REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cepivo AstraZenece je odprlo vrata revolucionarni metodi, ki bi lahko bistveno izboljšala zdravljenje raka

Cepivo AstraZenece je odprlo vrata revolucionarni metodi, ki bi lahko bistveno izboljšala zdravljenje rakaCepljenje. Vir: Twitter

Že skoraj dve leti trajajoča pandemija je ustavila svet in nas soočila s številnimi problemi.

Toda vse slabo pogosto prinese tudi kaj dobrega in tako je tudi v tem primeru.

V času pandemije je bilo namreč narejenih ogromno raziskav, nekatere pa sedaj obljubljajo velik napredek tudi pri zdravljenju raka.

Naša cepiva proti raku izzovejo močne odzive celic CD8+ T, ki se infiltrirajo v tumorje in kažejo velik potencial pri povečanju učinkovitosti terapije.

Poleg podjetja Pfizer, ki že preizkuša svoje cepivo proti raku na podlagi tehnike mRNA sedaj poskuša z novim pristopom tudi britansko-švedsko podjetje AstraZeneca.

Ekipa, ki stoji za cepivom Oxford-AstraZeneca proti koronavirusni bolezni covid-19, je namreč z istimi tehnikami ustvarila cepivo, ki bi lahko potencialno spremenilo zdravljenje raka.

Raziskovalci so z uporabo iste tehnologije virusnih vektorjev, ki je bila uporabljena v cepivu proti covidu-19 zasnovali cepivo v dveh odmerkih proti raku.

Najprej so ga preizkušali na miših.

Cepivi Pfizerja in AstraZenece lahko premagata tudi indijsko različico koronavirusa
Cepivi Pfizerja in AstraZenece. Vir: Twitter

Ugotovili so, da cepivo povzroči povečanje ravni protitumorskih T celic in zmanjšanje tumorjev.

Cepljenje cilja na posebne strukture, znane kot beljakovine MAGE, ki jih najdemo na površini številnih vrst raka.

Cepljenje cilja na posebne strukture, znane kot beljakovine MAGE, ki jih najdemo na površini številnih vrst raka.

»Iz naših prejšnjih raziskav smo vedeli, da beljakovine tipa MAGE delujejo kot rdeče zastavice na površini rakavih celic, da bi pritegnile imunske celice, ki uničujejo tumorje. Proteini MAGE imajo kot tarče cepiva prednost pred drugimi antigeni raka, saj so prisotni na številnih vrstah tumorjev,« je dejal Benoit Van den Eynde, profesor imunologije tumorjev na Univerzi Oxford.

»To razširja potencialne koristi tega pristopa za ljudi z različnimi vrstami raka. Pomembno je, da antigeni tipa MAGE niso prisotni na površini normalnih tkiv, kar zmanjšuje tveganje za neželene učinke, ki jih povzroča imunski sistem, ki napada zdrave celice,« opozarja Benoit Van den Eynde.

To tehniko bi lahko kombinirali z imunoterapijo proti PD-1, ki je prav tako obetavna metoda zdravljenja raka, ki deluje tako, da »odstrani zavore« protitumorskim T celicam in jih spodbudi k ubijanju rakavih celic.

Vendar pa se je doslej izkazalo, da je ta imunoterapija v veliki meri neučinkovita, deloma zaradi nizke ravni celic T pri večini bolnikov z rakom.

Celice raka
Celice raka. Vir: Posnetek zaslona

Prav na tem mestu bi lahko tehnologija, »izposojena« iz razvoja cepiva AstraZenece pomagala povečati raven celic CD8+ T, ki se borijo proti raku.

»Naša cepiva proti raku izzovejo močne odzive celic CD8+ T, ki se infiltrirajo v tumorje in kažejo velik potencial pri povečanju učinkovitosti terapije z blokado imunskih kontrolnih točk in pri izboljšanju rezultatov pri bolnikih z rakom,« poudarja profesor Adrian Hill, direktor Inštituta Jenner na Univerzi v Oxfordu.

Ekipa zdaj načrtuje začetek prvega kliničnega preskušanja cepiva, uporabljenega v kombinaciji z imunoterapijo proti PD-1 pri 80 bolnikih.

Delite članek