REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cameron: »Naoljenemu pujsu se bo uspelo izmuzniti«

Cameron: »Naoljenemu pujsu se bo uspelo izmuzniti«Cameron in Johnson Vir: Sky News

Pred Veliko Britanijo je »super sobota«, kjer bo britanski parlament po 37 letih prvič ob zasedanju v soboto odločal o dogovoru, ki ga je z EU dosegel britanski predsednik vlade Boris Johnson.

Situacija je nejasna in kot zadnja leta na sploh – precej kaotična.

Johnson lahko nenadoma znova računa na »upornike«, ki jih je pred tem skorajda že vrgel iz konservativne stranke, celo Churchillov vnuk Nicolas Soames je spravljivo dodal, da sta imela s predsednikom vlade razprtije samo glede »odhoda brez dogovora«, kar pomeni, da bo sedanji dogovor – podprl.

Nigel Farage: Če podpišemo to, potem nikoli ne bomo postali bolj konkurenčni kot naši evropski sosedi.

Sporazum podpirajo sedaj celo nekateri »uporniki« iz vrst laburistov, morda njih okoli 10, zato pa so ostro proti tako v severnoirski stranki DUP kot v sicer še vedno zunajparlamentarni »Brexit stranki« Nigela Faraga.

Tu trdijo, da to ni to, za kar so glasovali.

»Če podpišemo to in nadaljujemo s temi pogajanji in če predsednik vlade želi tako uspeti, potem nikoli ne bomo postali bolj konkurenčni kot naši evropski sosedi,« je opozoril Farage.

»Nikoli ne bomo mogli poiskati priložnosti, da postanemo bogatejši in bolj uspešni. In to pomeni, da v velikem delu našega življenja ne bomo mogli sprejemati svojih glasov, za naše ljudi, za našo industrijo, morali se bomo podrediti evropskim zakonom,« je bil kritičen Nigel Farage.

Da želi Velika Britanija sedaj ostati v EU so s traktorjem na njivi z velikimi črkami, ki se vidijo iz zraka, napisali tudi aktivisti skupine »Vodeni s strani oslov«, ki sarkastično opozarjajo na slabe posledice brexita.

Nigel Farage Vir:Express

Škotsko predsednico vlade Niocole Sturgeon je po tem, kar sliši, strah, da bodo laburisti načeloma proti, hkrati pa bodo dopustili, da bo dovolj laburistov glasovalo za Johnsonov predlog, tako da bo na koncu ta sprejet.

Unionisti na Severnem Irskem medtem že odkrito govorijo o Johsonovi »izdaji«, medtem ko republikanci ne izključujejo niti fizičnega odstranjevanja mejnih točk, če bi se le-te na irskem otoku, med Severno Irsko in ostalim delom irskega otoka - Republiko Irsko, morda pojavile po 31. oktobru, ko bi Velika Britanija morala izstopiti iz EU.

Škotsko predsednico vlade Niocole Sturgeon je po tem, kar sliši, strah, da bodo laburisti načeloma proti, hkrati pa bodo dopustili, da bo dovolj laburistov glasovalo za Johnsonov predlog.

London bo istočasno prizorišče največjega političnega protesta, v katerim ljudje zahtevajo »končno besedo« o tem sporazumu, ki je precej drugačen od tega, za kar so si mnogi prizadevali še pred nekaj leti.

Nekdanja predsednika dveh preteklih britanskih vlad, John Major in Tony Blair medtem znova pozivata, da naj se vse skupaj ustavi s ponovnim referendumom.

Opozarjata tudi na nevarne posledice odhoda Velike Britanije iz EU.

Zelo aktiven je tudi Alstair Campbell, Blairov človek za odnose (in manipuliranje) z mediji, ki prav tako s sodelovanjem v filmih in na javnih zborovanjih nastopa proti brexitu.

Z drugimi besedami – ne glede a to, kako se bo danes odločil britanski parlament, je jasno, da se bo politična kriza na Otoku nadaljevala.

Medtem pa se je oglasil tudi nekdanji predsednik vlade David Cameron, ki je nedavno izdal tudi knjigo svojih spominov in v njej ostro obračunal z nekdanjimi svojimi sodelavci, ki so danes sodelavci Borisa Johnsona.

Johnson in nemiri

Cameron velja za prvega krivca za celotno zmešnjavo z brexitom, saj je referendum njegova vlada tudi organizirala, kampanjo pa je vodila v prepričanju, da bo z lahkoto zmagala ob prepričevanju, da je za VB bolje, da ostane v EU.

Cameron o Johnsonu: 'Naoljenemu pujsu se uspe izmuzniti skozi roke drugih ljudi, tam, kjer navadnim smrtnikom spodleti.'

Vendar je Cameron Johnsonu tokrat predvidel – uspeh.

»Naoljenemu pujsu se uspe izmuzniti skozi roke drugih ljudi, tam, kjer navadnim smrtnikom spodleti,« je o možnostih Borisa Johnsona, da mu naposled uspe doseči potrditev dogovora o brexitu z EU zapisal David Cameron.

Dodal je tudi, da bi v primeru, če bi bil poslanec, tudi sam glasoval za sprejeti sporazum, ker so ljudje pač glasovali za odhod iz EU in je najboljši način za to - sporazum.

Seveda pa je tudi res, da so mnogi medtem spremenili svoje mnenje in da ni izključeno, da bi danes večina glasovala za nadaljevanje članstva v EU.

Johnson zato, kot opozarjajo nekateri, zastopa politiko, ki je sicer potrjena na referendumu, nima pa več večinske javne podpore, ker se je le-ta spremenila.

Delite članek