REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski Kraljevi inštitut, osupel: Ruska vojska je močnejša, kot smo domnevali

Britanski Kraljevi inštitut, osupel: Ruska vojska je močnejša, kot smo domnevaliRuska vojska še zdaleč ni izčrpana, opozarja eden od obeh avtorjev študije Nick Reynolds in dodaja, da so pričakovanja ukrajinske strani postavljena »zelo, zelo visoko«. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ruska vojska je 15 mesecev po začetku posebne vojaške operacije spremenila način bojevanja in predstavlja veliko grožnjo, medtem ko se Kijev pripravlja na veliko ofenzivo, ugotavlja nedavno objavljena britanska študija, o kateri poroča Bloomberg.

30-stransko poročilo britanskega Kraljevega inštituta za združene službe (Royal United Services Institute - RUSI) opozarja, da je na Zahodu splošno razširjeno dojemanje šibkosti ruske vojske v nekaterih primerih zastarelo ali napačno razumljeno.

Študija opisuje rusko vojsko kot pogosto disfunkcionalno, preveč zanašajočo se na topništvo in z nizko moralo, vendar pravi, da pretirana osredotočenost na te slabosti pogosto vodi do tega, da so prednosti Rusov na bojišču praviloma spregledane.

Daleč od resnice je, da so ruske sile izčrpane, opozarja eden od dveh avtorjev študije Nick Reynolds in dodaja, da v tem smislu ne gre verjeti »propagandi« z družbenih omrežij, še posebej ne v kontekstu pričakovanj od ukrajinske strani, ki so postavljena »zelo, zelo visoko«.

Razumevanje, kako so Rusi spremenili svoj pristop, ni pomembno le za Ukrajino, ampak tudi za NATO, ki ima v Moskvi zelo sovražnega in vse večjega tekmeca, navaja besedilo, ki ga podpisuje britanski inštitut RUSI.

Poročilo pravi, da je Rusija v veliki meri nadoknadila začetne neuspehe z zračno obrambo na bojnih črtah s pravilnim povezovanjem raketnih sistemov in njihovih senzorjev vzdolž 1200 kilometrov dolge frontne črte.

Posledično je ruskim silam uspelo v veliki meri nevtralizirati grožnjo izstrelkov HARM, prestreči rakete in z razdalje 150 kilometrov sestreliti nizko leteča ukrajinska bojna letala.

Ruske zmogljivosti elektronskega bojevanja se nenehno izboljšujejo in so zdaj razporejene od zračno-desantne do ravni voda. To Ukrajino stane približno 10.000 dronov na mesec.

Britansko poročilo navaja, da je ruskim silam najverjetneje uspelo dešifrirati ukrajinsko zaščiteno komunikacijo prek motorol v realnem času.

Na terenu so ruski vojaški inženirji učinkovito in pospešeno postavljali pontonske mostove že na začetku spopada, zdaj pa gradijo jarke in natančno izdelana minska polja, ki jih bo morala vsaka ukrajinska ofenziva prebiti.

Ruski poveljniški centri, ki so bili lanskega julija ranljivi za napade ameriških raket HIMARS in katerih komunikacije so bile rutinsko shekane, so zdaj nameščeni v okrepljenih bunkerjih. Na konfliktnih območjih uporabljajo dele lokalnega telekomunikacijskega omrežja, ki jih izolirajo in uporabljajo le za vojne namene.

Ruska vojska je okrepila obrambni oklep na svojih tankih T-80 in T-72, zaradi česar so bolj odporni na ukrajinski arzenal zahodnega protitankovskega orožja in manj vidni za rakete.

Rusijo so Zahodnjaki zasmehovali, ker uporablja stare tanke T-55 in T-62, vendar jih na bojišču ne uporablja kot tanke, ampak kot bojna vozila, ki zagotavljajo podporo pehoti, z močnejšim oklepom in večjimi topovi, navajata avtorja poročila.

Analiziran je tudi način bojevanja okoli Bahmuta (zdaj Artemovsk) in ugotovljeno je bilo, da se je ruski pristop k bojevanju z uporabo »mesoreznic«, kot ga opisujeta Britanca, izkazal za racionalen, čeprav brutalen odgovor.

Poročilo RUSI dodaja, da se je ruska vojska odločila, da bo v Bahmutu namestila manjše skupine »zamenljivih, lahko oboroženih pehotnih čet«, ki odkrivao ukrajinske položaje, nato pa na teren vskočijo izkušenejše in bolje oborožene enote…

Poročilo navaja, da bo dobava britanskih in francoskih raket dolgega dosega nov izziv za rusko vojsko, ki se prvič sooča s sodobnim orožjem po standardih Nata in se na Zahodu pričakuje, da se mu bo težko zoperstavila.

Kolikšne bodo te »težave«, to niti poročilo RUSI ni moglo prezreti in se ne izogniti odgovorom.

V tej smeri priznava, da je ruska vojska s Kinžalom zadela ameriški sistem protizračne obrambe Patriot, torej eno od teh sodobnih orožij Zahoda, navaja pa tudi (sicer skrajno neverjetne in neutemeljene) trditve Ukrajincev, da so s Patrioti sestrelili celo več ruskih Kinžalov, hiperzvočnih raket, ki jih ruska vojska varčno uporablja v boju.

In medtem ko je ruski obrambni minister Sergej Šojgu izjavil, da Rusija v celotnem dosedanjem poteku spopadov sploh ni izstrelila toliko Kinžalov, kot trdijo Ukrajinci, da so jih sestrelili v le nekaj dneh, je ameriški State Department potrdil, da je bil Patriot - res zadet.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek