REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bidnova vizija sveta: Spopadi v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu se bodo sprevrgli v napredek ZDA

Bidnova vizija sveta: Spopadi v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu se bodo sprevrgli v napredek ZDAPot do miru, kot je prepričan ameriški predsednik, vodi preko integracije Izraela in palestinskih ozemelj v širši Bližnji vzhod, to pa je ideja o gospodarskem koridorju, ki bo Indijo povezal z Evropo, preko Savdske Arabije, Jordanije in Izraela. Vir: Posnetek zaslona, X

Predsednik Združenih držav Amerike Joseph Biden je v avtorskem besedilu objavljenem v Washington Postu v soboto sporočil, da lahko velike tragedije vodijo v napredek, kar je bistvo ameriške varnostne doktrine.

Svet je trenutno na prelomnici, kjer bodo volitve v Združenih državah Amerike, krize v Evropi in na Bližnjem vzhodu določale našo prihodnost in generacij, ki prihajajo, je zapisal ameriški predsednik Joe Biden.

Ali bomo dovolili, da Hamas še naprej dela zlo, se sprašuje ameriški predsednik, ali pa bodo Izraelci in Palestinci nekoč živeli v miru drug ob drugem.

»Ali bodo prebivalci Ukrajine živeli svobodno, Evropa pa ostala sidro svetovnega miru in varnosti?« sprašuje Biden.

Biden trdi, da je za vsem tem le eno temeljno vprašanje: Ali bodo Američani še naprej sledili »pozitivni viziji prihodnosti« ali pa bodo dovolili, da »tisti, ki ne delijo ameriških vrednot«, spremenijo svet v nevarno in razdeljeno mesto.

Zdi se, da se ameriški predsednik ne zaveda upada lastne priljubljenosti v ZDA.

Najnovejši padec podpore Bidnu v javnomnenjski raziskavi, ki je bila izvedena med 2. in 23. oktobrom, je sledil presenetljivemu napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Tako Rusija kot Hamas, nadaljuje Biden, se zdaj borita, da bi demokracijo izbrisala s svetovnega zemljevida, a »ZDA tega ne bodo dovolile«, ne samo zaradi ameriške nacionalne varnosti, ampak tudi zaradi dobrobiti celega sveta.

V tem svetu Amerika, trdi Biden, predstavlja »najpomembnejšo nacijo«, ki zbira zaveznike za gradnjo svetlejše in mirnejše prihodnosti.

Po Bidnovem mnenju so ZDA dolžne voditi ves svet. »Zato je naša zaveza Ukrajini naložba v našo lastno varnost.«

Ukrajinci zdaj branijo svojo svobodo in domovino, je nadaljeval Biden.

V ta namen so po besedah ​​Bidna Američani »zgradili močnejši in bolj združen NATO«, s čimer so jasno povedali, da »bodo branili vsak centimeter ozemlja zavezništva.«

Zdi se, da je Biden mislil na miroljubni NATO, ki je postavil svoje vojaške baze v državah, ki mejijo na Rusijo.

Čeprav je Moskva zahtevala, da se ji zagotovi, da Ukrajina ne bo vstopila v NATO, so vse glasnejše zahteve, naj postane članica zavezništva.

Biden še navaja, da ameriški zavezniki v Aziji stojijo ob strani ZDA pri podpori Ukrajine, ker razumejo, da so stabilnost v Evropi, Indo-Pacifiku in Bližnjem vzhodu tesno povezani.

In kakšen Bližnji vzhod in svet želijo zgraditi ZDA?

Izraelsko ljudstvo se danes brani pred »morilskim nihilizmom Hamasa«, ki je 7. oktobra pobil 1200 ljudi v najhujšem zločinu nad judovskim ljudstvom v enem dnevu po holokavstu, je dejal Biden. »Palestinsko ljudstvo si zasluži lastno državo in prihodnost brez Hamasa.«

Pot do miru po Bidnu vodi skozi integracijo Izraela in palestinskih ozemelj v »širši Bližnji vzhod«. Dodaja, da gre za »idejo o gospodarskem koridorju, ki bo povezoval Indijo z Evropo, prek Združenih arabskih emiratov, Savdske Arabije, Jordanije in Izraela.«

»To je tisto, kar želimo doseči na Bližnjem vzhodu,« je zapisal ameriški predsednik.

Rešitev dveh držav je edini način za zagotovitev dolgoročne varnosti tako izraelskega kot palestinskega ljudstva.

Izraelci in Palestinci ter ZDA in njihovi zavezniki so odgovorni za dosego tega cilja, piše Biden, »in to delo se mora začeti zdaj.«

Prav tako ne sme priti do prisilnega razseljevanja Palestincev iz Gaze, je opozoril ameriški predsednik, po koncu vojne pa morajo biti glasovi palestinskega ljudstva v središču pokrizne administracije v Gazi.

»Izraelskim voditeljem sem poudaril, da se mora ekstremistično nasilje nad Palestinci na Zahodnem bregu takoj ustaviti.«

Po tej krizi mora mednarodna skupnost dodeliti sredstva za podporo ljudem v Gazi in vzpostaviti mehanizem za obnovo palestinskih ozemelj.

»Če se lahko dogovorimo o teh prvih korakih in jih naredimo skupaj, si lahko takoj začnemo predstavljati drugačno prihodnost,« razloguje Biden v prispevku, ki ga je objavil Washington Post.

Izrael ima pravico do obrambe, je sklenil Biden.

Vendar »Izraelci nikakor ne bi smeli zagrešiti istih napak, ki smo jih (Američani) sami naredili v preteklosti.«

Po vsem tem niti ne preseneča, da so ruski uradniki, tiskovna predstavnica ruskega obrambnega ministrstva in nekdanji predsednik Ruske federacije komentirali Bidnov članek z besedami, da sta zanj »kri in denar očitno zelo dobra naložba« (v ameriško orožarsko industrijo), kot tudi da je takšno stališče itak »zelo ameriško«.

»Prebrala sem 'Bidnov članek' o tem, kako bosta spopada v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu 'pripeljala do velikega napredka' (v ZDA). To je v primeru, ko želite počakati na analizo - ne članka, ampak avtorja,« je komentirala Marija Zaharova na Telegramu.

Poudarila je, da je članek v Washington Postu najvišji ameriški birokraciji in ljudstvu pokazal, kakšna je Bidnova zunanjepolitična strategija na predvečer ameriških predsedniških volitev: »Slaba, absurdna, divja, z eno besedo - grda«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek