REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška cenzura: CBS »popravil« poročilo iz Ukrajine, da le okoli 30 odstotkov zahodne opreme pride do vojakov

Ameriška cenzura: CBS »popravil« poročilo iz Ukrajine, da le okoli 30 odstotkov zahodne opreme pride do vojakovAmeriški Javelin na ramenu ukrajinskega vojaka. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ameriški televizijski mreži CBS in CNN sta v zadnjih nekaj dnevih javnosti pokazala nekaj neprijetnih resnic o ukrajinski vojni.

Mnoge je presenetila predvsem ocena Jonasa Ohmana, enega od organizatorjev dostave opreme in zahodnega orožja v Ukrajino, da samo okoli 30 odstotkov vojaške opreme z Zahoda konča na ukrajinski fronti, ostalih 70 odstotkov pa »ponikne.«

CNN je tudi potrdil, da Ukrajinci dejansko z vsem svojim premoženjem - bežijo proti Rusiji, kar je mnoge presenetilo, saj težko razumejo, zakaj bi begunci bežali proti »agresorju.«

Med drugim očitno zato, ker jim je Rusija blizu, ker je varnejša od Ukrajine in ker nočejo biti vpoklicani in končati na fronti.

Kmalu zatem pa je bil ta prispevek »obnovljen« oziroma - pocenzuriran.

Umaknili so z družbenega omrežja Twitter tudi zadevni tvit s povezavo do video prispevka.

»Ta članek je bil posodobljen, da odraža spremembe, odkar je bil posnet dokumentarni film CBS 'Oboroževanje Ukrajine', prav tako se posodablja dokumentarec. Jonas Ohman pravi, da se je dostava bistveno izboljšala od snemanja s CBS konec aprila. Ukrajinska vlada ugotavlja, da je ameriški obrambni ataše brigadni general Garrick M. Harmon avgusta 2022 prispel v Kijev zaradi nadzora in spremljanja orožja,« so zapisali v CBS-u in dodali, da so z generalom že zahtevali intervju.

Toda v dokumentarcu se pojavi tudi nekdanji poveljnik specialnih sil ameriških mornariških korpusov polkovnik Milburn, ki navaja, da Združene države po prečkanju meje izgubijo nadzor nad vojaškim tovorom.

Pomembna je tudi izjava predstavnice Amnesty International Donatelle Rover, ki se boji, da bo Ukrajina ponovila pot Iraka in Afganistana.

Ne glede na cenzuro pa poročilo razkriva že dalj časa prisotne ocene o zapravljanju, korupciji in dobičkarstvu na črnem trgu v Ukrajini.

ZDA so od februarja Ukrajini odobrile več kot 54 milijard dolarjev gospodarske in vojaške pomoči, medtem ko je Združeno kraljestvo namenilo skoraj 3 milijarde dolarjev samo vojaške pomoči, Evropska unija pa je porabila še 2,5 milijarde dolarjev za orožje za režim v Kijevu.

Celoten spekter opreme, od pušk in granat do protitankovskih raket in raketnih sistemov je že zapustil zahodne orožarne in prispel v Ukrajino, večina orožja pa je v državo vstopila prek Poljske. Vendar pa to le redko gre gladko, je ta teden razkrilo poročilo CBS News.

»Vse te stvari gredo čez mejo, potem pa se nekaj zgodi, saj približno 30 odstotkov tega doseže končni cilj,« je za ameriško medijsko mrežo povedal Jonas Ohman, ustanovitelj organizacije s sedežem v Litvi, ki oskrbuje ukrajinsko vojsko.

Ohman je dejal, da prenos orožja ukrajinskim vojakom vključuje krmarjenje po zapleteni mreži »gospodarjev moči, oligarhov in političnih igralcev.«

»V resnici ni nobenih informacij o tem, kam to sploh gre,« je za CBS povedala predstavnica Donatella Rover, višja krizna svetovalka pri Amnesty International.

»Resnično zaskrbljujoče je, da se zdi, da nekatere države, ki pošiljajo orožje, ne mislijo, da so odgovorne za to, da vzpostavijo zelo robusten mehanizem nadzoraopozarja Donatella Rover.

Vir iz ameriške obveščevalne službe je aprila za CNN povedal, da Washington ne ve skoraj nič o tem, kaj se zgodi s tem orožjem, ki ga pošiljajo, pošiljke pa je opisal kot metanje »v veliko črno luknjo«, ko vstopijo v Ukrajino.

Kanadski viri so prejšnji mesec prav tako povedali, da »nimajo pojma«, kje dejansko končajo pošiljke orožja iz Kanade.

Europol trdi, da je nekaj tega orožja končalo v rokah organiziranih kriminalnih združb v EU, medtem ko je ruska vlada opozorila, da se že pojavlja na Bližnjem vzhodu.

Junijska preiskava v EU cenzuriranega ruskega kanala RT je odkrila spletne tržnice, kjer se je sofisticirana zahodna vojaška oprema – kot sta protitankovska sistema Javelin in NLAW ali eksplozivna brezpilotna letala Phoenix Ghost in Switchblade – očitno prodajala za drobiž na dolar.

Portal Bulgarianmilitary.com je ob tem objavil več dokazov o tem, da so se na črnem trgu pojavili ameriški Javelini in to za drobiž oziroma okoli 30.000 dolarjev po kosu, dva samohodna topa Caesar pa sta bila prodana Rusiji za po 124.000 dolarjev po kosu.

Francoski samohodni topovi stanejo sicer okoli 7,5 milijonov evrov vsak, ameriški raketometi Javelin pa okoli 240.000 dolarjev, posamezna raketa pa okoli 80.000 dolarjev.

V Siriji je ameriško orožje, namenjeno uporabi tako imenovanih »zmernih upornikov«, končalo v rokah džihadistov ISIS in Al-Nusra, medtem ko so orožje, prodano Savdski Arabiji, zasegli uporniki Huti v Jemnu.

Zelo verjetno je, da se bo »ukrajinsko orožje« znašlo tudi v rokah teroristov na Balkanu ali v zahodni Evropi.

Resnico bo tedaj malce težje prikriti, bo pa, tudi zaradi cenzur takšnih novic - prepozno tudi za marsikaj drugega.

Ceno te kratkovidnosti in prikrivanja dejstev bodo morda s svojimi življenji plačevali tudi državljani zahodne Evrope.

Delite članek