REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cenzurirano: Aretirali pet oseb, povezanih z izdajo »neprimernih« otroških knjig, ki so žalile policijo

Cenzurirano: Aretirali pet oseb, povezanih z izdajo »neprimernih« otroških knjig, ki so žalile policijo»Neprimerne« otroške knjige v Hongkongu, tarča cenzure. Vir: Twitter

Kako daleč lahko segata cenzura in pregon tistih, ki kritizirajo državne organe in policijo?

Otroška slikanica je pripovedovala zgodbo o ovcah, ki so jih neprestano vznemirjali volkovi.

Kot kažejo zadnji primeri iz Hongkonga vse do – otroških knjig.

Policija v Hongkongu je namreč nedavno aretirala pet oseb, povezanih z izdajo »neprimerne« otroške knjige.

Otroška slikanica je pripovedovala zgodbo o ovcah, ki so jih neprestano vznemirjali volkovi.

Volkovi so uničevali njihove domove, jedli njihovo hrano in na ovčke celo brizgali strupen plin.

To je bilo za ovce, ki so protestirale, preveč, in 12, ki jih je poskusilo ubraniti njihovo vas, je poskusilo zbežati z ladjo. Vendar so jih volkovi ujeli in poslali v zapor.

Zgodba iz otroške knjige pa je bila »preveč nazorna« tudi za lokalne oblasti.

Kitajski cenzorji so ugotovili, da 12 ovac predstavlja 12 ujetih aktivistov, ki so jih ujeli na morju, ko so poskušali zbežati na Tajvan.

In policiji je bilo tudi takoj jasno, da zli volkovi predstavljajo - njih.

Hongkong - protesti
Protestniki v Hongkongu so tako protestirali proti nasilju policije, ki jih je pogosto streljala v oči z gumijastimi naboji. Mnogo ljudi je oslepelo, protesti pa so zaradi nove zakonodaje in represije večinoma ponehali... Vir: Twitter

Zato je v četrtek policija Hongkonga aretirala pet oseb povezanih s knjigo, zvezo govornih terapevtov in jih obtožila, da so poskusili med otroke zasejati sovraštvo do vlade.

Uredniki so bili obtoženi, da so delovali v nasprotju z novim zakonom o državni varnosti in v skladu z 'željami zunanjih sil'.

S tem so se pritiski na medije v Hongkongu spustili do novih nižin.

Le malo pred tem je prenehal izhajati časnik Apple Daily, najpomembnejši prodemokratičen časnik v Hongkongu.

Uredniki so bili obtoženi, da so delovali v nasprotju z novim zakonom o državni varnosti in v skladu z željami zunanjih sil.

Doslej so v skladu s spornim zakonom zaprli že več kot 100 ljudi, večinoma voditeljev protestov zoper oblasti.

Vendar je z aretacijo založnikov otroške knjige sedaj narejen še en korak v smeri večje cenzure medijev.

Li Kwai-wah, višji nadzornik v policiji Hongkonga je dejal, da je omenjena knjiga skupaj z drugimi »poenostavljala in olepševala politične zadeve, ki jih otroci ne morejo razumeti« ter da so člani zveze terapevtov »zlorabili svoj poklic«, da bi indoktrinirali otroke »s protivladnimi pogledi in kriminalnim obnašanjem.«

Vsi aretirani so bili sicer v priporu zaradi redko uporabljenega zakona iz časa, ko je bil Hongkong še kolonija in ki prepoveduje publiciranje tiskovin, ki zagovarjajo odcepitev. Kazen za to kaznivo dejanje je do dve leti zapora.

Leo Tang, podpredsednik hongkonške konfederacije sindikatov pa je prepričan, da je ravnanje policije »alarmantno za svobodo govora v celoti in za vse, ki so kreativni ali uporabljajo metafore.«

Unija terapevtov je ob tem objavila še dve knjigi za otroke, med drugim eno, v kateri so se ovce organizirale, da bi volkove, ki so prikazani kot nevarni in umazani, zadržale izven svoje vasi.

Karikature in umetniška dela s temo protestov se v Hongkongu sicer še vedno lahko vidijo, toda v vse bolj obrobnih medijih, to pa bi se lahko še bolj drastično spremenilo, je prepričan Antony Dapiran, odvetnik in avtor dveh knjig o protestih v mestu.

Delite članek