REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Biden je VOJNI ZLOČINEC!« Soustanovitelj Pink Floydov: »Zakaj Zelenskega ne spodbujajo k pogajanjem?«

»Biden je VOJNI ZLOČINEC!« Soustanovitelj Pink Floydov: »Zakaj Zelenskega ne spodbujajo k pogajanjem?«Roger Waters je označil Joeja Bidna, predsednika ZDA za »vojnega zločinca«, ki »šele začenja«. Vir: Telegram, zajem zaslona

Eden od ustanoviteljev legendarne skupine Pink Floyd Roger Waters se je v komentarju vzrokov za vojno v Ukrajini obregnil tudi o ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki ga je uvrstil med »vojne zločince«.

Ob tem ga je predvsem zanimalo, zakaj Washington ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ne spodbujajo k pogajanjem z Moskvo.

Waters je ocenil, da Biden podžiga vojno v Ukrajini, kar je zločin.

»Zakaj ZDA ne spodbujajo Zelenskega k pogajanjem, in tako odpravijo potrebo po tej grozni, strašni, morilski vojni. Ne poznamo dobro Rusov,« je pripomnil Roger Waters v pogovoru za CNN in dodal, da je treba, ko gre za vzroke vojne, prvo pogledati v zgodovino.

Povod za intervju so bili Rogersovi nastopi, v katerih zmeraj obravnava tudi aktualna politična vprašanja.

Na začetku svojega zadnjega koncerta je z napisom vse udeležence prosil, da v kolikor spadajo med tiste, ki pravijo, da »imajo radi njegovo glasbo, a ne prenesejo njegove politike« - raje »odje**jo in gredo v bar.«

Nato je novinar Watersa vprašal, zakaj je med slike vojnih zločincev dal tudi Bidna in pripisal, da je (Biden) komajda začel.

Waters je odgovoril, da zato ker Biden vzpodbuja strašno, grozljivo vojno v Ukrajini, namesto da bi podpiral pogajanja, kar je velik zločin.

Voditelj je dejal, da je to narobe, ker je s tem Rogers obtožil žrtev (Ukrajino).

Rogers je odgovoril, da je pri vojnah vedno potrebno preveriti, zakaj in kdaj so se začele.

»Lahko rečete, da se je vse to začelo leta 2008 - ta vojna je v bistvu primer akcije in reakcije, odziva Rusije na širjenje zveze NATO vse do ruske meje navkljub obljubi, da tega ne bodo storili, kot je bilo obljubljeno Mihailu Gorbačovu, ki se je pogajal o umiku ZSSR iz celotne Vzhodne Evrope,« je poudaril Waters.

Voditelj je potem vprašal, kaj potemtakem misli o ameriških osvoboditeljih v drugi svetovni vojni, Rogers pa je poudaril, da takšnih sploh ni bilo vse do Pearl Harbourja.

Vladala je popolnoma izolacionistična politika, je trdil Rogers, voditelj pa mu je oporekal, češ da so Američani v tej vojni vendarle premagali Nemce in spomnil, da je tudi sam Waters izgubil očeta v tej vojni.

»Rusi so do tedaj, ko so se (Američani - prim. avt.) vključili, že zmagali, ne pozabite, da so dali 23 milijonov življenj, da bi zaščitili vas in mene pred pošastjo nacizma!« je vztrajal Waters.

»No, človek bi si mislil, da se bodo Rusi naučili lekcije in ne bodo napadli Ukrajine!« je nato zmagoslavno sklenil novinar.

Waters je nato novinarju predlagal, da naj malo več bere.

Nakar je poučil voditelja CNN, da naj potem - ko bo veliko bral! - »poskusi ugotoviti, kaj bi storile ZDA, če bi Kitajci postavili jedrske rakete v Mehiko in Kanado«.

Novinar mu je takoj vrnil in dejal, da so Kitajci »preveč zaposleni s tem, da obkoljujejo Tajvan.«

Roger Waters se je v hipu odzval in zatrdil, da Kitajci sploh ne obkoljujejo Tajvana, ker je »Tajvan del Kitajske« in da to priznava vsa mednarodna skupnost že od leta 1948.

»Tajvan je del Kitajske. To absolutno sprejema vsa mednarodna skupnost od leta 1948 naprej. Če tega ne veste, potem premalo berete. Pojdite brati. Verjamete propagandi svoje strani. Če ne berete, ne morete razpravljati o človekovih pravicah in Tajvanu,« je Waters okrcal prepriljivega novinarja CNN, ki je odvrnil, da so v primeru človekovih pravic Kitajci vsekakor na vrhu seznama kršiteljic v svetu.

Znova se je odzval Waters.

Opozoril je, da »Kitajci leta 2013 niso napadli Iraka in ubili milijon ljudi

»Pravzaprav, dajmo se spomniti - kje sploh so Kitajci izvršili invazijo, koga so pobili, poklali?« je uro zgodovinskih dejstev sklenil s pomenljivim vprašanjem Waters.

Novinar pa se je branil, češ da so pač pobijali svoje.

In znova dobil odgovor, da so to bedarije in popolna neumnost.

Pogovor sta kljub različnim mnenjem končala s smehom in stiskom roke.

Delite članek