REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je covid-21!« WHO opozarja svet pred širjenjem različice »omikron«, države prekinjajo letalske povezave

»To je covid-21!« WHO opozarja svet pred širjenjem različice »omikron«, države prekinjajo letalske povezaveBelgijski premier in mutacije v vrhu virusa. Vir: Twitter

Po vsem svetu se širijo opozorila in preplah zaradi nove in še bolj nevarne različice koronavirusa SARS-CoV-2, ki najverjetneje uspešno »prebija« zaščito s protitelesi, ki jih nudijo dosedanja cepiva.

Da se bo to zgodilo prej ali slej so znanstveniki sicer opozarjali že precej časa.

V Evropi je preplah nastal najprej v Belgiji.

Mlajša ženska je razvila simptome enajst ur po vrnitvi s potovanja v Egiptu. Povezav z Južno Afriko ni imela, poročajo belgijski mediji.

Po ocenah belgijskih strokovnjakov je »omikron« trikrat bolj nalezljiv od prvotnega seva.

Cepljena ni bila, prav tako pa pred tem ni zbolela za covidom-19.

Novo različico je WHO imenovala »omikron«, toda po oceni belgijskega predsednika vlade Alexandra De Crooja se tako razlikuje od prve, da bi je morali imenovati »covid-21.«

Po ocenah belgijskih strokovnjakov je »omikron« trikrat bolj nalezljiv od prvotnega seva.

De Croo je svojo ocen podal potem, ko so belgijski znanstveniki raziskali dva vzorca koronavirusa, ki pripadata novi različici B.1.1.529.

Koronavirus covid - 19 poleti - tako je videti pod elektronskim mikroskopom
Vir: Twitter

Virolog Marc Van Ranst je potrdil, da je bil eden od vzorcev različica »omikron«, ki so jo prvič našli v Bocvani.

Pacientka, ki je zbolela, se je v ponedeljek vrnila iz Egipta. Tam so imeli prav danes veliko javno prireditev, v kateri so tisoči slavili slavno preteklost, oblečeni v oprave nekdanje egipčanske civilizacije. Ob tem so v nov muzej selili številne mumije in druge predmete.

Kairo namreč poskuša znova pritegniti turiste, ki jih je bilo lani le 3,5 milijona, pred tem pa 13 milijonov.

Pacientka, ki je zbolela, se je v ponedeljek vrnila iz Egipta. Tam so imeli prav danes veliko javno prireditev, v kateri so tisoči slavili slavno preteklost.

Sev, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija v petek poimenovala »omikron«, je bil sicer prvič identificiran v vzorcih, odvzetih v Bocvani 11. novembra, razširil pa naj bi se predvsem po južni Afriki.

Znano je, da ima ta varianta 32 mutacij na beljakovini »igle«, kar bi lahko omogočilo virusu, da se izogne ​​protitelesom, ki nastanejo kot reakcija na dosedanja cepiva.

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je to različico opisala kot »najhujšo, kar smo jih videli do zdaj.«

Belgijski premier je napovedal tudi nov nabor ukrepov za covid-19 za ukrotitev širjenja smrtonosnega četrtega vala virusa.

NFI laboratori
Vir: Twitter

Omejitve vključujejo zaprtje nočnih klubov in plesnih dvoran za obdobje treh tednov ter prepoved zasebnih zabav.

Vsaka nova različica, ki obide imunost, doseženo s cepljenjem, ali se hitreje širi kot trenutno prevladujoča različica delta, lahko predstavlja grožnjo svetu pri obvladovanju pandemije.

Gostišča bodo prisiljena zapreti ob 23. uri, medtem ko bodo restavracije omejene na največ šest ljudi na mizo.

Različica omikron ima zelo nenavadno konstelacijo mutacij, ki so skrb vzbujajoče, saj bi lahko pomagale izogniti se imunskemu odzivu telesa in naredile virus bolj prenosljiv, menijo znanstveniki.

Vsaka nova različica, ki obide imunost, doseženo s cepljenjem, ali se hitreje širi kot trenutno prevladujoča različica delta, lahko predstavlja grožnjo svetu pri obvladovanju pandemije.

Dr. Susan Hopkins, glavna medicinska svetovalka britanske zdravstvene varnostne agencije, je, kot poroča Guardian, dejala, da je vrednost R ali efektivna reprodukcijska številka različice »omikron« v južnoafriški provinci Gauteng, kjer so jo prvič zasledili, zdaj 2 – to je stopnja prenosa, ki ni bila zabeležena že od začetka pandemije, preden so se začele uvajati omejitve in ukrepi.

Mutacije seva Omikron  Vir: FT
Mutacije seva »omikron«. Vir: FT, Twitter
EU tokrat ni sledila svarilom WHO, temveč je ukrepala nemudoma.

Številne države so zaradi nove različice že začele omejevati potovanja z juga Afrike.

EU tokrat ni sledila svarilom WHO, temveč je ukrepala nemudoma.

Evropska komisija je državam članicam predlagala tudi »aktivacijo zasilne zavore« za potovanja v južnoafriške in druge prizadete države.

Vsi leti bodo odpovedani, »dokler nimamo jasnega razumevanja, kako hude so mutacije nove variante,« so sporočili.

Potniki iz teh območij se morajo držati stroge karantene.

Slovenski premier Janez Janša je tvitnil, da se usklajuje enotna blokada letalskega prometa iz južnoafriške regije za EU.

Pri tem pa je opozoril na hitro širjenje nove različice in pozval k odgovornemu ravnanju in cepljenju proti koronavirusni bolezni covid-19.

Delite članek