REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

100 obveščevalcev agencije CIA zbolelo za Havana sindromom: »Sumimo, da je za vsem Rusija«

100 obveščevalcev agencije CIA zbolelo za Havana sindromom: »Sumimo, da je za vsem Rusija«Ameriško veleposlaništvo na Kubi. Vir: Twitter

Približno 100 uradnikov obveščevalne agencije CIA, pa tudi člani njihovih družin, so zboleli za skrivnostnim »Havana sindromom«, zato je direktor ameriške tajne službe William Burns ustanovil delovno skupino za preiskavo zadevnega sindroma.

Za preiskavo tega razvpitega primera je že potrojil število zdravniških ekip.

100 agentov agencije CIA in člani njihovih družin so med 200 ameriškimi uradniki in njihovimi sorodniki, ki so zboleli za »Havana sindromom«, je v četrtek razkril Burns, ki je s tem aludiral na nepojasnjene in skrivnostne zdravstvene težave številnih Američanov, ki vključujejo migrene in omotico, poroča britanski Guardian.

Burns, ki ga je ameriški predsednik Joe Biden imenoval za prvega diplomata na čelu Cie, je za National Public Radio dejal, da je okrepil prizadevanja agencije za ugotavljanje vzroka skrivnostnega sindroma.

Poleg tega je agencija z osmih na dva tedna skrajšala obdobje, v katerem morajo uslužbenci Cie zaradi zdravstvenih težav čakati na sprejem v vojaški medicinski center Walter Reed.

»Havana sindrom«, za katerega so značilni simptomi kot so vrtoglavica, slabost, migrene in pozabljivost, je bil poimenovan po prestolnici Kube, saj so se prav v Havani leta 2016 ameriški diplomati prvič srečali s tovrstnimi zdravstvenimi težavami.

Burns je dejal, da je bilo v razpravi Ameriške akademije znanosti decembra razkrito, da je morda za vsem, kar povzroča nenavadni sindrom - usmerjena energija.

Obstaja »velika verjetnost«, da je bil sindrom namerno povzročen in da bi za vsem lahko stala Rusija, je namignil šef agencije CIA.

V isti sapi pa je dodal, da se bo zaenkrat vzdržal izreči končni sklep, ki zahteva nadaljnjo preiskavo.

Moskva je že zanikala kakršno koli vpletenost v omenjene zdravstvene težave Američanov.

Delite članek