REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Baerbockova: Nemcem ni jasno, zakaj pomagamo Ukrajini

Baerbockova: Nemcem ni jasno, zakaj pomagamo UkrajiniEvropa potrebuje podporo ameriških prijateljev in partnerjev bolj kot kadar koli prej, poudarja nemška ministrica. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Olaf Scholz je pojasnil, da se njegovi državi ne mudi z dostavo raket Taurus, da se konflikt v Ukrajini ne sprevrže v vojno med zvezo NATO in Rusijo.

Za mnoge Nemce razlogi, zakaj bi moral Berlin podpreti Kijev, niso očitni, poudarja nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock v intervjuju za Bloomberg.

»Mnogi ljudje v ZDA se sprašujejo, zakaj je to pomembno, ko pa je Ukrajina tako daleč stran od nas? To (dvom med prebivalci, zakaj podpirati ameriško posredniško vojno v Evropi) se ne dogaja le v Ameriki, ampak tudi v Nemčiji,« pravi Baerbockova.

Vendar pa Evropa bolj kot kadar koli potrebuje podporo ameriških prijateljev in partnerjev, dodaja nemška zunanja ministrica.

V isti sapi je pojasnila, da je »potrebno pokazati svetu, da bodo zavezniki stali ob strani Ukrajini, dokler bo potrebno«.

Berlin je Kijevu že zagotovil obsežno vojaško pomoč, je pred tem poudaril nemški obrambni minister Boris Pistorius, ko je komentiral zahtevo kijevskega župana Vitalija Klička, da ukrajinskim vojakom dostavi rakete dolgega dosega Taurus.

Malo prej je tudi nemški kancler Olaf Scholz pojasnil, da se njegovi državi ne mudi z dostavo raket Taurus, čeprav Kijevu zagotavlja precejšnjo podporo, da se konflikt v Ukrajini ne sprevrže v vojno med zvezo NATO in Rusijo.

V Nemčiji razmišljajo tudi o omejitvi dometa teh raket, preden jih dostavijo Ukrajini, da bi zagotovili, da se bodo uporabljale »samo za obrambo ozemlja Ukrajine.«

Domet rakete Taurus je 500 kilometrov.

Nemčija Kijevu še ni dostavila raket tako velikega dosega, zato so v strokovni javnosti v Nemčiji polemizirali, ali je mogoče rakete programirati tako, da jih ni mogoče uporabiti za napade na rusko ozemlje.

Kot piše nemški Spiegel, je prav to eno od vprašanj, ki pesti Scholza, zato trenutno potekajo pogajanja s predstavniki vojaške industrije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek