REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gaze ne bo več: Seymour Hersh o izraelskem peklenskem načrtu

Gaze ne bo več: Seymour Hersh o izraelskem peklenskem načrtuSistematično uničevanje preostalih zgradb v mestu Gaza se bo začelo te dni, je izraelski vir povedal novinarju Seymourju Hershu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Zločin: Mesta Gaza ne bo več.

Mineva teden dni od Hamasovih grozljivih napadov na Izrael in odgovor izraelskih oboroženih sil bo jasen in brezkompromisen, ugotavlja ameriški novinar Seymour Hersh.

V zadnjem tednu so izraelska letala nenehno bombardirala nevojaške cilje v mestu Gaza.

Uničene so bile stanovanjske zgradbe, bolnišnice in mošeje, napadi pa so bili izvedeni brez predhodnega opozorila in brez kakršnega koli poskusa zmanjšanja civilnih žrtev.

Izrael je z letal odvrgel tudi letake, v katerih je prebivalce Gaze in okoliških območij opozoril, naj se nemudoma odpravijo na jug, če želijo preživeti.

In, če je treba, naj pešačijo tudi 40 kilometrov do prehoda Rafa, ki vodi v Egipt.

V času pisanja tega članka, navaja Hersh, še ​​ni znano, ali bo finančno obremenjen Egipt dovolil vstop milijonu palestinskih migrantov, od katerih so mnogi predani Hamasovim ciljem.

Veteran ameriškega novinarstva, Seymour Hersh ob tem poudarja, da mu je vir še povedal, da skuša Izrael prepričati Katar, ki je na poziv premierja Benjamina Netanjahuja dolgoletni finančni podpornik Hamasa, da se pridruži Egiptu pri financiranju šotorskega naselja za milijon ali več beguncev, ki čakajo na prehod meje.

Izraelski uradniki so Egipt in Katar opozorili, da se bodo morali palestinski begunci sicer vrniti v Gazo (ki je noč in dan pod preprogo bomb), če ne storita, kot jim Tel Aviv narekuje.

Hershov vir je razkril, da je po načrtih Izraela ena od možnih lokacij za prihodnje šotorsko begunsko naselje za Palestince zapuščeno zemljišče na severnem delu Sinajskega polotoka, blizu mejnega prehoda z Gazo, kjer je bila izraelska naselbina, znana kot Yamit, ko so polotok po zmagi v šestdnevni vojni leta 1967 zasedli Izraelci.

Izrael je nato to naselbino evakuiral in podrl z buldožerji, preden je bil Sinaj leta 1982 vrnjen Egiptu.

Očiten prezir Izraela za blaginjo prebivalcev Gaze sredi prisilne migracije več kot milijona sestradanih ljudi je pritegnil svetovno pozornost in povzročil naraščajoče mednarodne obsodbe, večinoma usmerjene proti premierju Benjaminu Netanjahuju, piše Hersh.

Glavna težava izraelskih vojnih hujskačev je obotavljanje, kljub mobilizaciji več kot 300.000 rezervistov za ulične bitke s Hamasom od vrat do vrat.

Eden od višjih veteranov IDF, ki je služil na visokem položaju, je povedal, da je bila polovica izraelske vojske v zadnjem desetletju ali več napotenih za zaščito vse večjega števila majhnih judovskih naselbin, razpršenih po Zahodnem bregu.

»Izrael ne zaupa svoji pehoti, niti temu, da so pripravljeni na vojno,« je dodal vir.

Civilno palestinsko prebivalstvo je bilo prisiljeno zapustiti to regijo, Izrael pa je ukazal zračnim silam, da uničijo preostale strukture v mestu Gaza in drugih krajih na severu območja.

Mesta Gaza ne bo več.

Izrael bo nato v naslednji fazi začel odmetavati okoli 10 ton težke bombe ameriške izdelave, znane kot »razbijalce bunkerjev« ali JDAM, na zravnana območja, kjer je znano, da v predorih pod zemljo živijo borci Hamasa in izdelujejo rakete in drugo orožje, poroča Hersh.

Trenutni načrt pomeni, da bo napad z JDAM, če bo odobren, izveden že v ponedeljek, ali v začetku tedna.

Netanjahujevi generali računajo na učinkovitost prisilnega izgona prebivalstva iz mesta Gaza in z juga, ki mu bo sledila takojšnja kopenska invazija, dodaja Hersh.

Izboljšano različico tega orožja, znanega kot GBU-43/B, ki so jo mediji opisali kot »mati vseh bomb«, so ZDA aprila 2017 odvrgle na poveljniški center ISIS v Afganistanu.

Prva različica orožja je bila prodana Izraelu leta 2005, domnevno za uporabo proti sumljivim iranskim jedrskim objektom, izboljšano, lasersko vodeno različico pa je odobrila administracija nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame za prodajo Izraelu pred desetletjem.

Že takrat, je dejal izraelski vir, so Netanjahu in njegovi svetovalci razumeli, da je podpora Hamasu nevarna, podobno kot »imeti tigra kot hišnega ljubljenčka, ki bi te pojedel v minuti.«

Izrael je prepričan, je vir povedal Hershu, da bo nadgrajena različica JDAM z večjimi bojnimi glavami prodrla dovolj globoko pod zemljo, preden bo eksplodirala - trideset do petdeset metrov – ter z eksplozijo in posledično udarnim valom »ubila vse v krogu pol milje.«

Vir dodaja, da vodstvo Hamasa želi, da nekateri civilisti ostanejo tam, kjer so, da jih lahko uporabijo kot žive ščite.

Novi izraelski načrt za prisilno izgnanstvo pa se glasi, da »vsaj ne bodo vsi ljudje pobiti,« pojasnjuje vir.

Vir v isti sapi spomni ameriškega novinarja, da koncept prisilnega izgnanstva sega v zgodnja leta ameriške vojne v Vietnamu, ko je administracija predsednika ZDA Johna F. Kennedyja potrdila strateški načrt, ki je vključeval prisilno preselitev vietnamskih civilistov iz spornih območij, da bi na hitro zgradili stanovanja na območjih, za katere se je domnevalo, da bodo pod nadzorom Južnega Vietnama.

Zapuščena ozemlja so bila nato razglašena za območja prostega ognja, kjer so lahko ameriške enote prosto streljale.

Sistematično uničenje preostalih zgradb v mestu Gaza, naj bi se začelo te dni, je opozoril izraelski vir.

Za tem bi lahko prišli JDAM-i, ki razbijajo bunkerje.

Nato sledi »operacija čiščenja« - izraelska pehota bo poiskala in ubila borce Hamasa, če bo komu uspelo preživeti napade JDAM.

Na vprašanje, zakaj Izrael misli, da bo egiptovska vlada pristala, tudi pod pritiskom administracije predsednika Josepha Bidna, da sprejme več kot milijon palestinskih beguncev iz Gaze, novinarjev vir spomni na nedavne polemike v samem Washingtonu.

Demokratski senator Robert Menendez in njegova žena sta bila namreč obtožena korupcije v zvezi z njunim poslovanjem z visokimi egiptovskimi uradniki in domnevnim posredovanjem obveščevalnih podatkov posameznikom, ki delajo na ameriškem veleposlaništvu v Kairu.

Vir je Hershu dejal, da Američani Egipčane držijo za ja*ca.

Vendar vsi na Zahodu ne mislijo, da se bo po napadu JDAM vse dobro izšlo, če se ta sploh zgodi.

Nekdanji uradnik evropske obveščevalne službe, ki je več let služil na Bližnjem vzhodu, je dejal, da Egipt ne želi, da Hamas vstopi v državo in bo zato v ta načrt Bidnove oziroma Netanjahujeve administracije vložil minimalno.

Opozarja tudi, da so v Hamasu vedeli za načrte Izraela in so bunkerje zgradili veliko globje - najmanj 60 metrov globoko.

Zato bi ti lahko preživeli napade izraelske vojske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek