REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američani v šoku: Celo v Savdski Arabiji se posmehujejo Joeju Bidnu in Kamali Harris!

Američani v šoku: Celo v Savdski Arabiji se posmehujejo Joeju Bidnu in Kamali Harris!Zmedeni ameriški predsednik je postal tarča posmeha arabskih zaveznikov... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V Savdski Arabiji so predvajali humorističen skeč, ki kaže ponesrečeno tiskovno konferenco predsednika ZDA in njegove podpredsednice.

Ta posmehljiv skeč o vodstvu Združenih držav, ki je bil predvajan v savdskih medijih, kaže na večji razkol med nedavnimi zavezniki, je v torek opozoril Karl Rove, nekdanji svetovalec ameriškega predsednika v času administracije Georgea W. Busha.

Savdci so si pošteno privoščili sedanjega ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Predstavili so ga kot skrajno zmedeno osebo, ki večkrat zaspi sredi govora, govori neumnosti in podpredsednico države Kamalo Harris zamenja za svojo soprogo - prvo damo ZDA.

Vse to nakazuje, da so odnosi med Washingtonom in Riadom slabši kot se to zdi na prvi pogled, je Rove ocenil za »Jesse Watters Primetime.«

Nekatere je to odbito dogajanje z Bidnovimi ponesrečenimi nagovori v zadnjem času spomnilo na njegove bojevitejše dneve, ko je na primer odkrito poniževal evropske zaveznike, saj je vneto zagovarjal stališče, da »Evropa ne more ostati združena brez Združenih držav, ker v Evropi ni moralnega središča«.

Biden se je tedaj zavzemal za trdnejši nadzor (vohunske agencije CIA) nad Evropejci.

Dandanes je to vlogo prevzel NATO pakt.

Američane se je očitno zelo dotaknil savdski skeč, ob tem so tudi sami spomnili na Bidnove besedne spodrsljaje in nenavadne preskoke z ene teme na drugo, ki s prvotno v resnici nima prav nobene zveze.

Tako je nedavno tega začel pojasnjevati bistvo ameriške identitete, toda že na začetku se mu je misel zataknila... Nato je odtaval - v Azijo.

 »Ameriko kot nacijo je mogoče opredeliti z eno samo besedo: f*%#€£... oprostite, bil sem v vznožju Himalaje s Xi Jinpingom, potoval sem z njim, prepotoval 17.000 milj, ko sem bil podpredsednik. Tega res ne vem.«

Mnogi so spomnili tudi, kako je Biden pred tridesetimi leti hvalil, da se mu je posrečil veliki met, ker je sprejet zakon o mamilih.

»Skoraj 90 odstotkov ljudi, ki so v zaporu zaradi cracka po zvezni zakonodaji o drogah, je ČRNCEV, čeprav DVAKRAT VEČ BELCEV UPORABLJA CRACK,« je leta 1999 pridigal Biden o zakonu, ki je bil sprejet osem let prej.

Toda to očitno ne velja za njegovega sina Hunterja, ki so ga kamere nekaj let pozneje ujele v hotelski sobi med uživanjem mamil. Kar je komentatorje na družbenih omrežjih pripeljalo do sklepa, da »njegov sin Hunter ostaja nedotakljiv

Bidnova administracija navkljub spodrsljajem ostarelega predsednika, ki se kar vrstijo in zaradi katerih je postal tarča posmeha celo v nekoč zavezniških, bogatih arabskih državah, poskuša obnoviti iranski jedrski dogovor s pomočjo vplivnih uradnikov, tudi Johna Kerryja, a prav to je bil, kot opozarja Karl Rove, sprožilec, ki je razjezil kraljestvo v Riadu.

Teheran je namreč v preteklosti izjavil, da namerava uničiti Izrael in ponovno zavzeti sveta mesta v Savdski Arabiji, ob tem pa Iran predstavlja za savdsko oblast strateškega tekmeca v regiji. Zanimivo je, da se ne glede na to dejstvo odnosi med Iranom in Savdsko Arabijo v zadnjem času - izboljšujejo.

»Ne gre za osebne odnose, temveč za dejanja, ki smo jih sprejeli, ki jim niso všeč,« je poudaril Rove.

»Zmanjšali smo vojaško pomoč, za katero menijo, da je ključnega pomena. Vključili smo se v pogajanja z Iranom, njihovim zakletim sovražnikom, za ponovni začetek tako imenovanega jedrskega dogovora… V Riadu menijo, da nova vlada v Washingtonu v zadnjem letu in pol ni delala z njimi, ampak deluje v nasprotju z interesi njihove države. In ne razumejo, zakaj?«

»Mislijo, da so močan zaveznik in vedo, da želimo od njih pomoč pri energetskih vprašanjih, in ne morejo razumeti, zakaj imamo pri vseh teh velikih vprašanjih, pri Jemnu, Iranu, jedrskemu sporazumu in vojaški pomoči Savdski Arabiji v Bidnovi vladi manj razumevanja kot prej,« je ocenil Rove.

Da bi bilo vse še slabše za Bidna, je imel zopet nekaj slabih trenutkov prav zadnje dni.

Najnovejši izpad se je zgodil ob koncu Bidnovega zadnjega nagovora, ko je običnstvu sporočil, bog vas blagoslovi in se je nato obrnil v desno ter - ponudil roko v prazno.

V nek govor o tobačni industriji pa so se mu pred tem nenadoma vmešale prostitutke.

Da, to je voditej svobodnega sveta.

Ob enem od nedavnih nagovorov je nič hudega slutečim Američanom predstavil - pištolo.

Ki jo »lahko vsak, kdor koli naroči po pošti, in je ni težko sestaviti, ker to opravilo ne vzame veliko časa.«

Tako je Biden ljudstvo poučil, kako sestaviti pištolo doma....

V enem zadnjih nastopov pa se je nanj podelal - ptič.

Na družbenih omrežjih so takoj ugotovili, kdo ga je poslal v zračni napad na ameriškega predsednika - na posnetku se vidi, da je pernati storilec salutiral Putinu...

No, za to zadnje v nekaterih kulturah velja, da prinaša srečo, tako da je še nekaj upanja za predsednika ZDA...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek