REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cepljeni s Pfizerjem bodo kljub »omikronu« zaščiteni pred hudim potekom bolezni, je prepričan soustanovitelj BioNTecha

Cepljeni s Pfizerjem bodo kljub »omikronu« zaščiteni pred hudim potekom bolezni, je prepričan soustanovitelj BioNTechaDr. Uğur Şahin, BioNTech. Vir: Twitter

Soustanovitelj podjetja BioNTech, ki je skupaj s farmacevtskim velikanom Pfizer izdelalo cepivo mRNA je javnost pozval, da naj »ne paničari« zaradi pojava »najslabše različice virusa doslej«.

Uğur Şahin, soustanovitelj BioNTecha, je sicer priznal, da bi omikron lahko povzročil več okužb med cepljenimi.

Vendar je poudaril, da bodo ljudje, ki so bili v celoti (najmanj dvakrat) cepljeni s Pfizerjem, še vedno zaščiteni vsaj pred hudim potekom bolezni, kar je spodbudna novica.

Uğur ŞahinNe vznemirjajte se, načrt ostaja enak: pospešite distribucijo tretjega, poživitvenega odmerka.

Imunolog je za The Wall Street Journal dejal: »Ne vznemirjajte se, načrt ostaja enak: pospešite distribucijo tretjega, poživitvenega odmerka.«

Dr. Şahin je dejal, da cepivo Pfizer daje cepljenim dve ravni zaščite pred koronavirusom.

Omikron ima sicer sposobnost, da se izogne ​​prvi zaščiti, nastalim protitelesom, ki pomagajo imunskemu sistemu ljudi preprečiti, da bi virus okužil celice.

Vendar se pričakuje, da zaradi sprememb v svoji »igli« koronavirus SARS-CoV-2, ki povzroča koronavirusno bolezen covid-19 ne bo uspel prebiti drugega sloja obrambe, zaradi katerega imunske celice v telesu začnejo delovati, da uničijo okužene celice.

Vodja BioNTecha je dejal: »Če virusu uspe doseči imunski pobeg, ga bo dosegel proti protitelesom, vendar obstaja druga raven imunskega odziva, ki ščiti pred hudo boleznijo – to pa so T-celice.«

»Tudi če uspe prelisičiti protitelesa, se virus skoraj ne bo mogel popolnoma izogniti T-celicam,« je prepričan soustanovitelj BioNTecha dr. Şahin.

Delite članek