REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brez tretjega ni vstopa: Zaradi izteka veljavnost drugega odmerka cepiva dvema milijonoma Izraelcem »padel« sistem

Brez tretjega ni vstopa: Zaradi izteka veljavnost drugega odmerka cepiva dvema milijonoma Izraelcem »padel« sistemCepljenje v Izraelu. Vir: Twitter

Izraelsko zdravstveno ministrstvo je bilo prisiljeno podaljšati sistem »zelenega potrdila« za še nekaj dni tudi tistim že cepljenim z dvema odmerkoma, ki še niso bili cepljeni s tretjim odmerkom in so jim njihova potrdila v noči na nedeljo prenehala veljati.

Na ta način je skoraj dva milijona Izraelcev ostalo brez veljavnih QR kod, kar pomeni, da ne morejo več vstopiti v večino ustanov in krajev, kjer je zeleno potrdilo obvezno.

V Izraelu namreč veljajo za »polno cepljene« le osebe, ki so se po izteku veljavnosti drugega odmerka (ta zapade v šestih mesecih od cepljenja) še enkrat, tretjič cepilе s »poživitvenim« odmerkom cepiva.

V Izraelu veljajo za »polno cepljene« le osebe, ki so se po izteku veljavnosti drugega odmerka še tretjič cepile s 'poživitvenim' odmerkom cepiva.

Zaradi velikega navala ljudi na strežnike zdravstvenega ministrstva in zahtev za prenos novih potrdil ob izteku veljavnosti starih, pa se je ves računalniški sistem »sesul« in povzročil kaos.

Zato ni bilo druge poti, kot da oblasti podaljšajo veljavnost starim, sicer pretečenim potrdilom.

Izraelska potrdila sicer enako kot evropska beležijo cepljenje, pa tudi negativne teste na koronavirus, ki so bili opravljeni nedavno.

S podaljšanjem veljavnosti »zelenih potrdil« bodo Izraelci lahko še naprej, pa čeprav je od prejema drugega odmerka cepiva minilo že več kot šest mesecev, vstopali tudi v restavracije, telovadnice in druge ustanove.

Cepljenje v Izraelu
Cepljenje v Izraelu. Vir: Twitter

Prebolevnikom veljajo njihova potrdila šest mesecev od trenutka ozdravitve ali šest mesecev po prvem odmerku cepiva. Vsa ostala potrdila pa naj bi bila razglašena za neveljavna.

Obenem je mogoče potrdilo dobiti tudi z negativnim testom, ki pa si ga mora plačati vsak sam, razen, če spada v populacijo, za katero cepljenje ni primerno.

Vendar ti testi veljajo le nekaj dni.

Obenem je mogoče potrdilo dobiti tudi z negativnim testom, ki pa si ga mora plačati vsak sam.

Izrael je sicer prva država, ki je tretji odmerek cepiva priporočila vsem, najprej pa so bili cepljeni vsi nad šestdesetim letom starosti.

Nato so cepiva mRNA uvedli tudi za vse starejše od 12 let.

Začetek tedna bo v Izraelu sicer obeležil spor med predsednikom vlade Naftali Bennettom, ki se upira novim zapiranjem države in zdravstvenimi strokovnjaki, ki to zahtevajo zaradi porasta okužb čez poletje in vse nižjih temperatur, ki bi lahko trenutno ugoden trend padanja okužb znova obrnile navzgor.

Okužbe so se v Izraelu poleti sicer hitro širile predvsem med manjšim delom necepljene populacije, saj je Izrael pri cepljenju prebivalstva dosegel lepe uspehe.

Bennett je zdravnike obtožil, da »ne vidijo celotne slike« in jih opozoril, da ima končno odločitev v rokah vlada, ne pa zdravstvena stroka.

Zdravstveni minister Nitzan Horowitz pa je te besede ocenil kot »nepotrebne in nesrečne.«

Število aktivnih primerov je sicer padlo na 44.390, v državi pa je skupaj umrlo 7778 ljudi.

Prejšnji teden je bilo 3854 okuženih, teden dni pred tem 5758, teden dni pred tem pa 7766, kar vendarle kaže na padanje števila okužb.

Delite članek