REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Drakonska EU: Latvija bo izgnala 72-letno, skoraj slepo rusko upokojenko, ker je padla na pismenem delu jezikovnega testa

Drakonska EU: Latvija bo izgnala 72-letno, skoraj slepo rusko upokojenko, ker je padla na pismenem delu jezikovnega testaLatvija izganja slabovidne starostnike... Vir: Posnetek zaslona, X

Latvijske oblasti nadaljujejo z izvajanjem drakonskih zakonov, usmerjenih proti ruski manjšini.

Gre za postopke, zelo podobne slovenskemu »brisanju« tujcev iz nekdanjih republik SFRJ, le da je v tem primeru vse povezano z zakoni, ki zahtevajo poznavanje jezika.

Podobne zakone imata tudi drugi dve baltski državi.

Ruski mediji tako poročajo o absurdnem primeru 72-letne slabovidne ruske upokojenke, ki ji v Latviji grozi deportacija, ker si ni mogla pravočasno zagotoviti zdravniške izjeme od izpita iz latvijskega jezika, kot je sporočilo rusko veleposlaništvo v Rigi.

Latvijske oblasti nadaljujejo z izvajanjem drakonskih zakonov, usmerjenih proti ruski manjšini. Gre za postopke, zelo podobne slovenskemu »brisanju« tujcev iz nekdanjih republik SFRJ, le da je v tem primeru vse povezano z zakoni, ki zahtevajo poznavanje jezika.

Kljub temu, da je postopek začela konec leta 2022, ji zaradi birokratskih postopkov ni uspelo pridobiti zdravniške oprostitve.

Posledično ji ni uspelo doseči zahtevanih točk pri branju in pisanju na izpitu.

Po navedbah veleposlaništva je ženska zato že izgubila pokojnino, ki jo je sicer dosegla zaradi delovne dobe v Latviji in dostopa do zdravstvene oskrbe, vključno z zdravili na recept.

Skorajda slepo 72-letno prebivalko Liepaje bodo zato sedaj izgnali, ker »ni dosegla zahtevanega števila točk na izpitih iz latvijskega jezika na področjih, kot sta branje in pisanje.«

Rusko veleposlaništvo v Rigi je pojasnilo, da je bila ženska že od otroštva slabovidna: »Vendar se je tudi za skoraj slepo osebo pridobitev zdravniškega opravičila za pismen izpit iz latvijskega jezika izkazalo za nemogočo nalogo.«

Rusinja je morala namreč opraviti zapleten pregled.

Zaradi čakalnih vrst pri nekaterih specialistih se je postopek zavlekel do novembra 2023, so sporočili z veleposlaništva.

Zaradi tega ženska ni dobila potrdila in je morala opraviti jezikovno testiranje, kjer je »padla« na pismenem delu izpita.

Gre še za enega od primerov, kako članice Evropske unije, ki se sicer hvalijo z visokimi standardi svoboščin in človekovih pravic, diskriminirajo manjšine držav, ki jih po navodilih iz ZDA uvrščajo med »sovražne.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek