REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gazprom objavil slike: NATO je nekoč že »izgubil« eksplozivni podvodni dron točno pod cevjo Severnega toka!

Gazprom objavil slike: NATO je nekoč že »izgubil« eksplozivni podvodni dron točno pod cevjo Severnega toka!Severni tok 2. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Mediji na Zahodu po eksplozijah, ki so uničile tri cevi obeh tras Severnega toka (ene pa teroristi niso uspeli uničiti) za diverzijo obtožujejo Rusijo.

Obtožba je sicer skregana z logiko in dejstvi, vprašljiv pa je tudi motiv takšnega napada, saj je jasno, da so z njim največ pridobili v Združenih državah Amerike.

S tem so utišali nemško opozicijo, ki je zahtevala odprtje plinskega dotoka iz Rusije, hkrati pa lahko sedaj ZDA svoj najmanj sedemkrat dražji utekočinjen plin (LNG) prodajajo v Evropo.

In ne le da so ameriške tajne službe podobne diverzije v preteklosti že izvajale v Latinski Ameriki in Sovjetski zvezi, sledi do podobnih dejanj so pustile tudi v Baltskem morju.

Na to dejstvo je spomnil predstavnik Gazproma.

To so Natove 'vaje' za vas, ko vojaška eksplozivna naprava konča naravnost pod našim plinovodom.

Zveza NATO pod vodstvom Washingtona je bila zelo aktivna v vodah okoli Severnega toka tudi v preteklosti.

Enkrat je celo uspela »izgubiti« oborožen podvodni dron tik pod plinovodom, je opozoril tiskovni predstavnik Gazproma.

»6. novembra 2015 je bil med načrtovanim vizualnim pregledom plinovoda Severni tok odkrit Natov podvodni minolovec 'Seafox' je v ponedeljek za Rossiya 24 povedal Sergej Kuprijanov.

Napravo so našli na morskem dnu na globini 40 metrov med plinovodoma Severnega toka, skoraj neposredno pod enim od njih, je poudaril Kuprijanov.

Incident je bil takrat le »omejeno medijsko pokrit«, nato pa je podvodni dron na koncu izvlekla švedska vojska.

Takrat so v zvezi NATO pod vodstvom ZDA sporočili, da so »izgubili« napravo prav pod plinovodom, ki mu je Washington ves čas nasprotoval med vojaškimi vajami.

Dron nemške izdelave je nosil 1,4-kilogramsko bojno glavo z oblikovanim nabojem, ki je po javno dostopnih podatkih namenjena uničevanju »potopljenega neeksplodiranega streliva in min.«

Mesta eksplozij
Plinovod Severni tok: Mesta eksplozij. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»To so 'Natove vaje' za vas, ko vojaška eksplozivna naprava konča naravnost pod našim plinovodom,« je posmehljivo sklenil Kuprijanov.

Na dogodek so spomnili potem, ko je Švedska sporočila, da izsledkov raziskave o eksplozijah na ceveh dveh ruskih plinovodov Severn tok 1 in 2 ne bo delila z Moskvo.

Newsweek: Švedska premierka Magdalena Andersson je dejala, da rezultatov švedske zaupne preiskave sabotaže ruskih plinovodov ne bodo delili z Rusijo. Vir: Zajem zaslona, RT

»Na Švedskem so naše predhodne preiskave zaupne in to seveda velja tudi v tem primeru,« je novinarjem v ponedeljek povedala švedska premierka Magdalena Andersson.

Švedska premierka ne bo Rusom dovolila vpogleda v izsledke sabotaže njihovega plinovoda ne glede na dejstvo, da gre za prvovrstno teroristično diverzijo na civilni mednarodni infrastrukturi, ki se v svetu ni zgodila že vse od časov druge svetovne vojne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je za teroristično dejanje že okrivil »Anglosaksonce«.

Gre za rusko pogovorno besedo za zavezništvo ZDA in Združenega kraljestva.

Na ponedeljkovem zasedanju ruskega Varnostnega sveta je Putin dejal, da »vsi dobro vemo, kdo je imel končno korist od tega zločina.«

Rusija zato dvomi v objektivnost preiskave in zahteva, da vanjo vključijo tudi njene preiskovalce.

Nemčija in EU so sedaj še bolj odvisne od ameriškega plina, ki pa je 7-10 krat dražji od ruskega in ga je težje transportirati do uporabnikov.

Pripombe Gazproma prihajajo po očitnih sabotažnih napadih na plinovodni sistem Nord Stream.

Spomnimo, v plinovodih Severni tok 1 in Severni tok 2 je 26. septembra nenadoma padel pritisk po vrsti močnih podvodnih eksplozij ob danskem otoku Bornholm.

Razpoke so povzročile veliko uhajanje plina v odprto morje.

In onemogočile delovanje plinovodov.

Nemčija in države Evropske unije so sedaj še bolj odvisne od utekočinjenega ameriškega plina, ki pa je 7-10 krat dražji od ruskega.

Ob tem je ameriški LNG težje transportirati do uporabnikov.

Medtem ko je Kremelj pozval k mednarodni preiskavi incidenta, se zdi, da Zahod noče izvesti takšne preiskave.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek