REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cenzura: CBS popustil pritisku Kijeva po razkritju, da 70% Ukrajini poslanega zahodnega orožja - ne pride do fronte!

Cenzura: CBS popustil pritisku Kijeva po razkritju, da 70% Ukrajini poslanega zahodnega orožja - ne pride do fronte!Dokumentarec je bil v nedeljo zvečer umaknjen s spletne strani CBS, Ohmanova izjava pa je bila odstranjena iz besedilne različice zgodbe. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kabelska televizija CBS News je umaknila dokumentarni film in celo spremenila zgodbo, ki vsebuje trditve, da 70 odstotkov tujega orožja nikoli ne pride do ukrajinske frontne črte.

Spremembe so bile izvedene zaradi besnih protestov ukrajinske vlade in njenih podpornikov ter kijevskemu režimu zvestih medijev in »možganskih trustov« ukrajinskih trolov na družbenih omrežjih.

Dokumentarni film je prvotno vseboval intervju z Jonasom Ohmanom, ustanoviteljem organizacije s sedežem v Litvi, ki oskrbuje ukrajinsko vojsko.

Ohman je za CBS povedal, da dobava tujega orožja ukrajinskim vojakom vključuje krmarjenje po mreži »gospodarjev moči, oligarhov in političnih igralcev« in da od vse pomoči, ki prispe na mejo na Poljsko, le »približno 30 odstokov doseže svojo končen cilj.«

V filmu se je pojavila tudi Donatella Rovera iz Amnesty International, ki je dejala, da »v resnici ni nobenih informacij o tem, kam [orožje] sploh gre.«

Dokumentarec je bil objavljen na spletu v četrtek, predvajanje na CBS pa naj bi bilo v nedeljo zvečer.

Proukrajinski računi družbenih medijev so čez vikend pritiskali na CBS in ameriško mrežo obtožili širjenja »ruske propagande.«

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mikhail Podoliak se je oglasil in dejal, da »ni nobenega dokaza«, da orožje, ki vstopa v njegovo državo, ni bilo evidentirano, kljub podobnim opozorilom ruske vlade, Europola, Kanade, ameriške vohunske agencije CIA in številnih republikancev v ZDA.

Orožje - CBS
CBS: Kam je poniknilo orožje? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Dokumentarec je bil v nedeljo zvečer umaknjen s spletne strani CBS, Ohmanova izjava pa je bila odstranjena iz besedilne različice zgodbe.

Na vrhu te zgodbe je CBS objavil opombo, češ da so se dobave orožja v Ukrajino »znatno izboljšale« od snemanja v aprilu.

In da so ZDA v zadnjih dneh poslale visokega vojaškega uradnika v Kijev »za nadzor in spremljanje orožja.«

Ohmanova organizacija je izdala izjavo, češ da je dokumentarec CBS-a njegove besede vzel »iz konteksta«, ni pa zanikala, da je aprila izginilo 70 odstotkov v Ukrajino prispele zahodne vojaške pomoči.

Orožje ni bilo »ukradeno« ali »prodano na črnem trgu,« je pojasnila organizacija, ampak je končalo v rokah »različnih igralcev moči«, ki so poskušali »utrditi svoje položaje.«

Kdo so bili ti igralci, je ostalo nepojasnjeno.

CBS je dejala, da »posodablja« svoj dokumentarec in bo pozneje predvajala »urejeno« različico.

Ukrajinska vlada je pozdravila odločitev CBS, da umakne dokumentarec o izginulem orožju, ki ga je Zahod poslal v Ukrajino.

Zunanji minister Dmitro Kuleba je kljub temu izjavil, da je ameriška mreža »zavedla ogromno občinstvo z deljenjem neutemeljenih trditev in škodila zaupanju v dobavo vitalne vojaške pomoči državi, ki se upira agresiji in genocidu.«

»Treba bi bilo opraviti notranjo preiskavo, kdo je to omogočil in zakaj,« je sklenil zunanji minister Ukrajine, ki očito sedaj upravlja že z ameriškimi mediji.

Nekateri pa potezo CBS-a kritizirajo.

Novinar Max Blumenthal dejal, da so bile uvedene po »usklajenem norenju ukrajinskega lobija.«

»Neverjetno, kako lahko država nadzora prisili tiskovno agencijo, da izbriše točne informacije,« je tvitnil konservativni podcaster Scott Greer.

»Edini nasprotni argument je bil, da se razmere izboljšujejo, glede na trditve Pentagona, da crkneš od smeha,« je s kančkom cinizma sklenil Greer.

Ukrajina je večkrat trdila, da je nemoten pretok zahodnega orožja ključen za njeno preživetje na bojišču.

Od februarja so ZDA odobrile več kot 54 milijard dolarjev gospodarske in vojaške pomoči režimu razvpitega ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega.

Medtem je tudi Združeno kraljestvo namenilo skoraj 3 milijarde dolarjev samo vojaške pomoči.

Evropska unija pa je pod taktirko nesposobne predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen porabila še 2,5 milijarde dolarjev za orožje za Kijev.

Kljub dotoku orožja je Zelenski prejšnji teden pripomnil, da je njegova vojska kljub številčnosti (v primerjavi z ruskimi silami) potisnjena v »pekel« in zaveznike pozval, da mu pošljejo še več orožja, zlasti ameriške sisteme HIMARS.

Vendar so v ZDA dejali, da jih ima Ukrajina že dovolj…

Menda zato, ker jih Washington potrebuje na Tajvanu.

In ker so jih v Ukrajini Rusi že šest uničili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek