REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bolsonaro obtožen »zločinov proti človečnosti« in »množičnih umorov«, se lahko to ponovi tudi v Sloveniji?

Bolsonaro obtožen »zločinov proti človečnosti« in »množičnih umorov«, se lahko to ponovi tudi v Sloveniji?Bolsonaro je obtožen celo genocida. Vir: Twitter

Že kar osem slovenskih politikov naj bi dobilo naboje, v obliki groženj, zadevo pa sedaj preiskuje policija.

Vse takšne grožnje so seveda obsojanja vredne.

Toda velik pomp, ki se je zaradi tega sprožil v javnosti je povsem nepotreben.

Politikom, tudi tistim, ki so odgovorni za najhujše zločine, seveda ni mogoče soditi »po kratkem postopku.«

Smrtonosnih vlad se ne napada z naboji in grožnjami, pač pa z obtožbami zaradi množičnih umorov in zločinov proti človečnosti.

V civiliziranih državah ravnajo drugače in Brazilija bi lahko bila dober primer tudi za Slovenijo.

Tam je na oblasti Janšev politični pandan - predsednik Jair Bolsonaro, ki je prav tako, zelo podobno kot to velja v Sloveniji za Janševo vlado, storil prav vse, da bi virus v državi naredil kar se da velik kaos in odnesel karseda največ življenj.

Toda v Braziliji sedaj poskušajo problem rešiti drugače.

Posebna kongresna preiskovalna komisija je predlagala, da predsednika Bolsanara obtožijo zaradi povzročitve »množičnega umora in genocida«, saj je dopustil, da se zaradi neuspešnega zasledovanja cilja »čredne imunosti« virus SARS-CoV-2 nenadzorovano širi po državi.

Poročilo tudi predlaga vložitev obtožnic zoper 79 drugih ljudi, vključno s tremi sinovi predsednika Bolsanara in nekdanje vladne uradnike.

Preiskovalna komisija je v začetku želela predsednika obtožiti le zaradi trpljenja skupin domorodcev v Amazoniji, kjer so bolnišnice ostale brez kisika, medtem ko je virus množično kosil svoje žrtve.

Kongresni odbor je na koncu sicer (za zdaj) ublažil svojo retoriko in umaknil obtožbe o genocidu in umorih, vendar pa vse to kaže na globoko nezadovoljstvo, ki vlada v Braziliji zaradi napačnega vodenja države med pandemijo.

Jair Bolsonaro Vir: NYT, Twitter
Jair Bolsonaro. Vir: Twitter

Vendar pa 1200 strani dolgo poročilo povsem jasno obtožuje predsednika države kot najbolj odgovornega za smrt 300.000 Brazilcev ter poziva pravosodne institucije, da ga – spravijo za zapahe, kot so za NY Times poročali viri, ki so videli osnutek poročila.

Zaradi »zločinov zoper človečnst« je bil namreč 12. oktobra že obtožen tudi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICJ).

Ob tem gre celo za drugo obtožbo v kratkem času, kjer se je Bolsonaro znašel v središču obtožb glede genocida.

Zaradi »zločinov zoper človečnst« je bil namreč 12. oktobra že obtožen tudi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICJ), predvsem zaradi svoje vloge ob destrukciji porečja Amazonke, vzpodbujanja deforestacije, ki je privedla do smrti ljudi.

Pri tem je količina toplogrednih plinov zaradi požigov in industrijskega kmetijstva v Amazoniji, ki ga predsednik podpira, že presegla letne izpuste držav, kot sta Italija in Španija.

Ob tem so predsednikove kampanje privedle tudi do smrti okoljevarstvenikov ter ogrozile globalno populacijo.

Protesti v Braziliji. Vir: Twitter
V Braziliji bo imel generalni tožilec po prejemu poročila 30 dni časa, da razmisli o vložitvi obtožnice proti Bolsanaru.

Slovenska vlada morda res še ne sproža tako velikih problemov, da bi to zanimalo Mednarodno kazensko sodišče, toda več kot 4700 umrlih v Sloveniji zaradi kaotičnih razmer, vladanja z dekreti, netransparentnih nakupov zaščitne opreme, zamud pri nabavah cepiv, napačni strategiji cepljenja, pregonu epidemiologov in njihovo nadomeščanje s politično všečnimi medicinskimi kadri – vse to kar kliče, da se tudi v Sloveniji trezno razmisli o kazenski odgovornosti predsednika vlade in njegovih sodelavcev v času pandemije.

V Braziliji bo imel generalni tožilec po prejemu poročila 30 dni časa, da vloži obtožnico proti Bolsanaru.

Če tega ne bo storil – tožilca je namreč imenovala večina v spodnjem domu parlamenta, ki ga nadzoruje stranka predsednika – bodo parlamentarci obtožbe naslovili na Vrhovno sodišče in celo na - Mednarodno kazensko sodišče.

V vsakem primeru pa poročila o predsednikovih zlorabah že vplivajo na javno mnenje, ki se nezadržno obrača proti Bolsonaru.

Morda bi se tisti, ki pošiljajo naboje vladnikom in njihovim trabantom na Slovenskem, lahko nekaj naučili tudi iz te zgodbe.

Delite članek