REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američane osupnil preizkus kitajske hiperzvočne rakete: »Nismo tako napredni kot Kitajci ali Rusi«

Američane osupnil preizkus kitajske hiperzvočne rakete: »Nismo tako napredni kot Kitajci ali Rusi«Kitajska hipersončna raketa je presenetila Američane. Vir: Twitter
Hiperzvočno orožje, ki ga je Kitajska testirala letos poleti je zelo vznemirilo ameriške vojaške voditelje.

Hiperzvočno orožje, ki leti petkrat hitreje od zvoka in ga je Kitajska testirala letos poleti je zelo vznemirilo ameriške vojaške voditelje.

Toda sedaj so bili objavljeni še nekateri novi podatki o nenavadnem letu kitajskega izstrelka, ki ga ZDA še vedno nimajo.

Ameriški viri so sporočili, da je kitajska raketa v trenutku, ko je bila nad Južnim kitajskim morjem nekaj izstrelila, verjetno drug izstrelek, poroča Financial Times, ki se sklicuje na ljudi, ki so seznanjeni z obveščevalnimi podatki.

Hipersonični izstrelek
Hipersonični izstrelek. Vir: Twitter

Podrobnosti o julijskem testu so prišle v javnost, odkar je FT prejšnji mesec prvič poročal o testu in razkril, da je kitajsko hiperzvočno orožje krožilo okoli planeta, preden naj bi zadelo cilj na Zemlji.

Ameriški viri so sporočili, da je kitajska raketa v trenutku, ko je bila nad Južnim kitajskim morjem nekaj izstrelila, verjetno drug izstrelek, poroča Financial Times, ki se sklicuje na ljudi, ki so seznanjeni z obveščevalnimi podatki.

FT je orožje označil kot nekakšen sistem za delno orbitalno bombardiranje, kot so ga razvili Sovjeti med hladno vojno, vendar s hiperzvočnim izstrelkom in ne s tradicionalno bojno glavo.

Prednost je v tem, da takšno raketo, ker ne leti po balistični krivulji radarji težko zaznajo, zaradi velike hitrosti in spreminjanja poti pa jo je tudi nemogoče sestreliti.

Takšen izstrelek pa bi lahko ponesel tudi jedrsko bojno glavo ali več njih.

Peking je sicer zanikal preizkušanje orožja, češ da je testiral tehnologijo vesoljskih poletov za večkratno uporabo, vendar so ameriški vojaški voditelji v javnih komentarjih test opisali drugače.

»To, kar smo videli, je bil zelo pomemben dogodek preizkusa hiperzvočnega orožnega sistema. In to je zelo zaskrbljujoče,« je med intervjujem na televiziji Bloomberg priznal general Mark Milley, predsednik Združenega štaba ameriških oboroženih sil.

Balistična in hiperzvočna raketa  Vir: Daily Mail
Balistična in hiperzvočna raketa. Vir: Daily Mail, posnetek zaslona

V intervjuju za CBS News je kitajski test opisal tudi general John Hyten, podpredsednik Združenega generalštaba ameriških sil, dokler se konec prejšnjega tedna ni upokojil.

Hyten je dejal, da je bil kitajski preizkus »s tehnološkega vidika precej impresiven.«

ZDA si v tem trenutku šele prizadevajo razviti lastno hiperzvočno orožje, ki bi letelo s hitrostjo, ki presega 5 machov, kar je petkrat večja od hitrosti zvoka, in lahko manevrira na nepredvidljive načine. ZDA pri tem tekmuje s Kitajsko in Rusijo.

John Heyten  Vir: Twitter
General John Hyten. Vir: Twitter, posnetek zaslona

General David Thompson, namestnik vodje ameriških vesoljskih operacij za vesoljske sile, je konec tedna opozoril, da bi ZDA morale hitro nadoknaditi zamudo, če želijo ostati konkurenčne na področju hiperzvočnega orožja.

»Nismo tako napredni kot Kitajci ali Rusi glede hiperzvočnih programov,« je naposled priznal vodja ameriških vesoljskih operacij za vesoljske sile.

Delite članek