapiranja.

Velika Britanija je sicer uspešno cepila velik del prebivalstva, toda predvsem s cepivom AstraZenece, ki je proti novi različici koronavirusa le okoli 70-odstotno uspešna.

Dejanska zaščita prebivalstva s cepivi je manjša od tiste, ki se propagira in dejansko komaj presega 60 odstotkov.

Glede na to je dejanska zaščita prebivalstva s cepivi manjša od tiste, ki se propagira in dejansko komaj presega 60 odstotkov.

Kar pomeni, da se med 40 odstotki prebivalstva veliko bolj kužen virus lahko še hitreje širi.

O tem pa je spregovoril tudi nekdanji vodilni svetovalec Borisa Johnsona, Dominic Cummings, ki je svoje mesto zapustil novembra leta 2020.

Caroline Louise Bevan »Carrie« Johnson, z dekliškim priimkom Symonds (desno) se je letos poročila z Borisom Johnsonom. Dela kot višja svetovalka za Oceano, okoljevarstveno organizacijo, ki si prizadeva za čiste oceane. Vir: Twitter

Cummings velja za arhitekta »brexita«, z Johnsonom pa se je sprl zaradi njegove soproge oziroma prepričanja, da ima Johnsonova žena prevelik vpliv na odločitve britanskega premierja.

Caroline Louise Bevan »Carrie« Johnson, z dekliškim priimkom Symonds se je letos poročila z Borisom Johnsonom.

Dela kot višja svetovalka za Oceano, okoljevarstveno organizacijo, ki si prizadeva za čiste oceane.

Za BBC je dal Cummings dolg intervju v dveh delih, v katerem je ponovno »raztrgal« številne poteze britanskega predsednika vlade in konservativne večine.

Johnson naj bi bil namreč prepričan, da umirajo 'večinoma starejši nad 80 let' in da zato 'ni potrebe, da zaradi njih ubijemo gospodarstvo'. 'To je nad pričakovano življensko dobo. Torej staknite covid in živite dlje', je zapisal Johnson.

Intervju bo objavljen danes, nekateri deli pa so že pricurljali v javnost.

Najpomembnejši zunanjepolitični svetovalec britanskega premierja se je pravzaprav še enkrat odločil, da bo javno in na veliko opral njegovo »umazano perilo.«

Obtožil je predsednika britanske vlade, da je »postavil politične interese nad življenja ljudi«, ker dolgo časa ni želel uvesti restriktivnih ukrepov, da ne bi »škodoval gospodarstvu.«

Johnson naj bi bil namreč prepričan, da je pri smrtih »povprečna starost 82 – 81 let za moške in 85 let za ženske. To je nad pričakovano življensko dobo. Torej staknite COVID in živite dlje.«

In ker umirajo »večinoma starejši nad 80 let«, zato »ni potrebe, da zaradi njih ubijemo gospodarstvo,« je na začetku pandemije menil britanski premier.

BBC je citiral tudi Johnsonovo sporočilo, poslano preko aplikacije WhatsApp dne 16. oktobra 2020, v katerem je trdil, da »gre le redkokdo pod 60 let v bolnišnico… in od teh skoraj vsi preživijo.«

Cummings - protesti
Domining Cummings, ujet med lanskim kršenjem protikoronskih predpisov... Vir: Twitter

»In zato ne kupujem več teh trditev zdravstva, kako naj bodo preplavljeni. Ljudje, mislim, da bi morali ponovno oceniti vse skupaj… V tej državi je največ 3 milijone ljudi, starih čez 80 let. To kaže, da nismo za zapiranje celotne države,« je zapisal Johnson.

Johnson: V tej državi je največ 3 milijone ljudi, starih čez 80 let.

Lani je 31. oktobra zdravstveni minister namreč uvedel štiritedensko »zapiranje«, saj je dnevno zaradi covida-19 umiralo več sto ljudi.

Ob tem si je Johnson menda želel kljub pandemiji še vsak teden obiskovati kraljico.

»Dejal sem mu: 'Kaj boš naredil, če ji boš prenesel virus in bo umrla. Tega ne moreš početi. Tega ne moreš tvegati. To je popolnoma noro',« razkriva Cummings.

Johnson pa se je nato po krajšem premisleku strinjal z njim in priznal, da vsega skupaj ni dobro premislil…

Delite članek