REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška jedrska podmornica trčila v skrivnostni objekt. Ali incident pod vodo poriva supersili na rob vojne?

Ameriška jedrska podmornica trčila v skrivnostni objekt. Ali incident pod vodo poriva supersili na rob vojne? Američani trdijo, da je poškodovana jedrska podmornica še vedno plovna... Vir: Twitter

Ameriška podmornica na jedrski pogon je v soboto trčila v neznani objekt pod gladino vode v Južnokitajskem morju, sta razkrila dva visoka obrambna uradnika.

V nesreči je bilo ranjenih več mornarjev na krovu USS Connecticut, so razkrili ameriški viri. Toda nobena od poškodb ni smrtno nevarna, se navaja v sporočilu ameriške Pacifiške flote.

Ni jasno, kaj bi podmornica razreda Seawolf ob vsej najsodobnejši tehnologiji na krovu sploh lahko zadela, medtem ko je plula pod vodo.

»Podmornica je še vedno v varnem in stabilnem stanju. Del v katerem se nahaja jedrski pogon USS Connecticut ni poškodovan in je v celoti ohranjen in operativen,« je zapisano v izjavi.

»Zdaj ocenjujemo obseg škode, sam incident pa je v preiskavi,« so sporočili v izjavi za javnost.

Ameriška mornarica sicer ni želela precizirati, da se je incident pripetil prav v Južnokitajskem morju, ampak je potrdila, da se je zgodil v mednarodnih vodah v indo-pacifiški regiji.

Nesreča se je zgodila v trenutku, ko naraščajo napetosti med ZDA in Kitajsko zaradi vdora kitajske vojske v tajvansko Cono identifikacije zračne obrambe (ADIZ).

Podmornica Connecticut je ena od treh podmornic razreda Seawolf, ki so bile skonstruirane in zgrajene proti koncu hladne vojne z namenom, da lovijo najsodobnejše sovjetske podmornice v globokih morjih, opozarjajo mediji na Kitajskem.

Podmornica Connecticut je delovala v vodah okoli Južnokitajskega morja, medtem ko so Združene države in njihovi zavezniki izvajali obsežno mednarodno demonstracijo sile v regiji, poimenovano Carrier Strike Group 21.

Na vaji so sodelovale ladje iz ZDA, Velike Britanije, Japonske, Avstralije, Kanade in Nizozemske, vključno s tremi letalonosilkami.

V soboto je 39 kitajskih vojaških letal, vključno z lovskimi in transportnimi letali, vstopilo v tajvanski zračni prostor.

Dva dni kasneje je Peking v 24 urah poslal 56 letal v sporno območje, ki ga ima Kitajska - upravičeno - za svojega.

ADIZ sicer pomeni »air defense identification zone«, ni definirana v nobeni mednarodni pogodbi, ni mednarodno priznana ne kot državni zračni prostor, ne kot karkoli drugega, je samo cona identifikacije, primarno za civilna letala. V primeru Tajvana izgleda tako:

ADIZ
ADIZ, kot ga vidi vlada v Tajpeju. Vir: Twitter

Kot je razvidno iz slike, njihova »cona identifikacije« sega globoko na celinski del Kitajske, torej lahko za katerokoli letalo, ki leta nad celinskim delom Kitajske v coni »identifikacije« v Tajpeju rečejo, da je »vdrlo« v njihovo »cono«.

Kar pa je realno gledano - zavajanje.

Delite članek